Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Ούριος άνεμος στο τριφύλλι που ξεφεύγει με αέρα... αιγοπρόβειου γάλακτος



Το καλό κλίμα με τις τιμές γάλακτος που ήδη αυξάνονται περνά και στους παραγωγούς τριφυλλιού, όπως έγκυρα και έγκαιρα είχαμε εκτιμήσει.
Μάλιστα με την επερχόμενη καταβολή των 4 ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους, η αγορά αναμένεται να τονωθεί έτι περαιτέρω, την ώρα που από πέρσι δεν υπάρχει απόθεμα, ούτε για δείγμα.
Εξαιρετικά βαίνει η χρονιά για τους παραγωγούς τριφυλλιού και στο νομό Καρδίτσας. Έτσι, όπως μας εξήγησε ο κ. Απόστολος Εκίζογλου, παραγωγός με μια έκταση φέτος 350 στρέμματα στο Νέο Ικόνιο Καρδίτσας, οι τιμές για τη μεγάλη, τετράγωνη μπάλα των 400 κιλών (φορτωμένη στο φορτηγό) φτάνει τα 15-16 λεπτά το κιλό, η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη, τόσο από μικρούς κτηνοτρόφους, όσο και από μεγάλους. Στην Καρδίτσα τώρα κόβεται το τρίτο χέρι, προβλήματα από τον καιρό δεν υπάρχουν και μεγάλες ποσότητες διατέιθενται σε κοντινούς νομούς, όπως είναι τα Γιάννενα για παράδειγμα. Οι αγρότες δουλεύουν κυρίως με σταθερή πελατεία, ενώ προτιμούν συναλλαγές με πληρωμή μετρητοίς, αποφεύγοντας τις επιταγές.

Σαφώς υψηλότερες από πέρσι, ζήτηση και τιμές παραγωγού

Για καλό κλίμα στην αγορά που οφείλεται εν μέρει και στο ευνοϊκό επίσης κλίμα που διαμορφώνεται στις τάξεις των κτηνοτρόφων (κυρίως αιγοπροβατοτρόφων) λόγω των αυξήσεων που ήδη άρχισαν να ανακοινώνουν γαλακτοβιομηχανίες και τυροκομεία, έκανε λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός τριφυλλιού από το Δρυμό Θεσσαλονίκης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο. Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, οι τιμές στις Σέρρες, ενώ πέρσι τέτοια εποχή ήταν στα 9-10 λεπτά λόγω και των πολλών αποθεμάτων, φέτος έχουν ανέλθει στα 14 λεπτά ανά κιλό (τιμή χωραφιού). Αυτές τις ημέρες, σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες κόβεται το τρίτο χέρι, λείπουν οι βροχοπτώσεις, πράγμα που διευκολύνει τους παραγωγούς, ωστόσο από την Δευτέρα πνέουν άνεμοι και πάει λίγο πίσω το κόψιμο.
Το ξεκίνημα ήταν πολύ καλό όσον αφορά στην ζήτηση και τις τιμές που έπιασαν στο πρώτο χέρι τα 12-13 λεπτά ανά κιλό, αλλά στη συνέχεια υπάρχει μια στασιμότητα. Το δεύτερο χέρι έπιασε και 14-15 λεπτά το κιλό, όπως και το τρίτο που τώρα κόβεται, ωστόσο γίνονται πράξεις και στα 13 λεπτά στο τρίτο χέρι, αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Σπαθούλας, παραγωγός από τη Δαμάστα Φθιώτιδας, ένα χωριό 10 χλμ. από τη Λαμία. Οι τριφυλλάδες της Λαμίας δίνουν προϊόν και σε νησιά, όπως η Κρήτη, με τις τιμές εκεί να ξεφεύγουν και να φτάνουν και τα 30 λεπτά το κιλό λόγω των μεταφορικών. Σύμφωνα τέλος με τον κ. Σπαθούλα, περσινά αποθέματα δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, ωστόσο πολύς κόσμος τώρα αποθηκεύει και πάλι.

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: