Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Στο ίδιο έργο θεατές...



Γράφει ο Φίλιππος Ξέρας 

Αρκούσε να ολοκληρωθεί άλλη μια εκλογική αναμέτρηση, για να διαπιστώσουμε, μέσα σε ελάχιστους μήνες, ότι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές εάν εξαιρέσουμε μερικές σημαντικές διαφορές σ' αυτήν την εκλογική αναμέτρηση σε σχέση με όλες τις προηγούμενες. Και οι διαφορές αυτές είναι : Το τεράστιο ποσοστό αποχής, ο προαναγγελθείς θάνατος ενός νέου κόμματος, και η είσοδος ενός άλλου παλαιού κόμματος στην Βουλή.
Η διαφορά λοιπόν, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, είναι στην πρωτοφανή (και αναμενόμενη) αποχή των ψηφοφόρων που άγγιξε το ποσοστό του 50%! Ο προαναγγελθείς θάνατος ήταν το ποσοστό που συγκέντρωσε η "Λαϊκή Ενότητα" του Λαφαζάνη. Ένα ποσοστό που δεν επέτρεψε στη ΛΑ.Ε., με ευθύνη του αρχηγού της, να μπει στη Βουλή και η πρώτη φορά Λεβέντης στην Βουλή.
Για την αποχή ας θυμηθούμε τι αναφέρει το Σύνταγμα, για το οποίο τόσο κόπτονται μερικοί στο άρθρο 1 Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Δηλαδή θα αγνοήσουμε την σαφή επιλογή του λαού να μην ψηφίσει κανένα κόμμα ή απόκομμα επειδή δεν θέλει πλέον να εμπαίζεται και να εξαπατάται από αυτούς οι οποίοι ζητούν την ψήφο του; Θα καθίσουμε τους ψηφοφόρους που απείχαν της εκλογικής διαδικασίας στο εδώλιο για εσχάτη προδοσία; Τι θα συμβεί εάν στις επόμενες εκλογές το ποσοστό της αποχής υπερβεί το 50%; Θα συνεχίσουν να νομιμοποιούνται κυβερνήσεις με την αποχή της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος.
Όσο για τον προαναγγελθέντα θάνατο της "Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη", ουδείς νομίζω πρέπει να αμφιβάλλει ότι ο τελευταίος τιμωρήθηκε περισσότερο επειδή "έριξε" την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο επειδή δεν αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο πρόγραμμα του κόμματός του. Δυστυχώς οι ψηφοφόροι δεν έχουν ακόμη μάθει να αποδίδουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.
Αυτό που πιστώνονται πάντως τα μέλη της αριστερής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ, που στελέχωσαν το κόμμα της "Λαϊκής Ενότητας", είναι ότι έμειναν σταθεροί στις προεκλογικές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα και στην εντολή που δόθηκε από τον ελληνικό λαό στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου, εγκαταλείποντας τις καρέκλες και τα υπουργικά τους αξιώματα, ιδρύοντας ένα νέο κόμμα και κατεβαίνοντας σε ένα προεκλογικό αγώνα τριών μόλις εβδομάδων.
Παρ'όλα αυτά, ο Λαφαζάνης θα μπορούσε να ( σώσει ) την παρτίδα εάν αποδεχόταν τη χείρα βοηθείας που του άπλωσε το ΕΠΑΜ του Δημήτρη Καζάκη. Τα δύο κόμματα συγκλίνουν άλλωστε στις περισσότερες από τις προγραμματικές τους θέσεις. Επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, κατάργηση του απεχθούς, επονείδιστου και παράνομου δημοσίου χρέους, ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής κ.λπ. Τι ήταν λοιπόν αυτό που έκανε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να μη δεχθεί να συνεργαστεί με το ΕΠΑΜ; Για του λόγου το αληθές : Στα τελικά εκλογικά αποτελέσματα η "Λαϊκή Ενότητα" έλαβε ποσοστό 2,88% και το ΕΠΑΜ 0,77%. Αν προστεθούν βγάζουν ποσοστό 3,65% αρκετό να βάλει τα δύο αυτά κόμματα στη Βουλή.
Σύμφωνα πάντως με όσα ισχυρίστηκε ο Γ.Γ. του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης κατά την διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στον δημοσιογράφο Χρήστο Μαζάνη, ο Λαφαζάνης απέρριψε το αίτημα συνεργασίας λέγοντας πως τα μέλη του ΕΠΑΜ δεν είναι αρκούντως αριστεροί αλλά είναι περισσότερο πατριώτες και ότι είναι πολύ συνεπείς για να μπορούν να είναι και ευλύγιστοι!
Τέλος ένας νέος ( παλαιός ) γίγαντας της πολιτικής σκηνής της χώρας μας εισέρχεται πανηγυρικά μπορούμε να πούμε στην βουλή μετά από 30 χρόνια προσπάθειας τηλε-εκπομπών που δεν είναι άλλος από τον γνωστό σε όλους μας Λεβέντη ο οποίος ως μετά Χριστό προφήτης θα καταλάβει από μέσα πλέον τι εστί πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα.

Φίλιππος Ξέρας

Πρέβεζα 22/9/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: