Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Για τον αιώνιο έφηβο Κώστα Μπατσή. Τιμητική εκδήλωση και γλέντι, την Κυριακή το μεσημέρι 15 Μαρτίου 2015, υπό τους ήχους της κομπανίας του Θοδωρή Γεωργόπουλου.



Εκατοντάδες φίλοι του και μαθητές του, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή το μεσημέρι 15 Μαρτίου 2015, στο Δημοτικό αναψυκτήριο Ηλιούπολης, για να τον τιμήσουν, να τιμήσουν τον αιώνιο έφηβο, τον Ηπειρόψυχο υπασπιστή, για πολλά χρόνια της παράδοσης και δάσκαλο του χορού, τον μοναδικό και αγαπητό Κώστα Μπατσή.


Και παράλληλα να διασκεδάσουν μαζί του, έτσι όπως κάνουν και ξέρουν να κάνουν οι Ηπειρώτες διαχρονικά, υπό τους ήχους της κομπανίας του εξαίρετου κλαρινίστα Θοδωρή Γεωργόπουλου, με τον Κώστα  Μάντζιο στο τραγούδι, τον Μιχάλη Ζάμπα στο τραγούδι και το λαούτο, τον Παναγιώτη Ξυδέα στο βιολίο και τον Σάκη Κάκκο στο ντέφι.

Το κλίμα συναισθηματικά φορισμένο, από τους φίλους και τους μαθητές του, που έκριναν καθήκον τους, να παραστούν στην εκδήλωση του μεγάλου δάσκαλου. Ο οποίος συγκινημένος αρκέστηκε να ευχαριστήσει όλους αυτούς, που παρευρέθηκαν, αλλά και αυτούς, που δεν μπόρεσαν να παραστούν και επικοινώνησαν μαζί του, τονίζοντας χαρακτηριστικά την υποχρέωση όλων μας, για  διαφύλαξη της ηπειρώτικης παράδοσης και κουλτούρας.


Από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, παρέστησαν, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Κωνής, η Γενική Γραμματέας Ελευθερία Σιαμέτη, ο Ειδικός Γραμματέας Διονύσης Τσούτσης και τα μέλη του Δ.Σ. Ηλέκτρα Κίκη, Μένη Βαζούκη, Νίκος Ζέκης, Μαρίνα Τζάκου, Ελένη Ντάσιου και Χριστόφορος Ευθυμίου, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας Ζωή Ντρούγκα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Γλυφάδας, Μάκης Ζωίδης, συνοδευόμενος από το Δ.Σ., ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Ηπειρωτών Αργυρούπολης Γιώργος Κωτσαντής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίας Παρασκευής Βασίλω Ιωάννου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Καλλιθέας Γεωργία Κίσκου, αντιπροσωπεία από την Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα Μαρίκα Γκόνη, αντιπροσωπεία από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Αχαρνών,  αντιπροσωπεία από τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ηλιούπολης και πρόεδροι και μέλη πολλών Ηπειρώτικων Αδελφοτήτων.



Η Μένη Βαζούκη ανέγνωσε ένα κείμενο του λαογράφου Χρήστου Τούμπουρου, για την Ηπειρώτικη παράδοση και την συνδρομή σ΄ αυτή του Κώστα Μπατσή.


Εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, μίλησε η Μαρίνα Τζάκου, που είπε.

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι, 

Μου ανατέθηκε να μιλήσω σήμερα για τον Κώστα Μπατσή σαν φίλο και σαν συνεργάτη στην Πανηπειρωτική. Δεν ξέρω όμως κατά πόσο μπορώ να το κάνω αυτό, γιατί πρέπει να σας ομολογήσω ότι τον .ζηλεύω αφάνταστα! 
Γνωριστήκαμε τα τελευταία χρόνια, δεν είναι πολλά, αλλά είναι αρκετά ώστε να γίνουμε κολλητοί και να δημιουργηθούν πολλές αιτίες να τον ζηλεύω. 
Ακούει τα πάντα ενώ εγώ βαριακούω, βλέπει τα πάντα κι εγώ βάζω και βγάζω τα γιαλιά, αλλά τίποτα, χαμπάρι δεν παίρνω. 
Το χειρότερο δε είναι που τα θυμάται όλα κι εγώ μένω μ' ανοιχτό το στόμα! Πως θα βρούμε Κώστα τον πρόεδρο του τάδε συλλόγου ή τον χοροδιδάσκαλο; Πάρε το 3688376 κι αν δεν απαντήσει σ' αυτό πάρε στο κινητό του 6944..κλπ κλπ όσο για τους ταχυδρομικούς κώδικες; Όλους απ' έξω κι ανακατωτά, Αθήνας και επαρχίας! Πώς να είμαι καλά; Αντέχονται αυτά τα πράγματα; 
Και με τα γκατζετάκια; Που το πάτε κι αυτό! Βγάζει από τις τσέπες τα πιο σύγχρονα κινητά, κάτι φορτιστές φορτισμένους που δε χρειάζονται πρίζα και κάτι άλλα περίεργα, δεν ξέρω αν μας καταγράφει κι όλας εκεί που στεκόμαστε ανυποψίαστοι. Αλλά κι αυτό να μην κάνει, τα καταγράφει όλα στο μυαλό του και τα θυμάται χαρτί και καλαμάρι, από πολλά χρόνια πριν, με λεπτομέρειες και χρονολογίες. Ηλεκτρονικοί φάκελοι ταξινομημένοι μέσα στον εγκέφαλό του, για να μπλοκάρει ακόμη περισσότερο τον δικό μου. 
Καταλαβαίνετε πόσο υποφέρω τόσες ώρες που περνάω μαζί του στο γραφείο της Πανηπειρωτικής! καταλαβαίνετε το μέγεθος της συνεργασίας - τραγωδίας που ζω! 
Όσο για τις θαυμάσιες ομολογουμένως φωτογραφίες που βγάζει, αυτό ισχύει για όλους τους άλλους, εμένα που μ' έχει και φίλη ή που με βγάζει εκεί που τρώμε με φουσκωμένο μάγουλο ή με παίρνει από τη μεριά που έχω τις πολλές ρυτίδες για να λέει μετά πως είμαι η νονά του! 
Εντάξει, δεν μπορώ να πω! Έχει και προτερήματα! Είναι ας πούμε τελειομανής, μμμ. μήπως όμως κι αυτό έπρεπε να το βάλω στα ελαττώματα; Το πώς μας βασανίζει με την τελειομανία του δε φαντάζεστε! Έχω μάρτυρες και τα παιδιά εδώ της ορχήστρας που τους απειλεί μ' ένα χρονόμετρο στο χέρι στις εκδηλώσεις μας. Εκτός από το εφιαλτικό χρονόμετρο έχει το νου του και σ' όλα τα πόστα. Την Κυριακή στην πίτα, στο Στάδιο όλοι εμείς οι άλλοι ήμασταν από ένας σε κάθε πόστο και τα μισά μας ξεφεύγανε, ο Κώστας τα παρακολουθούσε όλα, σημείωνε ατέλειες, άλλωστε μόνο ατέλειες σημειώνει και μέσα σ' όλα έβγαζε και φωτογραφίες απ' όλες τις πλευρές του σταδίου, ε. τρελαίνεσαι ή όχι; 
Πάλι ξεχάστηκα, πρέπει να πω και κανά καλό είπαμε! 
















































Ο φίλος κι αγαπητός σε όλους Κώστας Μπατσής δουλεύει ακαταπόνητα, έχει μεγάλη πείρα σε όλα τα θέματα και προφυλάσσει τους πιο καινούριους από τις κακοτοπιές. Είναι φοβερά εχέμυθος, τα ακούει όλα, τα ξέρει όλα και δεν βγάζει κουβέντα! Εκφράζει δε τη γνώμη του και δίνει τη συμβουλή του στο τέλος, αν δει ότι κάτι δεν πάει καλά και υπάρχει κίνδυνος σοβαρού λάθους! 
Στα πλαίσια της ενασχόλησής του με τα κοινά έχει και την έκδοση της εφημερίδας του συλλόγου του, μια από τις καλύτερες του είδους. 
Η μεταξύ μας συνεργασία στην Πανηπειρωτική είναι υποδειγματική. Και ομολογώ ότι κι η δική μου προσφορά στην Συνομοσπονδία δε θα ήταν η ίδια αν δεν ήταν εκεί όλες τις ώρες ο Κώστας με τις γνώσεις του, τη γνώμη του και τις οδηγίες του! Ακοίμητος φρουρός! 
Υπηρετεί με πάθος την παράδοση, δε συγχωρεί τις παρεκκλίσεις. Έχουν περάσει από τα χέρια του εκατοντάδες μαθητές. Όπου πηγαίνουμε δεν υπάρχει περίπτωση να μη συναντήσουμε άτομα που τον είχαν δάσκαλο. Και στα πιο απίθανα μέρη. Πάμε προ μηνός σε μια ταβέρνα, η ιδιοκτήτρια κι η κόρη της μαθήτριές του. Πάμε στο Μέγαρο Μουσικής, μαθήτριά του η διοργανώτρια, στην πρώτη θέση ο Κώστας! Ακόμη και η ανηψιά μου η Αλέκα, που ξεκίνησε και ήρθε από την Πάργα νυχτιάτικα, μαθήτριά του κι αυτή μαζί με την Ελένη! Τελικά ή ο κόσμος είναι μικρός ή ο Μπατσής είναι μεγάλος!!! Αφού σκέφτομαι άμα βρεθώ σε δύσκολη θέση, σε καμιά υπηρεσία, να πω ότι είμαι φίλη του Κώστα Μπατσή και σίγουρα κάτι θα πετύχω. 
Με τόσα ελαττώματα ε. και κάποια. προτερήματα πως τα καταφέρνει να τον εκτιμάνε και να τον αγαπάνε όλοι. δεν μπορώ να καταλάβω! 
Ακόμη και εγώ τελικά. σας δηλώνω ότι αισθάνομαι πολύ τυχερή που τον έχω γνωρίσει! 





Στη συνέχεια ακολούθησε ένα τρικούβερτο γλέντι, που κράτησε μέχρι τις βραδυνές ώρες και όλοι χόρεψαν με την ψυχή τους.

Εμείς θα ευχηθούμε στον Κώστα Μπατσή, να είναι υγιής και μάχιμος, σε ότι κάνει. Και να είναι σίγουρος ότι το έργο του και η προσφορά του εκτιμιέται από πάρα πολλούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: