Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

38 χιλιάδες διελεύσεις σε μια βδομάδα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα… «Μετακινούμενη υγειονομική βόμβα»


Κλειστά ελληνοαλβανικά σύνορα; Κι όμως όχι… Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και μέρες δεν αποτελεί μόνο εμπαιγμό αλλά ελλοχεύει σοβαρότατους κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Τα σύνορα, όχι μόνο στην Κακαβιά, αλλά και στη Μέρτζιανη και στο Μαυρομάτι είναι ανοιχτά και οι διελεύσεις ανέρχονται σε χιλιάδες. Μάλιστα είναι πολύ περισσότερες από αυτές που έχουν καταγραφεί στον Προμαχώνα και το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.
Η διαφορά είναι ότι στις εισόδους αυτές υπάρχουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ και η είσοδος γίνεται βάση υγειονομικών πρωτοκόλλων ενώ στα ελληνοαλβανικά σύνορα δεν υπάρχει απολύτως τίποτα!
ΑΔΕΔΥ, Αστυνομικοί και Τελωνειακοί, απευθύνουν έκκληση για την λήψη μέτρων αλλά φωνή βοώντος…
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στην δημοσιότητα την τελευταία  εβδομάδα το σύνολο των αφίξεων και των αναχωρήσεων από τους Μεθοριακούς Σταθμούς Μέρτζιανης, Μαυροματίου και Κακαβιάς ανήλθε στις 37.314!!!
Το ίδιο διάστημα στον Προμαχώνα καταγράφηκαν 14 χιλιάδες αφίξεις και αναχωρήσεις και στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος 13.170!
Οι αριθμοί λοιπόν μιλούν από μόνοι τους…
«Τα σύνορα είναι ανοιχτά… Και η είσοδος γίνεται χωρίς κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο. Από τα στοιχεία που διαθέτουν οι υπηρεσίες μας φαίνεται ότι η κίνηση φτάνει στο 80% της κανονικής. Δεν εισέρχονται μόνο όσοι διαθέτουν εξάμηνες κάρτες. Όλοι οι άλλοι μπαίνουν και βγαίνουν κανονικά» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων Αλέξανδρος Βαγγελής.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Τελωνειακών Πέτρος Λυκίδης, υπογράμμισε ότι η διέλευση στα ελληνοαλβανικά σύνορα είναι ελεύθερη και μόνο μία μικρή κατηγορία πολιτών δεν μπορεί να περάσει τα σύνορα.
Καθημερινά πάνω από δύο χιλιάδες διελεύσεις καταγράφονται στην Κακαβιά, και πάνω από 500 σε Μαυρομάτι και Μέρτζανη.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα αυτοκίνητα.
«Διαπιστώνουμε ότι πολλοί μπαίνουν και βγαίνουν την ίδια μέρα. Αυτό αποτελεί μία μετακινούμενη υγειονομική βόμβα. Δεν υπάρχει κανένας υγειονομικός έλεγχος. Τα σύνορα πρέπει να ανοίγουν με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί τότε θα έχουμε σοβαρά προβλήματα» τόνισε ο κ. Λυκίδης.
Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, μίλησε για αλαλούμ που επικρατεί και καυτηρίασε το γεγονός ότι από τα ελληνοαλβανικά σύνορα διήλθαν μόνο την τελευταία βδομάδα 38 χιλιάδες άνθρωποι χωρίς κανένα υγειονομικό μέτρο.
«Δεν πρόκειται μόνο για σύνορα της χώρας αλλά και για σύνορα της Ευρώπης. Τα σύνορα λοιπόν πρέπει να είναι ανοιχτά και να λειτουργούν με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σήμερα στη μεθόριο ισχύει το «μπάτε σκύλοι να αλέσετε».
Με δεδομένη αυτή την κατάσταση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης δεσμεύτηκε να την μεταφέρει στα αρμόδια υπουργεία μαζί με το αίτημα της λήψης μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: