Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Παραμένοντας στην ηγεσία ο Αντώνης Σαμαράς, βραχυκυκλώνει τις εξελίξεις στη ΝΔ.



Ο Αντώνης Σαμαράς δεν προκηρύσσει συνέδριο στη ΝΔ γιατί δεν επιθυμεί να βάλει το κόμμα σε εσωστρέφεια, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Το πιάσαμε το υπονοούμενο: δεν θέλει να φύγει από την αρχηγία.
Στην πραγματικότητα δεν φεύγει επειδή - και γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε, που θα έλεγε και ο παλιός του μέντορας Κ. Μητσοτάκης - η ΝΔ παραμένει κόμμα με ονοματεπώνυμο. Δηλαδή μόνο ο Κ. Καραμανλής μπορεί να του δείξει την έξοδο, αλλά δεν έχει καμιά διάθεση να πει «δικαίωμα» σ' αυτή την παρτίδα.

Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος - μαζί με τον Θόδωρο Πάγκαλο- είναι οι τρεις καλύτεροι φίλοι του Αλέξη Τσίπρα

Δεν ξέρουμε αν στο μέγαρο Μαξίμου άνοιξαν σαμπάνιες όταν έμαθαν ότι αντίπαλος τους θα παραμείνει ο πολιτικός που δεν πήγε καν να παραδώσει την Πρωθυπουργία στον Αλέξη Τσίπρα. Αν δεν το έκαναν θα είναι από τη στεναχώρια γιατί αντιθέτως ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα φύγει από το ΠΑΣΟΚ.
Εδώ που τα λέμε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος - μαζί με τον Θόδωρο Πάγκαλο- είναι οι τρεις καλύτεροι φίλοι του Αλέξη Τσίπρα. Χωρίς αυτούς δεν θα γινόταν ποτέ Πρωθυπουργός. Λογικό είναι να τους θέλει στα πράγματα .
Να το σοβαρέψουμε. Η επιμονή του Αντώνη Σαμαρά να μην αναλαμβάνει την ευθύνη της ήττας - όπως του υπέδειξε κατά πρόσωπο η Ντόρα Μπακογιάννη και άλλοι - δείχνει και τη στρατηγική της ΝΔ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης εφεξής: είναι η στρατηγική της ρεβάνς.
Ο πρώην Πρωθυπουργός δείχνει να μην πιστεύει ότι τον τσαλάκωσε «ο Τσίπρας», απέναντι στον οποίο παραβίασε όλες τις θεσμικές υποχρεώσεις του αξιώματος που κατείχε. Το αντιμετωπίζει σαν κακό όνειρο που θα περάσει. Αλλά εκ των πραγμάτων η παραμονή του στην ηγεσία έχει έναν κερδισμένο και δυο χαμένους.

Χαμένη είναι κατ' αρχάς η ΝΔ. Χωρίς αλλαγή ηγεσίας δεν θα δει άσπρη μέρα και το καταλαβαίνει ο καθένας. 

Κερδισμένος είναι φυσικά ο σημερινός Πρωθυπουργός που υπερτερεί στο δημόσιο χώρο του Σαμαρά και όσο τον έχει απέναντι του είναι σαν να κλέβει εκκλησία.
Χαμένη είναι κατ' αρχάς η ΝΔ. Χωρίς αλλαγή ηγεσίας δεν θα δει άσπρη μέρα και το καταλαβαίνει ο καθένας. Γιατί οι πολίτες να διώξουν τον Τσίπρα και να ξαναφέρουν τον Σαμαρά; Ειδικά όταν τον έδιωξαν όχι ακριβώς για να φέρουν τον Τσίπρα, αλλά για να φύγει - κι αυτός και ο Βενιζέλος-και ας έρχονταν όποιος να είναι;
Στοιχειώδης ανακεφαλαίωση της πολιτικής ζωής την τελευταία πενταετία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χωρίς τα ντουέτα Παπανδρέου -Βενιζέλος και Σαμαράς- Βενιζέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαινε μεν καλύτερα από το 4% λόγω του Μνημονίου, αλλά δεν θα εκτοξεύονταν ποτέ στο 36%.

Η πολιτική κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από την ρηχή παρουσία του Σαμαρά 

Εκτός από τη ΝΔ, χάνει και ο δημόσιος βίος με την παραμονή Σαμαρά στο ρόλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με την έννοια ότι περιορίζονται οι προϋποθέσεις να λειτουργήσει ο μηχανισμός της πολιτικής εναλλαγής: όταν αποτυγχάνει ο ένας να έρχεται ο επόμενος.
Αυτός ο μηχανισμός είναι χρήσιμος στη Δημοκρατία, πριν από όλα ως μοχλός πίεσης προς την κυβέρνηση. Αλλά ακυρώνεται αν απέναντι στην κυβέρνηση δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπολίτευση ως εναλλακτική λύση. Αυτό ακριβώς διαγράφεται στον ορίζοντα. Η πολιτική κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από την ρηχή παρουσία του Σαμαρά με τη ροπή προς την ακραία ρητορική η οποία δημιούργησε πράγματι αυτό που του καταλόγισε η Ντόρα: άλλαξε τη φυσιογνωμία της ΝΔ- με τον Αδωνι και τον Βορίδη πρωτοπαλίκαρα.

Όσα λάθη και αν κάνει η σημερινή κυβέρνηση δύσκολα θα αισθανθεί ότι κινδυνεύει, αν δεν αλλάξουν ηγεσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις οποίες αναδείχθηκε

Συνεπώς όσα λάθη και αν κάνει η σημερινή κυβέρνηση δύσκολα θα αισθανθεί ότι κινδυνεύει, αν δεν αλλάξουν ηγεσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις οποίες αναδείχθηκε. Από μόνη της αυτή η αλλαγή- ιδίως στη ΝΔ αφού το ΠΑΣΟΚ γίνεται όλο και πιο αμελητέα δύναμη- αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία της μόνης απειλής που μπορεί να αισθανθεί η κυβέρνηση: την ανάδειξη αξιόπιστης διαδοχής.
Εκεί βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή. Παραμένοντας στην ηγεσία ο Αντώνης Σαμαράς βραχυκυκλώνει τις εξελίξεις, οδηγεί σε αποδιάρθρωση την ΝΔ και έτσι κάνει πιο εύκολη τη ζωή του Αλέξη Τσίπρα. Στην πολιτική τα πράγματα είναι τόσο απλά καμιά φόρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: