Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Δωρεάν μαθήματα αστικής ευγένειας από τον Βαγγέλα!


Δεν είσαι Νεοδημοκράτης. Δεν ήσουν ποτέ. Κάθεσαι να δεις τη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής και μετά από την τρίωρη εισαγωγή της Ζωής βλέπεις το Βαγγέλη Μεϊμαράκη να σηκώνεται για να μιλήσει. Ας αφήσουμε τις αστικές ευγένειες. Δεν είναι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Είναι ο Βαγγέλας Μεϊμαράκης!


Τον βλέπεις να χειρονομεί, να κουνάει χέρια, πόδια, να χοροπηδά με χάρη, να γελάει σαρδόνια κάτω απ' το μουστάκι ενώ φτιάχνει τη γραβάτα του, η οποία ξεκινάει απ' το λαιμό και κανείς δεν ξέρει που καταλήγει και αν συνεχίζει και μέσα στο παντελόνι.
Τον ακούς να μιλάει μέσα απ' τα δόντια του με στιλάκι Γιώργου Φέρμα στην «Ανθισμένη αμυγδαλιά» και ασυναίσθητα ένα χαμόγελο σχηματίζεται στα χείλη σου. Σε αντίθεση με το Σαμαρά ο Μεϊμαράκης, ακόμα και αν δεν συμφωνείς με τίποτα απ' όσα λέει, σου βγάζει μια συμπάθεια και μια οικειότητα.

Είναι ο τύπος που θα θελες να πας μαζί του για μια μπύρα, να καλαμπουρίσετε και να μιλήσετε για μπάλα και γυναίκες. Ξέρεις ότι ο Βαγγέλας, είτε είναι στην τηλεόραση είτε στο κουτούκι του Βρασίδα, δεν θα χρησιμοποιήσει τη γνωστή ξύλινη γλώσσα των πολιτικών. Και αυτό το ξέρουν καλύτερα απ' όλους ο Γιάννης Κοραντής και ο Προκόπης Παυλόπουλος. Γιατί ο Μεϊμαράκης είναι καλός, χρυσός και Άγιος, αλλά όταν τα πάρει στο μουστάκι μιλάει σε άπταιστα γαλλικά, χωρίς να γνωρίζει λέξη.

Μάθημα γαλλικών πρώτο:
Η κόντρα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με το ΛΑΟΣ και το βουλευτή του Γιάννη Κοραντή με αφορμή την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων βρίσκεται στην κορύφωσή της.
Μια ωραία πρωία ο Κοραντής συναντάει το Μεϊμαράκη και τολμά να του πει «καλημέρα». Ήχος βαριάς ζεϊμπεκιάς ακούγεται στο βάθος ενώ ο Βαγγέλας ξεκινάει την ψαλμωδία: «Μου λες και καλημέρα εμένα ρε αλήτη, περιθωριακέ, εσύ που θες να με πας στο ειδικό δικαστήριο; Σκατομαλ., καραγκιόζη, έλα έξω, βγες έξω να σε γ.». Ο Κοραντής δεν έβγαλε κιχ. Απλώς τον κοιτούσε και έκανε το σταυρό του.

Μάθημα γαλλικών δεύτερο:
Η κόντρα του Μεϊμαράκη με το Νίκο Χατζηνικολάου καλά κρατεί. Κι ενώ μια σπίθα αρκεί για να πάρει φωτιά ο «Μεϊμάρ», ο Προκόπης Παυλόπουλος κάνει το λάθος να βγει στον Real Fm και την εκπομπή του Χατζηνικολάου. Ο Βαγγέλης τον ακούει και παίρνει ανάποδες. Όταν τον βρίσκει του ξηγιέται λα μινόρε:
«Προκόπη σε άκουσα το πρωί που βγήκες να γλείψεις τον πο@#$ του Χατζηνικολάου. Άμα θες έλα να γλείψεις το δικό μου πο@#$. Είναι πιο γλυκός».

Μάθημα γαλλικών  τρίτο:
Ο Μεϊμαράκης προεδρεύει στη Βουλή. Ο Τσίπρας διακόπτει συνεχώς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο Βαγγέλης τον κοιτάει με μισό μάτι. Κάποια στιγμή ξεχνιέται και ενώ μπινελικώνει τον Τσίπρα δεν κλείνει το μικρόφωνο με αποτέλεσμα το αστικό «Άντε γαμ@#$ μαλ@#$» να ακουστεί dolby surround σε όλη την αίθουσα.


Μάθημα (χωρίς γαλλικά) τέταρτο:
Ο Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για την ψήφιση του μνημονίου τη λέει στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ο Μεϊμαράκης έχει βγει για λίγο έξω και δεν τον ακούει. Κάποιος καλοθελητής τον ενημερώνει όμως και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Βαγγέλας κάνει καταδρομική στη Βουλή και παίρνει τον λόγο από τον Τσακαλώτο. Τα «άκου τώρα τι σου λέω», «μη μου κουνάς εμένα τα χέρια έτσι», «Αυτό που λέω και εσένανε, άκου τώρα» με μουσική υπόκρουση το «κύριοι, κύριοι, κύριοι ας ηρεμήσουμε, κύριοι, κύριοι» του Αλέξη Μητρόπουλου έκαναν τους βουλευτές να αναφωνήσουν για μια ακόμα φορά «Είμαστε, μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε».

Μάθημα γαλλικών πέμπτο:
Μεϊμαράκης -Καρατζαφέρης είναι στα μαχαίρια. Σε ένα απ' τα επεισόδια της σειράς ο Βαγγέλης συναντάει τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και κάνει μια χειρονομία. Στα καυτά ερωτήματα «πού είχε το χέρι ο Μεϊμαράκης;» και «έκανε άσεμνη χειρονομία όπως υποστήριξε ο Καρατζαφέρης»; ο Μεϊμαράκης απάντησε με σαφήνεια:
«Είχα πράγματι το χέρι στην τσέπη μου και έπαιζα το κομπολόι μου. Αν ο κ. Καρατζαφέρης νομίζει ότι έκανα κάτι άλλο, μ' αρέσει ο τρόπος που σκέφτεται».
Τα ποσοστά δημοφιλίας του Μεϊμαράκη ανεβαίνουν. Είτε συμφωνείς μαζί του, είτε όχι, δύσκολα θα πεις κακή κουβέντα γι' αυτόν. Ένα είναι το σίγουρο. Αν η ΝΔ κάνει τη μεγάλη ανατροπή και κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ θα το οφείλει 100% στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την αστική του ευγένεια που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Όπως τότε στη Βουλή όταν απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του είπε: «Μας είχατε για χαζούς, αλλά δεν είμαστε. Μην παρεξηγείτε την αστική ευγένεια για αδυναμία (σ.σ. να "ούμε)»

Γράφει ο Μάκης Ρηγάτος   

Δεν υπάρχουν σχόλια: