Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Μεγάρχη Άρτας. Δείτε τα video


























Δείτε τα video














Μεγάρχη

Η Μεγάρχη (Τοπική Κοινότητα Μεγάρχης - Δημοτική Ενότητα ΠΕΤΑ), ανήκει στον δήμο ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΚΟΥΦΑ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΤΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".
Η επίσημη ονομασία είναι "η Μεγάρχη". Έδρα του δήμου είναι το Πέτα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, η Μεγάρχη ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μεγάρχης, του πρώην Δήμου ΠΕΤΑ του Νομού ΑΡΤΗΣ.Το 2011 με την τελευταία απογραφή οι κάτοικοι  ήταν 274. 
Η Μεγάρχη έχει υψόμετρο 112 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,1355667668 και γεωγραφικό μήκος 21,0693247433. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στη Μεγάρχη θα βρείτε εδώ.



























Αρχικά,η ιστορία λέει ότι το χωριό βρίσκονταν στην πίσω πλευρά του βουνού απέναντι από τη σημερινή Αγία Παρασκευή. Κάθε βράδυ κατά τα λεγόμενα των πιο μεγάλων σε ηλικία η Αγία Παρασκευή άναβε το καντήλι της στην αγριελιά που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Το γεγονός αυτό της μεταφοράς και αφής του καντηλιού συνεχιζόταν επί αρκετό χρονικό διάστημα, κάθε πρωί οι κάτοικοι του χωριού το μετέφεραν στο πρώην εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, έτσι λοιπόν τους υποχρέωσε να το μεταφέρουν. Αντίθετα η Αγία Παρασκευή μετέφερε το καντήλι της και το κρεμούσε στην ήδη υπάρχουσα αγριελιά, οπότε αναγκάστηκαν οι κάτοικοι να ιδρύσουν την εκκλησία στο σημερινό σημείο και ταυτόχρονα να μεταφέρουν και το χωριό στη θέση που είναι και σήμερα!!! Έτσι οι κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να ονομάσουν το νέο χωριό Μεγάρχη λόγω της Μεγάλης Αρχής που έκαναν.Σημειώνεται ότι η ίδρυση της εκκλησίας έγινε το έτος 1882!!!! 


Δεν υπάρχουν σχόλια: