Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Το πόρισμα για τις συνθήκες θανάτου του Χρήστου Ζορμπά στη γαλακτοβιομηχανία "ΗΠΕΙΡΟΣ".


Φως στις συνθήκες θανάτου του ηλεκτρολόγου Χρήστου Ζορμπά στις 6 Ιουνίου εν ώρα εργασίας στο εργοστάσιο «Ήπειρος» στην Άρτα ρίχνει το πόρισμα του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Άρτας, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών».
Η έκθεση αυτοψίας στον χώρο του δυστυχήματος έγινε δύο μέρες μετά τον θάνατο από ηλεκτροπληξία του 29χρονου και αναδεικνύει ανεπαρκέστατα μέτρα ασφαλείας στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις της βιομηχανίας, που διαθέτει δύο από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα και έχει ετήσιο τζίρο περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το πόρισμα, στο πατάρι «υπήρχε ηλεκτρικός βοηθητικός πίνακας 400 Volt, με ασφάλειες 16 και 10 Amber, στον οποίο δεν έχει τοποθετηθεί ηλεκτρολογικός αντηλεκτροπληξιακός διακόπτης (ρελέ διαφυγής).
Στον χώρο, που ήταν δύσκολα προσβάσιμος, υπήρχε στο δάπεδο καλώδιο που ήταν συνδεδεμένο με δυο τροφοδοτικά τριών φάσεων μέσα σε πλαστικά κουτιά, τα οποία βρέθηκαν ανοιχτά στο δάπεδο […] Ο θανών κρατούσε έναν κόφτη στο δεξί χέρι, μονωτική ταινία, φακό και δεματικά καλώδια. Κατά τη συνδεσμολογία των καλωδίων ήρθε σε επαφή με σημείο υπό τάση με αποτέλεσμα η τάση ρεύματος των 220 Volt να τον χτυπήσει και να τον κεραυνοβολήσει με ένταση 16 Amber».
Το πόρισμα αναφέρεται στις ευθύνες της εργοδοσίας σημειώνοντας ότι «δεν αξιολογήθηκε η επικινδυνότητα της εργασίας και δεν τηρήθηκαν διαδικασίες ασφαλείας, καθώς και ότι δεν τηρήθηκαν διαδικασίες ανάθεσης εργασίας σε εργαζόμενους με γνώσεις και εκπαίδευση για ασφαλείς πρακτικές». Οι επιθεωρητές ζητούν να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα από ειδικό πραγματογνώμονα σχετικά με το αν η ύπαρξη ρελέ θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τον θάνατο του 29χρονου.
Τον διορισμό πραγματογνώμονος ζητά από την πρώτη στιγμή η οικογένεια του Χρήστου, η οποία έχει μηνύσει την εργοδοσία ζητώντας να αποδοθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες. Το πόρισμα των επιθεωρητών εστάλη στην εισαγγελική αρχή, η οποία αναμένεται να ορίσει πραγματογνώμονα προκειμένου να διερευνηθεί κάθε πτυχή του δυστυχήματος. Την ίδια ώρα η βιομηχανία προκήρυξε θέση εργασίας, αναζητώντας τον αντικαταστάτη του 29χρονου, το όνομα του οποίου προστέθηκε στη μακρά λίστα θυμάτων εν ώρα εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: