Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Ο Κώστας Κρυστάλλης του Θύμιου Ρέντζιου.



Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου.

Και η Φιλιππιάδα τίμησε τον ποιητή Κώστα Κρυστάλλη με την παρουσίαση του βιβλίου του Θύμιου Ρέντζιου για τον αινιγματικό και αδικημένο αυτόν ποιητή. O Σύλλογος «Περί Βιβλίου» την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 20:30 στην Αίθουσα Δ.Σ. του Δήμου Ζηρού παρουσίασε  τη ζωή και το έργο του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη.
Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο φιλόλογος κ. Θεόδωρος Παπαδιώτης.
Στη ζωή και το έργο του ποιητή αναφέρθηκε ο φιλόλογος και πρώην διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Φιλιππιάδας κ. Βασίλης Μπέλλος Ο κ. Θύμιος Ρέντζιος μίλησε για το βιβλίο του «Κώστας Κρυστάλλης, η ζωή και το έργο του».
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας κ. Δημήτρης Παπαχρήστου  μίλησε για τον ποιητή Κ.Κρυστάλλη και το βιβλίο «Κώστας Κρυστάλλης, η επιστροφή».
Ποιήματα του Κώστα Κρυστάλλη διάβασαν  ο δάσκαλος και πρώην διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας κ. Χρήστος Αποστόλου και οι καθηγήτριες κ. Βιβή Αναγνώστου και κ. Αντιγόνη Δήμα.
Ο Θύμιος Ρέντζιος προσεγγίζει τον Κώστα Κρυστάλλη μ΄έναν καθαρό και ισοδύναμο τρόπο μέσα σε εκατό σελίδες, που όπως αναφέρει και στην εισαγωγή ο συγγραφέας του βάλτου –Κούτας Βαγγέλης, τελικά μένει ο αναγνώστης και ο ποιητής  στο τέλος , στο ίδιο τραπέζι να συνομιλούν και αλληλοκατανοούνται. Όσο αινιγματικός και αδικημένος και άν ήταν αυτός ο ηπειρώτης ποιητής άλλο τόσο αποκαθίσταται στο βλέμμα μας και την γνώση μας με την εξαιρετική γνωριμία που μας προσφέρει ο Θύμιος Ρέντζιος.
Ο Κρυστάλλης έζησε πολύ κοντά στους δυστυχισμένους,στο όριο του θανάτου, της κακοτυχίας αλλά προτίμησε να περιγράψει τη χαρά της ζωής, το μεγαλείο της ανθρώπινης πράξης, της ηπειρώτικης φύσης. Η ζωή για τον ποιητή ήταν πέταγμα, πτήση σταυραετού, είχε έναν πλατύ και χρυσό ορίζοντα. Το άγιο χώμα που πατάς, τα δάση που διαβαίνεις/ τα μαύρα μάτια που κοιτάς/ τ΄αγέρι π΄ανασαίνεις/ τους ποταμούς , τα κρύα νερά, τα πλάγια τ΄ανθισμένα,/και τα βουνά μας τα σκιερά, χαιρέτα κι από μένα....
Έτσι θα θυμόμαστε τον ποιητή αυτόν, έτσι θα συνομιλούν τα βουνά και οι σταυραετοί μαζί του.....




  Κατερίνα Σχισμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: