Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Η νέα Ρυθμιστική για το κυνήγι - Τι ισχύει


Σε λιγότερο από 25 ημέρες ξεκινά η νέα κυνηγετική περίοδος. Οι κυνηγοί, σύμφωνα με τη νέα Ρυθμιστική, πιάνουν τα όπλα στις 20 Αυγούστου.

Οι αλλαγές που φέρνει η νέα Απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι λίγες και αφορούν το απεριόριστο κυνήγι σε αγριοκούνελο, αγριόχοιρο, αλεπού, πετροκούναβο, φάσα, αγριοπερίστερο, καρακάξα, κάργια, κουρούνα και ψαρόνι, ενώ συγκριτικά με τα περσινά δεδομένα,  καταργείται η αύξηση κατά 5 ευρώ στην ετήσια συνδρομή των συλλόγων.
Παράλληλα, παρατείνεται και για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η απόφασης του ΥΠΕΝ , περί  «Απαγόρευσης θήρας στον ορεινό όγκο του Υμηττού και στα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή – Ιλισσίων» .
Σύμφωνα με την Απόφαση, η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το έτος 2020 – 2021 είναι για το διάστημα 20 Αυγούστου 2020 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2021. Ωστόσο, επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolaguscuniculus) μέχρι την 10 Μαρτίου 2021.
Οι κυνηγοί, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να έχουν στα υπόψη τους ότι:
Απαγορεύεται το κυνήγι της Μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στο καρτέρι, το πρωί και το βράδυ.
– Περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου, από 15.09.2020 μέχρι και 20.01.2021 σε 3 ημέρες την εβδομάδα και συγκεκριμένα Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του Λαγού (Lepus europaeus) και του Αγριόχοιρου (Sus scrofa).
Επιτρέπεται το κυνήγι του Αγριόχοιρου (Sus scrofa) σε ομάδες μέχρι 10 κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο. Αυτό γίνεται, σύμφωνα με την Απόφαση, για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, ενώ απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου, όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων αυτών.
– Επιτρέπεται το κυνήγι της Αλεπούς (Vulpes vulpes) και του Πετροκούναβου (Martes foina) από 15.09.2020 μέχρι 20.01.2021 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21.01.2021 μέχρι 28.02.2021 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι.
Επιτρέπεται επίσης το κυνήγι της αλεπούς (Vulpes vulpes) χωρίς σκύλο, στις ζώνες διάβασης, από 20.8.2020 -14.9.2021 στις Περιφερειακές ενότητες που διενεργείται πρόγραμμα εμβολιασμών από αέρος για τη λύσσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυνήγι απαγορεύεται στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στα εκτροφεία θηραμάτων, στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας, στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων κατά μήκος της ελληνοτουρκικής χερσαίας μεθοριακής γραμμής και σε θαλάσσια ζώνη πλάτους 300 μέτρων από τις ακτές.
Ταυτόχρονα, απαγορεύεται στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών τα προηγούμενα έτη και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.
Παράλληλα, η απαγόρευση ισχύει σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Πολιτισμού αλλά και σε περιοχές που λειτουργούν νόμιμα κατασκηνώσεις και κατά την περίοδο λειτουργίας τους σε απόσταση μέχρι 250 μέτρων από την εξωτερική περίφραξη αυτών – όπως και σε περιοχές πού λόγω παρατεταμένων χιονοπτώσεων ή ολικού παγετού δημιουργούνται αρνητικές για τα θηράματα συνθήκες επιβίωσης.
Στο μεταξύ, η  εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.
Τέλος, προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγιού αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φορούν γιλέκο φωσφοριζέ χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: