Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τις αποδείξεις -Θα μετρούν στο αφορολόγητο λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κινητής, σταθερής και συνδρομητικής TV


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

ΣΤΡΟΦΗ 180 ΜΟΙΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Συγγνώμη, λάθος! Κάπως έτσι φαίνεται ότι θα κινηθεί το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με το ποιες δαπάνες θα εξαιρεθούν τελικά από το «χτίσιμο» του αφορολογήτου.

Γιατί; Επειδή ο σχετικός κατάλογος που είχε ανακοινωθεί πριν από λίγες ημέρες θα πρέπει να θεωρηθεί ως μη γενόμενος! Με το ημερολόγιο να δείχνει 12 Ιανουαρίου, έστω καθυστερημένα το υπουργείο Οικονομικών δείχνει να έχει αντιληφθεί ότι οι παλινωδίες με τις αποδείξεις και το πλαστικό χρήμα απειλούν να μετατρέψουν σε κακόγουστο ανέκδοτο ένα μέτρο που όντως μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Έτσι ενώ ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη ότι οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ, κινητής- σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης θα εξαιρεθούν από τις δαπάνες, με τις οποίες θα μπορεί να «χτιστεί» ηλεκτρονικά το αφορολόγητο, τελικά κατόπιν ωρίμου σκέψεως κι αφού διαπιστώθηκε ότι η δυνατότητα πληρωμής αυτών λογαριασμών μπορεί να γίνει και σε σημεία λιανικής πώλησης (π.χ. καταστήματα ψιλικών), δημιουργώντας τεχνική δυσκολία στο να ξεχωριστούν από τις υπόλοιπες πληρωμές, αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν κι αυτά στις… καλές δαπάνες.
Επί της ουσίας, οι δαπάνες που θα εξαιρεθούν -εκτός νέου απροόπτου- είναι όσες αποτελούν τεκμήρια ήτοι:
  • οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κλπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου)
  • οι τοκοχρεολυτικές δόσεις για την απόσβεση δανείων
  • οι δαπάνες για ενοίκια, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας και κοινοχρήστων.
Το καλό νέο για τους φορολογούμενους είναι ότι από τη στιγμή που θα συνυπολογίζονται για το χτίσιμο του αφορολόγητου οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και τα super markets, το «χτίσιμο» του αφορολόγητου θα είναι μάλλον εύκολο, άρα και ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών για πάταξη της φοροδιαφυγής σε δραστηριότητες υψηλής επικινδυνότητας (γιατροί, συνεργεία, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί) πάει… περίπατο, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά, καθώς για το 2018 θα έχουμε αλλαγές.
Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι:
  • με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ από μισθούς ή συντάξεις ή αγροτικές δραστηριότητες πρέπει να καλύπτουν το 10% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες αγοράς αγαθών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικών συναλλαγών για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ
  • με ετήσιο εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ και ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ
  • με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 10% του τμήματος του εισοδήματος μέχρι τα 10.000 ευρώ, ποσοστό 15% του τμήματος πάνω από τα 10.000 ευρώ έως τις 30.000 ευρώ και ποσοστό 20% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 30.000 ευρώ για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 1.800-2.000 ευρώ.
 Πυκνό σκοτάδι καλύπτει, εν τω μεταξύ, τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών για τις υπόλοιπες Υπουργικές Αποφάσεις, που είναι αναγκαίες για την ενεργοποίηση του συστήματος των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Μεταξύ αυτών είναι η Απόφαση που θα ορίζει ποιες είναι οι προθεσμίες ανά δραστηριότητα για την υποχρεωτική τοποθέτηση POS κι αν ευσταθούν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι τουλάχιστον για φέτος θα εξαιρεθούν πολλές δραστηριότητες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, τότε κάλλιστα μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι το μέτρο του πλαστικού χρήματος στην πρώτη του εφαρμογή θα στεφθεί από αποτυχία. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: