Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Νέα Αλβανική πρόκληση.. Δημοσιογράφος «persona non grata» κάνει προπαγάνδα από την Κόνιτσα!


Ένα ακόμη ανθελληνικό παραλήρημα από τον μεγαλύτερο τηλεοπτικό σταθμό της Αλβανίας. Πρόκειται για το Top Channel στο οποίο έχει βρει τηλεοπτική στέγη ο Μαρίν Μέμα και η εκπομπή του «Αλβανικά ίχνη» που αποτελεί στην ουσία μία καλοστημένη προπαγάνδα.
Αυτή την φορά ο Μαρίν Μέμα και το τηλεοπτικό του συνεργείο έφτασαν στην Κόνιτσα όπου στην ακριτική πόλη της Ηπείρου και την ευρύτερη περιοχή αναζήτησαν….τα ίχνη της αλβανικής ιστορίας τα οποία όμως έχει εξαφανίσει ο ελληνικός επεκτατισμός και σωβινισμός!!!
Αναζήτησε τους καταπιεσμένους από τους Έλληνες κατακτητές της περιοχής Αλβανούς και χρησιμοποιώντας κρυφή κάμερα κατάφερε να φιλοξενήσει στην εκπομπή του δύο ανθρώπους που για μερικά δευτερόλεπτα μίλησαν την Αλβανική, κάτι που δεν είναι ασυνήθιστο σε περιοχές που γειτνιάζουν.
Παρουσίασε ως απομεινάρια της Μεγάλης Αλβανίας τα οθωμανικά μνημεία της Κόνιτσας και ισχυρίστηκε ότι οι Αλβανοί της περιοχής εκδιώχθηκαν στην Τουρκία με την ανταλλαγή των πληθυσμών!!!
Ο Μέμα δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος θιασώτης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που βρίσκει έδαφος σε μία Αλβανία που κινείται μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης, χωρίς η ίδια να έχει αποφασίσει πιο βήμα θα κάνει.
Ο Μέμα μπορεί να μπερδεύει όσα ίσχυαν στα Βαλκάνια επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και όσα ισχύουν μετά τους απελευθερωτικούς αγώνες που έδωσαν οι λαοί και τα έθνη.
Εάν στην Κόνιτσα όπως και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου υπήρχαν τεμένη, υπήρχαν οικογένειες μουσουλμάνων γαιοκτημόνων και τσιφλικάδων, αν υπήρχαν δίγλωσσοι Έλληνες αυτό σαφώς οφείλεται στους αιώνες σκλαβιάς και όχι στην πραγματική ιστορία της περιοχής.
Η προπαγάνδα που συστηματικά κάνει ο Μέμα δεν αξίζει καμιάς απάντησης. Θα μπορούσε να ανήκει στην σφαίρα της γραφικότητας την οποία αποθεώνουν ωστόσο εκατοντάδες Αλβανοί στα κοινωνικά δίκτυα.
Αναδεικνύονται ωστόσο δύο πιο σοβαρά και ουσιαστικά ζητήματα.
Το πρώτο που αφορά την Αλβανία είναι ότι ο Μέμα προβάλλει την εκπομπή του σε εβδομαδιαία βάση στον μεγαλύτερο τηλεοπτικό σταθμό της χώρας που κατά βάση ελέγχεται από την κυβέρνηση.
Όταν η Αλβανία αναζητά δρόμο προς την Ευρώπη και στήριξη δύσκολα μπορεί να πείσει ότι είναι σε θέση να σεβαστεί τις μειονότητες, να σεβαστεί τους γείτονες, να σεβαστεί την ίδια την ιστορία.
Το δεύτερο αφορά την Ελλάδα.
Ο Μαρίν Μέμα τον Αύγουστο του 2012, εντοπίστηκε στον μεθοριακό σταθμό Μαυροματίου στη Θεσπρωτία από την ελληνική αστυνομία και χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητος στην χώρα… Persona non grata εφ’ όρου ζωής.
Πληροφορίες τότε ανέφεραν ότι επρόκειτο για πρόσωπο επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Ο ίδιος ο δημοσιογράφος είχε επιβεβαιώσει ότι ενημερώθηκε απ’ τις Ελληνικές Αρχές πως του αφαιρείται εφ’ όρου ζωής το δικαίωμα να διασχίσει τα ελληνο-αλβανικά σύνορα.
Το μέτρο ελήφθη εναντίον του δημοσιογράφου έπειτα από το ρεπορτάζ για τους Τσάμηδες και Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα και που προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel στο πλαίσιο της εκπομπής «Η άλλη Αλβανία» (Shqipëria Tjetër).
Η εν λόγω εκπομπή είχε γυριστεί στο Μαργαρίτι και στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας…
Το 2017 παρουσίασε στην εκπομπή του εκπομπή γυρισμένη στην Πρέβεζα και την Πάργα όπου κι εκεί είχε αναζητήσει καταπιεσμένους Αλβανούς.
Πανηγύριζε μάλιστα πως το «non grata» δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια!


Τώρα έφτασε στην Κόνιτσα. Ισχυρίζεται ότι έφτασε ο ίδιος. Σε κάθε περίπτωση έφτασε το συνεργείο του. Ένα τηλεοπτικό συνεργείο που έκανε γυρίσματα στην περιοχή, πέταξε drone, κατέγραφε επί ώρες ή ίσως και μέρες..
Και είναι απορίας άξιον πως πέρασε απαρατήρητο από τις τοπικές αρχές, την ελληνική αστυνομία, τις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας της χώρας…
Προφανώς κι οφείλουν να απαντήσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: