Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Με επιτυχία έγινε στην Άρτα, το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την περιφερειακή ανάπτυξη, το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015.



Ιδιαίτερα ενημερωτικό και άκρως ενδιαφέρον ήταν το Συνέδριο «Νομοθεσία και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιφερειακή ανάπτυξη - Νέα Πολιτική Συνοχής και Περιφερειακή εξειδίκευση», που έλαβε χώρα το Σάββατο στην Άρτα. 

Το διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Αρταίων.

Για το λόγο αυτό, ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, ευχαρίστησε θερμά το Δήμαρχο Αρταίων, Χρήστο Τσιρογιάννη, για τις ενέργειές του όσον αφορά τη διοργάνωση του Συνεδρίου, αφού συνέβαλε στην επιτυχία του.

Στην εκδήλωση το παρόν έδωσαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Άρτης, Ιγνάτιος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου, Βασίλης Ψαθάς, ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, καθώς και πλήθος άλλων φορέων και πολιτών.

Δυστυχώς, μια ξαφνική αλλαγή στο πρόγραμμα του κ. Μιλτιάδη Κύρκου, Μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), τον εμπόδισε να παραβρεθεί στο Συνέδριο, όπου είχε αρχικά προγραμματιστεί να είναι ένας από τους κύριους ομιλητές.

Αρχικά, το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, που τόνισε κατά το χαιρετισμό του ότι η Ήπειρος πρέπει να εκμεταλλευτεί όλες τις ευκαιρίες που της δίνονται για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι κοντά στους πολίτες για να λύσει με την παράλληλη ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω νέων δράσεων, θέματα ανεργίας που τους πλήττουν και για να θέσει τις σωστές βάσεις, μέσα από την εκμετάλλευση καίριων ευκαιριών, για ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας, Βασίλης Ψαθάς, επεσήμανε ότι απαιτείται η δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη στροφή της παραγωγής στα τοπικά προϊόντα μέσα από την υλοποίηση νέων προγραμμάτων για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών αγροτών, που θα έχουν στη διάθεσή τους την υποστήριξη των κρατικών θεσμών και τα απαραίτητα αποδοτικά εργαλεία. «Σ' αυτό το σημείο θα χρειαστούμε τη βοήθειά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να αλλάξει η φυσιογνωμία πολλών προγραμμάτων που προκηρύσσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού στόχος θα πρέπει να είναι η δημιουργία επαγγελματιών γεωργών και κτηνοτρόφων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στις στοχευμένες δράσεις και τα έργα που υλοποιεί ο Δήμος Αρταίων, με σκοπό την ανάπτυξη της αγροτικού τομέα σε συνδυασμό με την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.

Ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής «Η συστηματική ενημέρωση και η πληροφόρηση, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας από το Δήμο μας για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, αφού προσφέρουν τη δυνατότητα για ενημερωμένες επιλογές με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών μας. Η πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η βελτίωση τόσο της δυνατότητας πρόσβασης σε γεωργική πληροφόρηση, όσο και η παροχή ευκαιριών και δυνατοτήτων για ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Αυτή η ανάγκη για βελτίωση καθοδηγεί το έργο της Δημοτικής Αρχής για ανάπτυξη καινοτόμων και άμεσων δράσεων με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Φορέων, του ΤΕΙ Ηπείρου, των θεσμικών και κοινωνικών παραγόντων, αφού αποτελεί στόχο μας να ενισχύσουμε σημαντικά την αλληλεπίδραση μεταξύ της γεωργικής έρευνας, των γεωργικών εφαρμογών, των παραγωγών και των άλλων εμπλεκομένων με την αγροτική ανάπτυξη.

 Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Tάσος Χανιώτης, τόνισε ότι, βάσει των προσωπικών του εκτιμήσεων, παρατηρεί τόσον καιρό κάποιες σημαντικές αντιφάσεις της ελληνικής γεωργίας στον τρόπο με τον οποίο έχει ενταχθεί -ή ορθότερα ΔΕΝ έχει ενταχθεί λόγω των αντιφάσεων αυτών-  στις κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Μεταξύ αυτών είναι το γεγονός ότι οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα βλέπουν στα ράφια των μαγαζιών πολλά εισαγόμενα προϊόντα που η Ελλάδα θα μπορούσε να τα παράγει μόνη της και να μην έχει ανάγκη να τα εισάγει.

Την ίδια στιγμή στις αγορές άλλων κρατών υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ελληνικών προϊόντων, προϊόντων που ποιοτικά είναι άριστα, τα οποία όμως δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Αυτό είναι το παράδοξο της υπόθεσης, όπως και το γεγονός ότι το ίδιο προϊόν της ίδιας εταιρίας να έχει διαφορετική γεύση και ποιότητα απ' ό,τι έχει στο εξωτερικό.

Ευκαιρίες για αλλαγές υπάρχουν και μία από αυτές είναι η νέα τάση διατροφής που κυριαρχεί στην Ευρώπη και ευνοεί ένα μεσογειακό μοντέλο που στηρίζεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, γεγονός που η χώρα μας οφείλει να εκμεταλλευτεί για ανάπτυξης της αγροτικής ποιοτικής παραγωγής.    

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: