Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Ανακοίνωση της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας σχετικά με την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου.





Με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη  στην Άρτα  στις 11-7-2020  και στην γέφυρα της Πλάκας προκειμένου να   παραστεί σε εκδήλωση που θα σηματοδοτεί την ολοκλήρωση των εργασιών αναστύλωσης του γεφυριού, τον  καλοσωρίζουμε με τιμή  και εγκαρδιότητα στον τόπο μας.



  Η ολοκλήρωση των εργασιών στην γέφυρα της Πλάκας  και η  εκεί παρουσία  του   μας δίνει την ευκαιρία να θέσουμε υπ όψιν του αλλά και στους αρμόδιους υπουργούς     μια άλλη σημαντική εκκρεμότητα  για μία άλλη γέφυρα, την    Ιστορική γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα του  Αχελώου που περιμένει και αυτή χρόνια τώρα την δική της Αναστήλωση.  Για τον λόγο αυτό εστάλη σήμερα  σχετική επιστολή στον κ. Πρωθυπουργό εκ μέρους της Διανομαρχιακής Επιτροπής Αρτας- Καρδίτσας  για την ενημέρωσή του αιτούμενοι την εξαγγελία της συνέχισης της διαδικασίας για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου που βρίσκεται σε στασιμότητα  από τον Φεβρουάριο του 2019.



      Όπως γνωρίζετε για το σκοπό αυτό το 2010 συστήθηκε η  Διαπεριφερειακή-Διανομαρχιακή Οργανωτική Επιτροπής Άρτας- Καρδίτσας για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου απο φορείς και συλλόγους στην οποία συμμετέχουν υπό τη αιγίδα των Περιφερειών  Ηπείρου και Θεσσαλίας   οι  Περιφ. Ενότητες Αρτας Καρδίτσας οι δήμοι Γ. Καραισκάκη και Αργιθέας, η Αδελφότητα Πηγιωτών ΄Αρτας, το Στέλεχος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου  και συμπατριώτης μας Αντώνης Κοσσυβάκης  και ο Κώστας Γραμμένος του ΚΠΕ Μουζακίου. Πρόεδρος της Επιτροπής Είναι ο Αργιθεάτης  Δικηγόρος Λαογράφος και μελετητής Μενέλαος Παπαδημητρίου.


       Μετά την ολοκλήρωση της Προμελέτης από το Ε.Μ.Π τον Οκτώμβριο του 2018    η προηγούμενη κυβέρνηση,  δια του Υπουργού Υποδομών κ. Χρήστου Σπίρτζη     προχώρησε σε σειρά ενεργειών. Αποτέλεσμα αυτών ήταν υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας υπουργείων και φορέων που υπογράφηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 2019  που  μας έφερε σε μία πολύ καλή προοπτική.  Επίσης  αποφασιστικό ρόλο στην  ευόδωση της προσπάθειας αυτής με σημαντικές πρωτοβουλίες έχει  ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος είναι από τους ποιο ένθερμους υποστηρικτές της προσπάθειάς μας αυτής όπως αποφασιστικό ρόλο είχε και στην γέφυρα της Πλάκας. Το ίδιο  και οι βουλευτές του νομού μας  που ο καθένας τους βοήθησε  με τον δικό του τρόπο. Έτσι και τώρα όλοι μαζί να ανανεώσουμε αυτή την  προσπάθεια και να τεθεί  το θέμα στον κ. Πρωθυπουργό   από όλους τους Πολιτικούς  και Περιφερειακούς παράγοντες, Βουλευτές- Πολιτευτές του νομού μας φορείς    Περιφερειάρχη Ηπείρου   Αντιπεριφερειάρχη ΄Αρτας και Δήμαρχο Γ. Καραισκάκη  ώστε από την Πλάκα   να εξαγγείλει και την  συνέχιση της διαδικασίας για  την Αναστήλωση της θρυλικής  γέφυρας Κοράκου .  Ζητούμε να υλοποιηθεί  το μνημόνιο ενεργειών των εμπλεκομένων φορέων  που υπογράφηκε επίσημα  στις 15 Φεβρουαρίου του 2019 στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα  από   τους τρεις  υπουργούς Υποδομών- Οικονομικών- Πολιτισμού  το Ε.Μ.Π  τους δύο Περιφερειαρχες Ηπείρου  και Θεσσαλίας και των δημάρχων Γ.Καραισκάκη και Αργιθέας . Να ξεκινήσει ως πρώτο βήμα  από το Ε.Μ.Π η σύνταξη της  μελέτης  πάνω στη υπάρχουσα προμελέτη του που συντάχθηκε το 2018.Να υλοποιηθεί η εξαγγελία  της προηγούμενης κυβέρνησης -όπως έγινε και με την γέφυρα της Πλάκας- ως έμπρακτη απόδειξη της συνέχειας και συνέπειας  του κράτους. Πριν την υπογραφή αυτού του μνημονίου  ο Υπουργείο Υποδομών δια του κ. Σπίρτζη  είχε δεσμεύσει το ποσό των 16.5 εκατ. Ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις για την Αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου  και ανάπλαση της Περιοχής το οποίο ποσό  προβλέπονταν σταδιακά να αντικατασταθεί από Ευρωπαικά κονδύλια.



  Η Αναστήλωση της Θρυλικής γέφυρας Κοράκου που ήταν   η μεγαλύτερη μονότοξη γέφυρα των Βαλκανίων,  χτίστηκε το 1515 Από τον  Άγιο Βησσαρίωνα Επίσκοπο Λαρίσης και ανατινάχτηκε στις 28 Μαρτίου του 1949 από τις δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού  υπό τον  Χαρίλαο Φλωράκη κατά την αδελφοκτόνο σύρραξη . Είναι  μία από τις πάμπολλες τραγικές συνέπειες των γεγονότων της εποχής εκείνης .  Η Αναστήλωσή της  αποτελεί  διαχρονικό αίτημα και   όραμα των κατοίκων των Περιοχών Άρτας και Καρδίτσας  Ηπείρου και Θεσσαλίας. Είναι  μία αυτονόητη ιστορική υποχρέωση της Πολιτείας να κλείσει έμπρακτα μία βαθιά πληγή του εμφυλίου και το γεφύρι αυτό να γίνει σύμβολο ομόνοιας και αδελφοσύνης. Είναι καιρός πλέον μέσα σ αυτό να χτίσουμε για πάντα   τα εμφύλια πάθη. Η γέφυρα Κοράκου είναι ένα Ιστορικό μνημείο που συνδέεται άρρηκτα με τις ιστορικές μνήμες τους αγώνες για την ελευθερία  της παρτίδας μας  αλλά και του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών  στην Ι. Μονή Σέλτσου τον Απρίλιο του 1804. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της Πολιτιστικής κληρονομιάς μας στην Κοιλάδα του Αχελώου. Για την ιστορία,  οι προσπάθειες ανακατασκευής της  ξεκίνησαν στις 23 Αυγούστου του 2010  στις Πηγές Άρτας  με την ημερίδα που έγινε τότε   και συνεχίζεται μέχρι να δούμε και πάλι το γεφύρι όρθιο όπως σήμερα βλέπουμε την γέφυρα της Πλάκας . Στην Συλλογική  Προσπάθειά μας αυτή  που είναι πέρα και πάνω  από κόμματα παρατάξεις και ιδεολογίες,βρήκαμε πολλούς συμπατριώτες μας   αλλά και Ευρωπαίους υποστηρικτές επώνυμους αλλά και ανώνυμους αφανείς ανθρώπους που βοήθησαν με πολλούς τρόπους.  Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όπως οι Πρόεδροι του Ευρ. Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και  Αντόνιο Ταγιάνι  Ο  τ.Πρόεδρος της Ελληνικής  Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος  η Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου η οποία την επισκέφτηκε το 2015 και  η Σίλβια Κοστα Ευρωπαια  Επιτροπος Πολιτισμού,  Ευρωβουλευτές, Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, το Κέντρο Μελετών Πέτρινων Γεφυριών ,  φορείς  του Πολιτισμού και της τέχνης , Αθλητές και εξέχουσες προσωπικότητες  συντάχθηκαν και υποστηρίζουν ένθερμα την Αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου.  Είναι ανάγκη να υλοποιηθεί άμεσα  το υπογραφέν μνημόνιο ενεργειών. Με την υπάρχουσα  προμελέτη αναστήλωσης του Ε.Μ.Π είναι ώριμες οι συνθήκες να προχωρήσει η  σύνταξη της μελέτης από αυτό.



Ελπίζουμε ότι  κατά την  επίσκεψη του Πρωθυπουργού  στη γέφυρα της Πλάκας θα ακούσουμε και την εξαγγελία για την γέφυρα Κοράκου ώστε οι  δεσμεύσεις της πολιτείας και των Πολιτειακών παραγόντων  να γίνουν πράξη. Θα είναι μια αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας   που πρέπει να γίνει πράξη που θα συμβάλει στη διατήρηση της Ιστορικής Συλλογικής μνήμης και την εθνική συμφιλίωση 71 χρόνια μετά την καταστροφή της..






            ΓΙΑ ΤΗΝ  ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ- ΔΙΑΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

          ΑΡΤΑΣ-ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ   ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ

                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

                                          ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: