Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Το κρατίδιο των Ελλήνων γιατρών μέσα στη Γερμανία





Η ''Γένεσις'', που ιδρύθηκε πρόσφατα, αποτελεί τον μεγαλύτερο σύλλογο μεταναστών επιστημόνων (με έντονη κοινωνική και φιλανθρωπική δράση) στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Σκοπός, η ενίσχυση της αλληλεγγύης


«Γένεσις: Δημιουργία, γέννηση, σχηματισμός ή το πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης που αναφέρεται στη δημιουργία του ανθρώπου και του κόσμου». Αυτός είναι ο ορισμός που τα λεξικά της ελληνικής γλώσσας δίνουν στην πανάρχαια λέξη, η οποία φαντάζει η πλέον κατάλληλη για να περιγράψει την απαρχή της προσπάθειας μιας ομάδας νέων ανθρώπων με σκοπό τους να συνδράμουν αλλήλους και να προσφέρουν κοινωνικό έργο σε μια ιδιαίτερα δύσκολη για την Ελλάδα περίοδο. Ο λόγος για τον πρώτο σύλλογο Ελλήνων ιατρών που ιδρύθηκε πρόσφατα στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, το πληθυσμιακά μεγαλύτερο ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας.
Ο Σύλλογος Ελλήνων και Κυπρίων Ιατρών Γένεσις αποτελεί από τον Σεπτέμβριο του 2014 την «ασπίδα» των χιλιάδων νέων, οι οποίοι αναζητώντας ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δρόμο της μετανάστευσης. «Η πραγματοποίηση του συλλόγου αποτελεί διανυσματική συνιστώσα προσπάθειας, ιδεών και χαρακτήρων 15 ατόμων, τα οποία αποτελούν και ιδρυτικά μέλη του, ενώ εξίσου σημαντική ήταν και η εξαρχής έμπρακτη συμπαράσταση του προξένου στο Ντίσελντορφ Γρηγόρη Δελαβέκουρα» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία»ο πρόεδρος του συλλόγου, ο 28χρονος ειδικευόμενος καρδιολόγος Σταμάτης Κιούφης με καταγωγή από την Ηλεία, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο κατοικεί στη Γερμανία. Οπως εξηγεί, σκοπός του συλλόγου είναι να ενώσει τους Ελληνες και τους Κύπριους γιατρούς στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, να διευκολύνει τις διαπροσωπικές σχέσεις, να ενισχύσει το αίσθημα αλληλεγγύης και υποστήριξης, ενώ, όπου αυτό είναι δυνατό, να αναλάβει την προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών απέναντι στις Αρχές. Επιπλέον, στοχεύει στη διατήρηση ενός υψηλού επιστημονικού επιπέδου μέσω της καλλιέργειας σχέσεων με συναδέλφους από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, ιατρικά και επιστημονικά ιδρύματα, αλλά και στην ενημέρωση του κοινού για καθημερινά ιατρικά θέματα μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων και διαλέξεων, τα οποία γίνονται κάθε μήνα σε δημόσιους χώρους.
Ωστόσο, αυτό που κάνει τον σύλλογο να ξεχωρίζει είναι η έντονη φιλανθρωπική δράση που έχει αναπτύξει από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας του προς όφελος τόσο της ελληνικής όσο και της γερμανικής κοινωνίας, με τη διευκόλυνση της ιατρικής περίθαλψης ανασφάλιστων και ανέργων, και την παροχή βοήθειας σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες και φιλανθρωπικούς φορείς. «Τον φιλανθρωπικό τομέα συντονίζει ο συνάδελφος Θεόδωρος Καραγιώτης και ήδη ο σύλλογος έχει πραγματοποιήσει συνάντηση με το ΚΙΦΑ (Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης), όπου συμφωνήθηκε η παροχή χρηματικής και υλικοτεχνικής βοήθειας με όποιο δυνατό τρόπο.

Επικοινωνία
Την ίδια στιγμή, έχει ανοίξει και ένας δίαυλος επικοινωνίας με το Χαμόγελο του Παιδιού, ενώ γίνονται ακόμη αρκετές φιλανθρωπικές δράσεις, όπως εθελοντικές αιμοδοσίες, σε συνεργασία με την Εκκλησία, και συλλογή ρούχων για ορφανοτροφεία» τονίζει ο Σταμάτης.
Ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων και των Κύπριων γιατρών στη Γερμανία είναι περίπου 3.500, ενώ μόνο στο εν λόγω κρατίδιο ο αριθμός πλέον ανέρχεται στους 1.800, αποτελώντας την πρώτη ομάδα σε μέγεθος μεταναστών γιατρών. Για να γίνει κάποιος μέλος, θα πρέπει να είναι ελληνικής ή κυπριακής υπηκοότητας και να εργάζεται στο κρατίδιο, ενώ υπάρχει μια ετήσια συνδρομή των 40 ευρώ, εκ των οποίων το 25% πηγαίνει στο Κοινωνικό Ιατρείο Αθηνών.

«Αναβαθμίσαμε το σύστημα σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας τους»
«Προσωπικά πάντα ήθελα να ζήσω την εμπειρία του εξωτερικού και έτσι πήρα την απόφαση να έρθω στη Γερμανία. Ηταν κάτι το οποίο σκεφτόμουν από τότε που τελείωσα την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών. Ολα αυτά τα χρόνια έκανα το αγροτικό μου στα Αγραφα της ορεινής Ευρυτανίας, την ειδικότητα της Παθολογίας στο Νοσοκομείο Αμαλιάδος και την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής μου στην Α' Πανεπιστημιακή Κλινική του Ιπποκρατείου Αθηνών» περιγράφει ο Σταμάτης, ο οποίος θεωρεί τον εαυτό του τυχερό, γιατί από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στη Γερμανία είχε στο πλάι του καλούς φίλους που τον βοήθησαν στα πρώτα βήματά του. «Ομως, υπάρχουν παιδιά τα οποία έρχονται μόνα τους, χωρίς κανέναν γνωστό και με μέτρια γνώση της γερμανικής γλώσσας, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες, κυρίως στο διαδικαστικό κομμάτι. Πλέον όλες αυτές τις πληροφορίες, γραφειοκρατικού χαρακτήρα, μπορούμε να τις προσφέρουμε εμείς μέσα από μια οργανωμένη προσπάθεια και γι' αυτό έχουμε συλλέξει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τα παραθέτουμε στη σελίδα μας (www.genesis-ev.de)».

Η γλώσσα
Οσον αφορά τις μεγαλύτερες δυσκολίες που ένας νέος αντιμετωπίζει όταν φτάνει στη Γερμανία, ο 28χρονος είναι κατηγορηματικός: «Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάποιος είναι η γλώσσα και σαφώς η προσαρμογή σε μια χώρα με τόσο διαφορετική ιδιοσυγκρασία από τη δική μας. Επομένως, αυτό που θα συμβούλευα οποιονδήποτε, ο οποίος θα πάρει την απόφαση να μεταναστεύσει εδώ, είναι η επένδυση στη γερμανική γλώσσα, η οποία αποτελεί εισιτήριο για την εύρεση εργασίας αλλά και για την κοινωνικοποίηση».
Ομως, τι απαντάει ο 28χρονος όταν συγγενείς και φίλοι τον ρωτούν για τη στάση των Γερμανών συναδέλφων του απέναντί του σε μια περίοδο που οι ελληνογερμανικές σχέσεις βρίσκονται στον ναδίρ; «Εχω αντιμετωπιστεί ως ίσος προς ίσο από όλους και σε όλη την πορεία μου εδώ. Το ίδιο γνωρίζω και για τους περισσότερους φίλους. Μάλιστα, χαρακτηριστική είναι η άποψη της υπουργού Υγείας του κρατιδίου, η οποία σε γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει ότι οι Ελληνες γιατροί αναβάθμισαν το σύστημα υγείας της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: