Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Επ. Ανταγωνισμού: Ερευνά τα αίσχη των χαμηλών τιμών αρνιών που πήγαν χρυσά στο τσιγκέλι



Πάμφθηνα πούλησε για μια ακόμα φορά τα αμνοερίφιά του ο κτηνοτρόφος το Πάσχα, αυτή τη φορά με την δικαιολογία του... κορονοϊού. Γίνονται έρευνες και για άλλα προϊόντα.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες του ΑγροΤύπου η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει παρέμβει για το ζήτημα των αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα, οπότε και με το πρόσχημα του κορονοϊού, που σημειωτέον χρησιμοποιείται κατά κόρον για να πιέζονται οι τιμές παραγωγού σε πολλά αγροτικά προϊόντα (π.χ. ελιές, ελαιόλαδο κ.λπ.), αγοράστηκαν σε εξευτελιστικές τιμές από τον στάβλο, για να καταλήξουν να πωλούνται πανάκριβα και σε τιμές προ... κορονοϊού σε πολλές περιπτώσεις στον τελικό καταναλωτή.
Προς αυτή την κατεύθυνση λένε οι πληροφορίες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχει προβεί και σε επιτόπιους ελέγχους σε σημεία πώλησης και διακίνησης, ώστε να αντλήσει σχετικά στοιχεία, έπειτα από τις καταγγελίες ανθρώπων του κλάδου, βουλευτών κ.λπ. ενώ κάτι αντίστοιχο κάνει και για άλλα αγροτικά προϊόντα, τρόφιμα κ.λπ. όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στην Βουλή, πριν από λίγες ημέρες και έχει στην διάθεσή του ο ΑγροΤύπος.
Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε σημειώσει με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, το Πάσχα ο κτηνοτρόφος πούλησε τα αμνοερίφια πάμφθηνα και ο καταναλωτής τα αγόρασε πανάκριβα.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού λόγω του κορονοϊού που αποτελεί πάτημα για παιχνίδια στην αγορά σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών έχει εντείνει τους ελέγχους
Οι κτηνοτρόφοι ζητούσαν τότε την παρέμβαση του Εισαγγελέα και της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα αίσχη - όπως ανέφεραν - που έλαβαν χώρα την Μεγάλη Εβδομάδα.
Πάντως όπως μας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Οργάνωσης, κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, δεν υπάρχει σχετική ενημέρωση στους κτηνοτρόφους για το ζήτημα.
Η επιστολή που απέστειλε η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας ανέφερε τότε τα εξής:
Φέτος ζήσαμε ένα αλλιώτικο Πάσχα εξαιτίας των μέτρων κατά του κορονοϊού αυτό όμως δεν εμπόδισε τους Έλληνες να καταναλώσουν το καθιερωμένο αρνάκι η κατσικάκι.
Για μια ακόμη χρονιά όμως οι κτηνοτρόφοι έχουμε απωλέσει ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας μας, όπως είναι η πώληση των αμνοεριφίων για το Πάσχα.
Παρά το γεγονός πως η Ομοσπονδία είχε εκφράσει επανειλημμένως την ανησυχία για τις τιμές που θα πωλούνταν τα αμνοερίφια ενόψει Πάσχα και είχαμε ζητήσει να ληφθούν μέτρα ώστε να υπάρξει μια έντιμη και βιώσιμη τιμή, είδαμε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ο κτηνοτρόφος να πουλάει πάμφθηνα και ο καταναλωτής να αγοράζει πανάκριβα. Από 3,80 ευρώ/κιλό μέχρι 4,20 ευρώ/κιλό πούλησαν οι κτηνοτρόφοι τα αμνοερίφια και στα κρεοπωλεία έφτασε και ξεπέρασε τα 12 ευρώ/κιλό. Αν αυτό δεν είναι αισχροκέρδεια τότε ποιο είναι;
Όπως παρατηρήσαμε και το φαινόμενο μεγάλη αλυσίδα super market να ψάχνει εναγωνίως για αρνιά από τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας και μετά, παίζοντας με τον κόπο και την αξιοπρέπεια των κτηνοτρόφων.
Περιμένουμε να δούμε αν οι ανακοινώσεις του κύριου ΥπΑΑΤ Μάκη Βορίδη και της κυρίας ΥφπΑΑΤ Φωτεινή Αραμπατζή πριν το Πάσχα, περί έλεγχου των αποθεμάτων και έλεγχο των εισαγωγών και των Ελληνοποιήσεων, θα φέρουν αποτέλεσμα, ώστε να υπάρξει μια γενναία και άκρως δίκαιη και έντιμη αποζημίωση (de minimis) των κτηνοτρόφων.
Αναρωτιόμαστε, θα δούμε κάποιον στα μανταλάκια αυτή τη φορά; Γιατί εδώ και δέκα μήνες δεν είδαμε κανέναν.
Όπως περιμένουμε και από τον συναρμόδιο υπουργό ανάπτυξης και επενδύσεων κύριο Άδωνι Γεωργιάδη, που φημίζεται για τις τοποθετήσεις του και για τα γρήγορα αντανακλαστικά του, ενώ στην περίπτωση μας έχει περιοριστεί, να καλέσει παρέμβαση εισαγγελέα και επιτροπής ανταγωνισμού για τα αίσχη που έλαβαν χώρα την Μεγάλη Εβδομάδα εις βάρος των κτηνοτρόφων, με τις σφαγές των αμνοεριφίων και τις πωλήσεις.
Αυτό που έγινε είναι κατάφωρη εξαπάτηση των κτηνοτρόφων και των καταναλωτών και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο.
Κύριοι κύριοι Υπουργοί και κυρία Υφυπουργέ, το φετινό Πάσχα διαπράχθηκε ακόμη ένα έγκλημα με θύμα τον πολύπαθο κτηνοτροφικό κλάδο και πρέπει να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν. Δεν δύναται να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να πλουτίζουν άλλοι στις πλάτες τις δικές μας.
Υ.Γ. Η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας αντιπροσωπεύει όλους τους κτηνοτρόφους. Και εκείνους που πούλησαν τα φετινά Χριστούγεννα 5 ευρώ/κιλό και το Πάσχα 4 ευρώ/κιλό και εκείνους που πέρυσι πούλησαν τα Χριστούγεννα 4 ευρώ/κιλό και το Πάσχα 6 ευρώ/κιλό διότι το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αποτελείται από πραγματικούς κτηνοτρόφους.
Για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας
Ο πρόεδρος
Ιωάννης Γκουρομπίνος
Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: