Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Το μεθοριακό Μπουραζάνι στην Ήπειρο. Ο τόπος του ποταμού


Ο ζωοδότης ποταμός Αώος κυλά στη γη της Ηπείρου και στο πέρασμά του ζωντανεύει τις κοιλάδες,  ξεδιψά ανθρώπους και ζώα, ομορφαίνει τη γη. Καλώς ήλθατε στο μεθοριακό Μπουραζάνι!

Το Μπουραζάνι  είναι  μια  εκτεταμένη  ημιορεινή   περιοχή στα βορειοδυτικά του νόμου Ιωαννίνων που περικλείεται από τους ορεινούς όγκους του Γράμμου, της Τύμφης και του άγνωστου μεθοριακού βουνού Νεμέρτσικα.  Η δυναμική υδάτινη παρουσία του ποταμού Αώου, τα πυκνά δρυοδάση και οι άφθονοι λόφοι  κατάστικτοι από πράσινα λιβάδια και μικρές, αλλά εύφορες κοιλάδες καθορίζουν την γεωμορφολογία του τόπου.
Μικρά χωριά, αγροτικοί  οικισμοί και διάσπαρτα βυζαντινά, αλλά και μεταβυζαντινά μνημεία μαρτυρούν την παρουσία του ανθρώπου, εδώ και πολλούς αιώνες. Η υποδομή στην περιοχή είναι καλή, ενώ οι παροχές προς τους επισκέπτες συνεχώς βελτιώνονται. Φυσικά όμως τις εντυπώσεις κερδίζει το μοναδικό στο είδος του "Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι".

Οι κυριότερες εκδρομές              
Μια Παναγιά από Μολύβι: Ακολουθώντας από την Κόνιτσα το  δρόμο  για  την Ελληνοαλβανική μεθόριο, θα περάσετε από το χωριό Αετόπετρα  και  θα καταλήξετε μετά από 12 ευχάριστα  χιλιόμετρα  στη  γέφυρα  του Αώου, στο Μπουραζάνι. Από εδώ εύκολα θα πάτε στο παλαιότερο  μοναστήρι  της Ηπείρου, την Παναγιά Μολυβδοσκέπαστη, που εικάζεται ότι  κτίστηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα  Κων/νο  Πωγωνάτο   (668-6685μ.Χ.).
Σήμερα  τα  περισσότερα  κτίρια  έχουν  αναπαλαιωθεί  και η  μονή αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά βυζαντινά μνημεία του νομού.
Ψηλά στο Μολυβδοσκέπαστο: Σε μικρή απόσταση από  τη  μονή  βρίσκεται  το   ομώνυμο   χωριό, σκαρφαλωμένο σε ύψος 600 μέτρων, μόλις μερικά μέτρα  μακριά από την ελληνοαλβανική μεθόριο. Κυρίως όμως το Μολυβδοσκέπαστο, είναι γνωστό σε  όλη  την Ήπειρο για τους πολλούς βυζαντινούς  και  μεταβυζαντινούς   ναούς του. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε την επιβλητική εκκλησία των  Αγ. Αποστόλων, κτισμένη σε θαυμάσια φυσική θέση με υπέροχη θέα. Ακόμη ακολουθώντας πάντα ασφάλτινο δρόμο, θα  συνεχίσετε την πορεία σας για να επισκεφθείτε το όμορφο Αηδονοχώρι.  Λίγο έξω από τον οικισμό βρίσκεται η μονή Ταξιαρχών σε υψόμετρο 800, σε καταπράσινο οροπέδιο με ανοικτό ορίζοντα σε όλη την  κοιλάδα  του Αώου.
Στο χωριό Μολυβδοσκέπαστο που διατηρεί αρκετά από τα  παραδοσιακά του στοιχεία, θ' αναζητήσετε στην πλατεία το  μικρό λαογραφικό μουσείο και το αποστακτήριο τσίπουρου που υπάρχει στον ίδιο χώρο.


Πάρκο Άγριας Ζωής: Η περιοχή έγινε ευρύτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια  από  το μοναδικό στο είδος του "Περιβαλλοντικό Πάρκο Μπουραζάνι" (Wild Life Resort). Σε  μια έκταση που ξεπερνά τα 1500 στρέμματα και ανήκει  στην  οικογένεια Τάσου, ιδιοκτήτες  του  ομώνυμου  ξενοδοχείου, ζουν και αναπαράγονται ελεύθερα στο δάσος 6 είδη θηλαστικών.
Τα ζώα αυτά κάποτε ζούσαν ελεύθερα σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο και  μάλιστα  σε μεγάλους αριθμούς. Το ανελέητο κυνήγι όμως, ο κατακερματισμός των βιότοπων και οι όλο και αυξανόμενες  ανθρώπινες   δραστηριότητες, οδήγησαν τους πληθυσμούς των μεγάλων  θηλαστικών  σε  μαρασμό, ή εξαφάνιση. Σήμερα στο Πάρκο Άγριας Ζωής υπάρχουν τα εξής είδη: το μεγαλόσωμο ελάφι, το μικρόσωμο ελάφι  ή  πλατόνι,   το   κρι-κρι, το ζαρκάδι, το αγριοπρόβατο, και το αγριογούρουνο. Το Πάρκο είναι ανοικτό στο κοινό και δέχεται καθημερινά δεκάδες επισκέπτες.
Η  περιήγηση τελειώνει στους ευρύχωρους και νεότευκτους χώρους του Περίπτερου Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης και στο ενδιαφέρον Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου παρουσιάζονται είδη της χλωρίδα και πανίδας της ευρύτερης περιοχής Μπουραζανίου - Αώου.


Αξίζει να δείτε:   Κοντά στη γέφυρα του Μπουραζανίου υπάρχει ο παλιός νερόμυλος  και νεροτριβή.  Το  κτίσμα  έχει  αναπαλαιωθεί,  το  ίδιο   και οι εγκαταστάσεις. Έτσι, ενώ ο νερόμυλος συνεχίζει να  προσφέρει  τις υπηρεσίες του στους ντόπιους, παράλληλα λειτουργεί και ως κέντρο ενημέρωσης για το παρελθόν της υδροκίνησης, αφού στον  ίδιο  χώρο στεγάζεται και το μικρό, αλλά ιδιαίτερα  ενδιαφέρον  μουσείο.   Η περιοχή προσεγγίζεται εύκολα, αφού απέχει μόλις 1 χιλιόμετρο  από τη γέφυρα του Αώου.
Πηγαίνοντας για μόνη Μολυβδοσκέπαστης, με μικρή παράκαμψη από την αρχική σας πορεία  (χωματόδρομος),  θα  προσεγγίσετε   πλάι στις κατάφυτες όχθες του Αώου, την παλιά γέφυρα  της  Μέρτζιανης. Το ιστορικό αυτό γεφύρι ήταν το μοναδικό  προσπελάσιμο  σημείο του Αώου που συνέδεε τη Νότια με τη  Βόρεια  Ήπειρο. Σήμερα  έχει γκρεμιστεί, αλλά είναι ευδιάκριτο ένα μεγάλο μέρος της βάσης του.
Περίπατοι: Αν έχετε διάθεση για  περπάτημα,  αξίζει ν' ακολουθήσετε το Μονοπάτι Αναγνώρισης Τοπίου που ξεκινά από τη γέφυρα του Μπουραζανίου, ακολουθεί  πορεία παράλληλη με το ποτάμι και  καταλήγει  στο  νερόμυλο.   Κατά τη διάρκεια αυτής την μοναδικής πεζοπορικής περιπλάνησης,  θα   έχετε την ευκαιρία να δείτε τα κυρίαρχα φυτικά είδη της περιοχής και να τα  αναγνωρίσετε  από τις   καλαίσθητες   ξύλινες  πινακίδες.
Μη χάσετε
Η θέα από το προαύλιο της εκκλησίας των Αγ. Αποστόλων  στο χωριό Μολυβδοσκέπαστο είναι πραγματικά αποκαλυπτική.
Θ' απολαύσετε όχι μόνο το υπέροχο τοπίο, αλλά και θ'  αγναντεύετε  την Ελληνοαλβανική μεθόριο. Οι στρατιώτες του παρακείμενου φυλάκιου θα σας κατατοπίσουν σχετικά.  Όμως κυριολεκτικό μπαλκόνι στην κοιλάδα του Αώου, είναι  η μονή Ταξιαρχών στο Αηδονοχώρι.
Εκδρομές με 4χ4
Το παραμεθόριο χωριό Πωγωνίσκος (υψομ. 850) βρίσκεται κοντά στο Μολυβδοσκέπαστο και προσεγγίζετε  εύκολα ασφάλτινο δρόμο. Από εδώ αν έχετε διάθεση για «τετρακίνητες περιπέτειες»,  υπάρχει μια υπέροχη δασική διαδρομή, που οδηγεί, μετά από 10 χλμ. διάσχισης πυκνού δάσους αιωνόβιων βελανιδιών, στο χωριό Κεφαλόβρυσο της επαρχίας Πωγωνίου. Η διαδρομή αυτή είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα  το Φθινόπωρο όταν τα φυλλώματα στο βελανιδόδασος  έχουν πάρει όλα εκείνα τα φλογερά χρώματα.  Προσοχή όμως όταν πέσουν τα πρώτα χιόνια καθώς το οδόστρωμα κρύβει αρκετές παγίδες.


Χιλιομετρικές αποστάσεις:
Κόνιτσα - Γιάννενα 65 χλμ.
Κόνιτσα - Μπουραζάνι 16 χλμ
Κόνιτσα - Καστοριά  160 χλμ.
Κόνιτσα - Κοζάνη 160 χλμ.
Κόνιτσα - Ηγουμενίτσα 155 χλμ.
Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Κόνιτσας, τηλ. 26550-22233
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τηλ. 26550-23825.
Αστυνομία Κόνιτσας  26550-22202.
Κέντρο υγείας Κόνιτσας 26550-23111.
Πως θα πάτε
Από την Αθήνα για να φθάσετε στην Κόνιτσα θα πρέπει να διανύσετε 510 χιλιόμετρα μέσω Ρίου - Αντίρριου και 555 μέσω Κατάρας. Η δεύτερη διαδρομή είναι εξαιρετικά όμορφη, αλλά με τις γνωστές δυσκολίες λόγω χειμώνα.
Αν έρχεστε από Θεσ/νίκη προτιμήστε την Εγνατία οδό που εύκολα θα σας φέρει ως τη Σιάτιστα. Από εκεί θα συνεχίσετε για Νεάπολη απ' όπου θα ακολουθήσετε τον εθνικό δρόμο Κοζάνης - Ιωαννίνων. Σε αυτήν την περίπτωση προσοχή χρειάζεται το χειμώνα -λόγω πάγου- το πέρασμα του Πεντάλοφου και σχεδόν όλο το κομμάτι από Επταχώρι μέχρι Κόνιτσα. Η απόσταση Θεσ/νίκης - Κόνιτσας είναι 295 χλμ.
Διαμονή: Το ξενοδοχείο «Μπουραζάνι - Wild Life Resort» βρίσκεται στη καρδιά του  παραποτάμιου οικοσυστήματος του Αώου, σε μία  από  τις   ομορφότερες φυσικές τοποθεσίες της Ηπείρου, πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον. Διαθέτει 18 δωμάτια και δύο  σουίτες,  60 τ.μ. η κάθε μία, πλήρως ανακαινισμένα .
Επίσης ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα παραμονής σ' ένα από τα δύο  ειδικά  περίπτερα,  τύπου μπανγκαλόους που βρίσκονται μέσα στο πάρκο ή  στο «Σπίτι του ποταμού» ένα πέτρινο κτίσμα 120 τετραγωνικών δίπλα στη κοίτη του Αώου  το οποίο αποτελείται από 3  δωμάτια, μία σουίτα και κοινόχρηστους χώρους.
Στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου συμπεριλαμβάνονται εστιατόριο, γήπεδο μπάσκετ, τένις, πισίνα, παρκινγκ και Συνεδριακό Κέντρο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να νοικιάσουν ποδήλατα βουνού, ενώ στους ενοίκους παραχωρούνται καλάμια για ψάρεμα στο ποτάμι. Τι άλλο να ζητήσει κανείς! Πληροφορίες και  κρατήσεις στο τηλ. 26550-61320, 61283 www.bourazani.gr
Φαγητό:  Το εστιατόριο  του  ξενοδοχείου  ξεχωρίζει  με   πλήθος   ντόπιων σπεσιαλιτέ και κρεατικών από  τα  άγρια  ζώα  της   φάρμας. Τα περισσότερα πιάτα είναι παρασκευασμένα με πατροπαράδοτες συνταγές της οικογένειας Τάσσου. Ακόμη στις περιηγήσεις σας στα γύρω χωριά, θα βρείτε ψησταριές και πολύ καλές ταβέρνες.
H προσφορά  του BOURAZANI  "Wild Life Resort / Hotel 'BOURAZANI"
Αποκλειστικά για τους αναγνώστες του VIEWS OF GREECE η προσφορά του ξενοδοχείου για τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς διαμορφώνονται ως εξής:
Δίκλινο : 90 EURO
Τρίκλινο : 100 EURO
Τετράκλινο: 105 EURO
Σουίτα : 150  EURO
Το εστιατόριο  του  ξενοδοχείου  ξεχωρίζει  με   πλήθος   ντόπιων σπεσιαλιτέ και κρεατικών από  τα  άγρια  ζώα  της   φάρμας. Ο επισκέπτης μας μπορεί να γευθεί τα μοναδικά εδέσματα κυνηγιού από άγριο κρέας (ελάφι- αγριογούρουνο- αγριοπρόβατο- αγριόγιδο κ.λ.π). Το κρέας αυτό προέρχεται από την επιστημονική διαχείριση για την διατήρηση της ισορροπίας του ζωικού πληθυσμού του Περιβαλλοντικού Πάρκου. Η οικολογική ισορροπία απαιτεί την επιστημονική παρέμβαση, ώστε πληγωμένα ελάφια, υπέρβαροι αρσενικοί αγριόχοιροι - επικίνδυνοι για τα θηλυκά - να αποσύρονται. Επικοινωνία τηλ. 26550-61320, 61283      

Δεν υπάρχουν σχόλια: