Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

«Στύβουν την πέτρα» και σπάνε τους κουμπαράδες του Δημοσίου για να βρούν χρήματα, για πληρωμές μισθών-συντάξεων.

stuboun-tin-petra-gia-plirwmes-misthwn-suntaksewn




Aρχίζει ο εφιάλτης της αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων.

Ο εφιάλτης της αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων του Μαρτίου ξεκινάει. Αύριο, θα πρέπει να καλυφθεί λήξη εντόκου γραμματίου συνολικού ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και η πρώτη από σειρά δόσεων δανείου του ΔΝΤ, συνολικού ύψους 298 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν άλλες πέντε δανειακές υποχρεώσεις μέσα στον μήνα που ανεβάζουν τον συνολικό «λογαριασμό» στα 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Χθες, με την κάλυψη του εντόκου να φτάνει στα 1,138 δισεκατομμύρια ευρώ, καλύφθηκε ένα μέρος της. απόστασης που πρέπει να διανυθεί μέχρι την Παρασκευή αλλά όχι ολόκληρη η απόσταση. Βέβαια, στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει αισιοδοξία ότι με την αποδοχή των λεγόμενων μη ανταγωνιστικών προσφορών θα φτάσουμε στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και θα φύγει από τη μέση η υποχρέωση του εντόκου γραμματίου που εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. (σ.σ με βάση τον κανονισμό λειτουργίας, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μην ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως και σήμερα στις 12 το μεσημέρι). Από εκεί και πέρα, η πρώτη δόση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναμένεται και αυτή να καλυφθεί με τα χρήματα που μαζεύονται σταθερά από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (μόνο χθες δημοσιεύτηκε απόφαση για να απορροφηθούν 114 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών που είναι ανεξάρτητη Αρχή ενώ έχουν προηγηθεί κινήσεις όπως αυτή του ΟΠΕΚΕΠΕ, νοσοκομείων κλπ.

Η «ταυτότητα» αυτών που κάλυψαν τη χθεσινή έκδοση έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία


Η «ταυτότητα» αυτών που κάλυψαν τη χθεσινή έκδοση έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία. Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να σχολίαζε στο περιθώριο της ομιλίας του στο ελληνικό-γαλλικό επιμελητήριο ως θετική τη συμμετοχή «ιδιωτών» στην χθεσινή έκδοση, ωστόσο οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν έντονα χθες - και οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν- ανέφεραν ότι υπήρξε «συνδρομή» ακόμη και από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Το θέμα των εντόκων γραμματίων αλλά και της συμμετοχής που μπορεί να έχουν οι τράπεζες στην διαδικασία, αναμένεται να κυριαρχήσει και στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που πραγματοποιείται στην Κύπρο. Ζήτημα, σε αυτή τη συνεδρίαση να επιτραπεί ο δανεισμός των τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ με εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα (το λεγόμενο γουέιβερ που θα είχε ως αποτέλεσμα να ξεφουσκώσει άμεσα η έκθεση στον ELA) δεν φαίνεται να υπάρχει. Ωστόσο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ για τα έντοκα. Ενδεικτικό της αγωνίας που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι και το χθεσινό τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.
Το επόμενο. ραντεβού της Ελλάδας με τις δανειακές της υποχρεώσεις είναι για την επόμενη Παρασκευή 


Το επόμενο. ραντεβού της Ελλάδας με τις δανειακές της υποχρεώσεις είναι για την επόμενη Παρασκευή και είναι ακόμη πιο «βαρύ» από αυτό αυτής της Παρασκευής. Και πάλι υπάρχει ταυτόχρονη λήξη εντόκων και ΔΝΤ με τον συνολικό λογαριασμό να φτάνει στα 1,936 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα πρέπει να ξαναβγεί στην αγορά για να μαζέψει 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η επόμενη έκδοση όμως, θα γίνει υπό το βάρος των εξελίξεων στο Eurogroup της Δευτέρας. Χθες, Κατά την ομιλία του στο ελληνο-γαλλικό επιμελητήριο, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ακόμη και αν δεν υπάρξει απόφαση για να δοθεί προκαταβολή δόσης στην Ελλάδα, «υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις», τις οποίες βεβαίως δεν ανέφερε ούτε ανέλυσε.

Ο Μάρτιος, θα κλείσει με το διάστημα «φωτιά» από τις 16 έως τις 20. Ένας λογαριασμός 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ πρέπει να αποπληρωθεί σε τέσσερις ημέρες εκ των οποίων τα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε έντοκα και τα υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ για το ΔΝΤ.



se-tameia-kai-apothematika-psaxnei-i-kubernisi-lefta-gia-ta-daneia

Στα ταμεία και στα αποθεματικά ψάχνει η κυβέρνηση για να μαζέψει τα λεφτά ώστε πληρώσει δάνεια και τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.


Με πρώτη προτεραιότητα να μην μείνει ακάλυπτη δανειακή υποχρέωση της χώρας, το οικονομικό επιτελείο «ξεσκονίζει» κάθε εναλλακτική πηγή άντλησης ρευστότητας ενώ εξετάζει μια προς μία τις δαπάνες του μήνα με στόχο να «παγώσει» ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητο να πληρωθεί.

Τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης μπαίνουν στο «στόχαστρο»  -ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την μεταφορά των διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας- ενώ οι επιστροφές φόρων σχεδιάζεται να γίνονται από εδώ και στο εξής με το. σταγονόμετρο.
Ακόμη και η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης φαίνεται να αναβάλλεται για. αργότερα. Παρά το γεγονός ότι αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε την καταβολή του από την προηγούμενη εβδομάδα, χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων δεν έχουν μπει ακόμη.

Και η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης φαίνεται να αναβάλλεται για. αργότερα


Στο. περίμενε είναι και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες οι οποίοι δεν έχουν εισπράξει την επιστροφή φόρου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Η προσοχή του οικονομικού επιτελείου, είναι εστιασμένη στις ασφυκτικές ημερομηνίες των δανειακών υποχρεώσεων οι οποίες για τον Μάρτιο έχουν ως εξής:
·        6/3: Ποσό 298.676.079 πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ
·        6/3: Ποσό  1.400.000.000 αφορά σε λήξεις εντόκων γραμματίων
·        13/3: Ποσό 336.010.589 πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ
·        13/3: Ποσό  1.600.000.000 αφορά σε λήξεις εντόκων γραμματίων
·        16/3: Ποσό 560.017.648 πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ
·        20/3: Ποσό 336.010.589 πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ
·        20/3: Πόσο 1.600.000.000 αφορά σε λήξεις εντόκων γραμματίων
Για την κάλυψη αυτών των υποχρεώσεων και μέχρι να υπάρξει κάποια εξέλιξη από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές (π.χ αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, αύξηση του ορίου για έκδοση εντόκων γραμματίων μέτρα που και τα δύο συναντούν ευρύτατες αντιρρήσεις από την πλευρά των δανειστών), το οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο να «ξεσκονίσει» τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των διαθέσιμων φορέων.
Στο «μικροσκόπιο» έχουν ήδη μπει τα διαθέσιμα του ΟΑΕΔ (ενδέχεται το θέμα να εξεταστεί σε νέα συνεδρίαση του ΔΣ του οργανισμού μέσα στην εβδομάδα) ενώ ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία μεταφέρονται περί τα 200 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΤτΕ.
Η απόφαση αναφέρει: «Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η τήρηση των διαθεσίμων ταμειακών υπολοίπων του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π./ Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., που δε θα χρησιμοποιούνται άμεσα για πληρωμές δικαιούχων, σε έντοκο λογαριασμό εκτός του τραπεζικού ιδρύματος του Οργανισμού Πληρωμής, ήτοι στην Τράπεζα της Ελλάδος (Κεντρικό Κατάστημα).
Τα ταμειακά αυτά υπόλοιπα μπορεί να προέρχονται είτε από επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού είτε από την Προχρηματοδότηση στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ή/και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας».
Αντίστοιχες συζητήσεις έχουν γίνει και με τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία όμως προς το παρόν εμφανίζονται απρόθυμα -ή αδύναμα- να ανταποκριθούν δεδομένου ότι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στις εμπορικές τράπεζες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Έτσι, η προσπάθεια θα συνεχιστεί και σε άλλους φορείς. Ήδη έχει ανοίξει θέμα με τα νοσοκομεία ενώ η αναζήτηση θα φτάσει μέχρι και στα. μουσεία όπως το μουσείο της Ακρόπολης.
Με τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες. Για τις δημοσιονομικές ανάγκες -ήδη υπάρχει δημοσιονομικό έλλειμμα- εξετάζεται πάγωμα όλων των δαπανών που δεν είναι απολύτως απαραίτητες.
Το επίδομα θέρμανσης -ο λογαριασμός του οποίου έχει φουσκώσει καθώς υπήρξαν αθρόες αγορές το τελευταίο δίμηνο- ακόμη δεν δόθηκε παρά το γεγονός ότι εξαγγέλθηκε.
Οι αγρότες περιμένουν την επιστροφή του ειδικού φόρου ενώ προς «πάγωμα» οδεύουν και οι περισσότερες επιστροφές από φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: