Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Aλβανοί «βαφτίστηκαν» Γιαννιώτες για να πετύχουν ελληνοποίησή τους

DHMARXEIO IWANNINWN

Ένα νέο σκάνδαλο φαίνεται πως ανέκυψε στις υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο μάλιστα οδήγησε την Δημοτική Αρχή να διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση. 

Ο λόγος για υπόθεση χορήγησης ιθαγένειας σε Αλβανούς πολίτες, με πλαστά πιστοποιητικά, η οποία αποκαλύφθηκε μετά από εσωτερικό έλεγχο, που έγινε κατόπιν αιτήματος του Προξενείου Αργυροκάστρου. 

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπεγκας σε δηλώσεις του σημείωσε ότι «στα πλαίσια της διαφάνειας ο Δήμος θα κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται για να διαλευκανθεί το θέμα».

Πώς αποκαλύφθηκε.
Το αίτημα του Προξενείου αφορούσε τον έλεγχο γνησιότητας πιστοποιητικού που προσκόμισε Αλβανός πολίτης, για το οποίο στην συνέχεια διαπιστώθηκε από την έρευνα στον Δήμο Ιωαννιτών, ότι δεν είχε τις απαιτούμενες διατυπώσεις δημοσίου έγγραφου, υπογραφές και σφραγίδες. 
Στην συνέχεια η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, ζήτησε από το Προξενείο Αργυροκάστρου να σταλούν για έλεγχο όλα τα πιστοποιητικά που έχουν φτάσει στο αρμόδιο γραφείο του. 
Από την έρευνα προέκυψε ότι ήταν παράτυπα 14 έγγραφα. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε πως από την υπηρεσία Δημοτολογίου, εκδόθηκαν προς Αλβανούς πολίτες πιστοποιητικά σύμφωνα με τα οποία οι πρόγονοί τους ήταν Έλληνες, που ζούσαν στα Γιάννενα. 
Να σημειωθεί ότι τα πιστοποιητικά, «χρησιμοποιούν» τα μητρώα προ του 1913, πριν την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, τα οποία είναι χειρόγραφα και εμφανίζουν Αλβανούς πολίτες ως απογόνους Ελλήνων πολιτών, με στόχο να πετύχουν την παράνομη ελληνοποίησή τους.

«Όλα στο φως».
Χθες το μεσημέρι εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση από το Δήμο Ιωαννιτών, η οποία μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «ακολουθώντας τους κανόνες που επιβάλει η χρηστή διοίκηση, ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και ενέργειες που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον, χωρίς να προκαταλαμβάνουμε τα αποτελέσματα των ερευνών, χωρίς καμία διάθεση να στοχοποιήσουμε κανέναν, κινούμαστε με πολύ μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα. Αυτό -συν τοις άλλοις- σημαίνει πως  δεν  μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε, σε αυτή την πρώιμη φάση, κανένα περαιτέρω στοιχείο που αφορά μια διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Διαβεβαιώνουμε για μια ακόμη φορά ότι,  αρχή του Δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα προσωπικά, όπως  και του συνόλου της Δημοτικής Αρχής, είναι «όλα στο φως».


Δεν υπάρχουν σχόλια: