Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Spiegel: Να έρθει με έτοιμη λίστα ο Τσίπρας στο Βερολίνο


Τις τελευταίες ώρες, λίγο πριν ο Αλέξης Τσίπρας πετάξει για Βερολίνο, η Γερμανία αυξάνει την πίεση της προς την ελληνική κυβέρνηση, με τον Τόμας Οπερμαν να απαιτεί ουσιαστικά από τον Έλληνα πρωθυπουργό να ταξιδέψει μαζί με την έτοιμη λίστα μεταρρυθμίσεων.
Η παραπάνω απαίτηση περιγράφεται και στο σημερνό άρθρο του Spiegel με τίτλο «Οι Σοσιαλδημοκράτες χάνουν την υπομονή τους με τον Τσίπρα», όπου φιλοξενεί τις δηλώσεις του επικεφαλής του SPD στη γερμανική βουλή.
«Περαιτέρω βοήθεια θα δοθεί στην Ελλάδα μόνο αν είναι έτοιμη να λύσει τα προβλήματά της», διαμηνύει ο Τόμας Οπερμαν, προσθέτοντας ότι πρέπει να εκσυγχρονιστεί ο Δημόσιος τομέας, να δημιουργηθεί μία αποτελεσματική φορολογική διοίκηση και να ληφθούν δραστικά μέτρα κατά της διαφθοράς.
Για αυτούς τους όρους που θέτει, θέλει «αξιόπιστες διαβεβαιώσεις» από τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Χωρίς ξεκάθαρη πρόθεση για μεταρρύθμιση από την ελληνική κυβέρνηση, τίποτα δεν θα γίνει», τόνισε, αναφερόμενος σε πιθανό τρίτο πακέτο βοήθειας το καλοκαίρι.
Μάλιστα, ο Οπερμαν κάλεσε τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων στη συνάντηση της Δευτέρας με την Καγκελάριο. «Ο Τσίπρας ανέλαβε να καταρτίσει μία πλήρη λίστα με πιο συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και περιμένω να την παρουσιάσει στη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ τη Δευτέρα. Επιτέλους θέλω να ξέρω αν η Ελλάδα θα κάνει πραγματικές μεταρρυθμίσεις ή όχι», τόνισε.
Τέλος, αναφερόμενος σε ένα πιθανό Grexit, τόνισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη, ενώ το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πλήγμα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσει η ΕΕ στην ιστορία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: