Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Γεροβασίλη: Υπερασπίζομαι το όνομά μου-Επιθυμώ την απόδοση δικαιοσύνης για τα θύματα


Παρέμβαση της Γραμματέως της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη στην εκπομπή του OPEN, «Ώρα Ελλάδος»
22.07.20
Ούτε δικάζω ούτε κατονομάζω. Μηνύω όσους φέρονται να συνομιλούν. Θα το πάω μέχρι τέλους.
Στο ερώτημα γιατί δεν υπάρχει μήνυση κατά του κ. Ματθαιόπουλου ονομαστικά η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έκανε, για μία ακόμη φορά, σαφή τα ακόλουθα:
  1. Η μήνυσή μου την οποία έχω κοινοποιήσει δημοσίως, περιέχει αφ ενός μήνυση προς την εφημερίδα Καθημερινή, όχι για την αναπαραγωγή ηχητικού ντοκουμέντου αλλά για την υιοθέτηση του περιεχομένου του (στο δημοσίευμα της Κυριακής) αναφορικά με το πρόσωπό μου. Η εφημερίδα προσπέρασε τα όσα υπαγορεύει η δημοσιογραφική δεοντολογία.Δε φιλοξενεί παράλληλα και τη δική μου άποψη.
  1. Στο άλλο σκέλος της μήνυσης, όπου εγκαλείται κάθε υπεύθυνος, υπάρχει παράγραφος όπου, μεταξύ άλλων, λέει ότι εγκαλώ τους δύο φερόμενους να συνομιλούν στην επίμαχη συνομιλία η οποια δημοσιεύεται στην Καθημερινή της Κυριακής. Πρόκειται λοιπόν για απόσπασμα (μίας παράνομης) ηχογράφησης στην οποία δε γνωρίζω ποιοι συνομιλούν δε γνωρίζω ποιοι άλλοι παρευρίσκονται δε γνωρίζω τι έχει ειπωθεί συνολικά. Δεν γνωρίζω και δεν πρέπει να γνωρίζω διότι αυτό είναι ένα προϊόν υποκλοπής και όπως ξέρετε επισύρει ποινικές ευθύνες για όποιον το χρησιμοποιεί. Άρα εγώ δε μπορεί να είμαι αυτή!
Όλα τα ανωτέρω εμπίπτουν στο πεδίο της αρμοδιότητας της Δικαιοσύνης. Από την πλευρά μου έχω προβεί άμεσα σε όλες τις νομικά δέουσες και ουσιαστικές κινήσεις ώστε και να διευκολύνω και το έργο της Δικαιοσύνης αλλά και να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Ούτε δικάζω ούτε κατονομάζω. Μηνύω όλους όσους φέρονται να συνομιλούν. Καταφέρομαι εναντίον όλων όσων προσπαθούν να σπιλώσουν το όνομά μου, την υπόληψή μου, την πολιτική μου πορεία και τη ζωή μου. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Δεν έχω λόγους να είμαι διακριτική απέναντι σε κανέναν! Και δεν πρόκειται να είμαι διακριτική απέναντι σε κανέναν που με προσβάλλει.

Η ΝΔ έχει ως πολιτικήατζέντα την τυμβωρυχία επί των νεκρών και τη νομιμοποίηση καθεστώτος κασέτας. Επικίνδυνο και διεστραμμένο.
Η ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας βεβαίως, παρά τη δημόσια παρουσία μου, παρά τις δημοσιοποιημένες νομικές κινήσεις που έχω κάνει επιμένει να προσπαθεί να με σπιλώσει με πρόσφατο παράδειγμα βουλευτή της χθες βράδυ στο κοινοβούλιο. Και υπογράμμισε ότι είναι πράγματι θλιβερό να τυμβωρυχεί η Νέα Δημοκρατία πάνω στους 102 νεκρούς με την επέτειο του θανάτου των ανθρώπων μπροστά μας. Έχει εγκαταστήσει, νομιμοποιεί το καθεστώς των κασετών στην ζωή μας ως κανονικότητα. Η δικαιοσύνη καλώς κάνει και κινείται και οφείλει να κάνει το έργο της απερίσπαστη.
Έχω ακούσει, όπως όλοι μας, αυτή την ανατριχιαστική συνομιλία που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Βρισκόμαστε μία μέρα πριν τη μαύρη επέτειο αυτής της μεγάλης εθνικής τραγωδίας. Θρηνήσαμε 102 θυματα που περιμένουν τη δικαίωση.

Όσοι χρησιμοποιούν το όνομά μου οφείλουν να ανακαλέσουν γιατί είναι ψευδές. Έχει αναλάβει η δικαιοσύνη.
Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι αδυνατεί να πιστεψει ότι η Όλγα Γεροβασίλη μπορεί να έχει κάνει παρέμβαση στον αρχηγό του Πυροσβεστικού σώματος, η γραμματέας της Κ.Ο. απάντησε ότι ορθώς το πιστεύει και συνέχισε: «Δεν συστήθηκα σήμερα στον κόσμο. Έχω μία πορεία αρκετών ετών και μία στάση στην προσωπική μου ζωή και στην πολιτική μου πορεία που αποδεικνύουν το ήθος και το ύφος μου. Σήμερα κάποιος, ο φερόμενος στη συνομιλία, χρησιμοποιεί το όνομά μου κατ αυτόν τον τρόπο. Το θέμα αναλαμβάνει η δικαιοσύνη στην οποία έχω ήδη προσφύγει. Ο άνθρωπος αυτός οφείλει να ανακαλέσει όπου χρειαστεί γιατί είναι ψευδές. Όποιος χρησιμοποίησε το όνομά μου κατ αυτόν τον τρόπο είναι ψεύτης και το έκανε για λόγους που δε μπορώ να φανταστώ. Εν τω μεταξύ όλα αυτά θα ακολουθήσουν το δικαστικό δρόμο».

Ουδέποτε, επί της θητείας μου, ήρθαν σε γνώση μου τέτοια θέματα μεταξύ αξιωματικών. Αν μάθαινα το παραμικρό θα είχα προβεί σε έρευνα.
Σε επισήμανση του δημοσιογράφου ότι όλα αυτά που βγαίνουν στη δημοσιότητα συνέβαιναν στα σώματα ασφαλείας η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε: « Ένας/μία υπουργός προφανώς δε μπορεί να γνωρίζει τι μπορεί να διαμείβεται μεταξύ αξιωματικών στο ένα ή στο άλλο σώμα. Αν κάτι έφτανε προς εμένα ως μήνυμα ή καταγγελία ευνόητα θα είχα κάνει έρευνες. Αναφορικά με τα επιχειρησιακά λάθη στα οποία αναφέρεστε, θυμίζω ότι δεν ήμουν εκείνη την περίοδο υπουργός. Παρ όλ αυτά γνωρίζετε επίσης ότι ένας υπουργός παίρνει την πολιτική ευθύνη. Δεν έχει στα χέρια του την επιχειρησιακή. Ο κ. Τόσκας τότε πήρε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε. Αφ ότου, ένα μήνα μετά, ανέλαβα το υπουργείο, δεν ήρθε ποτέ εις γνώση μου κάτι το οποίο συνέβαινε μεταξύ των αξιωματικών για τέτοια ζητήματα τα οποία είναι φοβερά.

Το ότι σήμερα πλήττεται το Πυροσβεστικό σώμα με λυπεί-το ότι δέχομαι τηλεφωνήματα συμπαράστασης από πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα μου δίνει μια ικανοποίηση. Γνωρίζουν το έργο μου
Η πυροσβεστική είναι ένα πολύ φιλικό σώμα προς τον λαό και αυτή τη στιγμή πλήττεται από ό,τι βγαίνει στη δημοσιότητα. Σήμερα αισθάνομαι μία ικανοποίηση γιατί δέχομαι πολλά τηλεφωνήματα από πυροσβέστες από όλη την ελλάδα. Γνωρίζουν τον κόπο που έκανα για να βελτιωθεί το σώμα στην επιχειρησιακή του δυνατότητα και ως προς τα εναέρια μέσα, ως προς τη λειτουργία του 112 και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό. Αυτά παρέδωσα στη λήξη της θητείας μου.

Σε όσους/ες έχασαν ανθρώπους στο Μάτι το λέω ξεκάθαρα: Ούτε παρενέβην, ούτε θα παρενέβαινα, ούτε μπορώ να διανοηθώ ότι θα παρενέβαινα σε καμία συγκάλυψη, πόσο μάλλον να συγκαλυφθεί η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία των τελευταίων ετών!
Με αφορμή την αυριανή επέτειο της φωτιάς ο δημοσιογράφος ρώτησε ευθέως την Όλγα Γεροβασίλη αν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους κατοίκους του Ματιού. Στην ευθεία ερώτηση έλαβε ευθεία απάντηση: «Απέναντι στους κατοίκους του Ματιού αισθάνομαι όπως ο κάθε έλληνας πολίτης πόσο μάλλον και ως υπουργός μίας κυβέρνησης. Για τους ανθρώπους αυτούς που έχασαν τους δικούς τους με αυτό τον άδικο τρόπο έχω να πω ότι συναισθάνομαι ό,τι βαθύτερο μπορεί να συναισθανθεί κανείς που δεν έχει ζήσει αυτή την τρομακτική εμπειρία. Και επαναλαμβάνω με τον ίδιο απόλυτο τρόπο που το έχω ήδη κάνει ξανά και ξανά: Ούτε παρενέβην, ούτε θα παρενέβαινα ούτε μπορώ να διανοηθώ ότι θα παρενέβαινα σε καμία συγκάλυψη, πόσο μάλλον να συγκαλυφθεί η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία των τελευταίων ετών! Δε μου ταιριάζει ούτε προσωπικά ούτε στο αξιακό μου σύστημα. Έχω συμπεριφερθεί με πολλή ευθύνη στη ζωή μου αναλαμβάνοντας ό,τι μου αναλογεί και προσπαθώντας να βελτιώνω διαρκώς αυτό που μπορώ να συνεισφέρω σε αυτή τη χώρα από την πλευρά στην οποία βρίσκομαι».

Δεν έχει αποδοθεί ακόμη δικαιοσύνη. Οι κάτοικοι του Ματιού έχουν δίκιο. Θεωρώ ότι η μήνυσή μου λειτουργεί υποβοηθητικά στις έρευνες
Σε μηνύματα κατοίκων που ζητούσαν να αποδοθεί δικαιοσύνη η Όλγα Γεροβασίλη απάντησε: « Έχουν απόλυτο δίκιο. Άλλωστε και η μήνυση την οποία έκανα λειτουργεί υποβοηθητικά. Θεωρώ ότι συμβάλλω στην διερεύνηση και στην ηθική δικαίωση των θυμάτων. Προφανώς και μέχρι σήμερα δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Δύο χρόνια μετά δεν υπάρχει αποτέλεσμα των ερευνών και το θέμα όλο περιπλέκεται περισσότερο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: