Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Οδοιπορική διαδρομή από Κόνιτσα στη Μονή Στομίου













Μια εύκολη διαδρομή διάρκειας 2 περίπου ωρών που αρχίζει από τη παλιά γέφυρα της Κόνιτσας και σαν προορισμό έχει το μοναστήρι της Παναγίας στο Στόμιο.

Η πορεία αυτή που συνήθως αποτελεί τμήμα μεγαλύτερων διαδρομών μπορεί εύκολα να αυτονομηθεί και να γίνει από μόνη της ένας όμορφος πεζοπορικός προορισμός. Πράγμα που γίνεται από όλο και περισσότερους φυσιολάτρες και ειδικά τις ημέρες που στο μοναστήρι τελείται κάποιο εκκλησιαστικό μυστήριο, ο κόσμος το κατακλύζει.


Η διαδρομή μας ξεκινάει από το παλιό γεφύρι της Κόνιτσας (υψόμετρο 440μ.). Από εκεί ακολουθούμε το χωματόδρομο έχοντας αριστερά μας τη κοίτη του Αώου ποταμού.
Το τμήμα αυτό της πορείας μας μπορεί να διανυθεί και με αυτοκίνητο.
Μετά από μια απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων θα συναντήσουμε το «μικρό φράγμα» του ποταμού και ο δρόμος σταματάει εδώ.
Από εκεί και πάνω αρχίζει το τελευταίο και πιο όμορφο κομμάτι της διαδρομής μας, αφού το μονοπάτι που ξεκινάει από εδώ, περνάει αρχικά δίπλα από το ποτάμι και στη συνέχεια ελίσσεται μέσα στο πυκνό δάσος της περιοχής για να καταλήξει στο μοναστήρι της Παναγίας στο Στόμιο (υψόμετρο 680μ.).
Στο μοναστήρι που συνήθως είναι ανοικτό και φιλόξενο την ημέρα στους επισκέπτες του, μένει τον περισσότερο καιρό καλόγερος.
Απαραίτητη κρίνεται η στάση και στη πηγή που βρίσκεται λίγο πιο έξω από τη Μονή, όπου το κρύο και τρεχούμενο νερό της θα σας ξεδιψάσει και θα σας τονώσει.
Η διαδρομή σε όλο το μήκος του ευδιάκριτου μονοπατιού της έχει καλή σήμανση και έτσι η πορεία γίνεται ακόμη πιο εύκολη για τον επισκέπτη.

Δείτε τα video





Δεν υπάρχουν σχόλια: