Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Ο Ορειβατικός Ιωαννίνων για το Γεφύρι της Πλάκας


Έστεκες αγέρωχο κι επιβλητικό μες στην άγρια φύση και ήσουν για του Ηπειρώτες σαν μια αχτίδα του ήλιου του Παρθενώνα που αντανακλούσε στις πλαγιές της Πίνδου στο διάβα των αιώνων.Έλαμπες σαν στολίδι του ανθρώπινου πολιτισμού μιας άλλης εποχής και γέμιζες με περηφάνια τους απλούς ανθρώπους που η μοίρα τους έταξε να ζουν σ' αυτόν τον φτωχό αλλά υπέροχο τόπο.Άντεχες εκεί στημένο για να θυμίζεις στον κάθε περαστικό την υπεροχή και την δύναμη του ανθρώπινου μυαλού στην αέναη πάλη με τα στοιχεία της φύσης στον καθημερινό αγώνα του για επιβίωση. Κουβάλησες οχτώ γενιές στην ράχη σου, αφουγκράστηκες τον μόχθο των απλών ανθρώπων της βιοπάλης, γνώρισες ποικίλα συναισθήματα σε χαρές και λύπες τους!


Ήσουν το φόντο σε σημαντικές σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας γιατί υπήρξες αδιάψευστος μάρτυρας σπουδαίων ιστορικών γεγονότων .έγραψες ιστορία! Πάλεψες με το χρόνο, άντεξες στις μπόρες κι αντιστάθηκες στην αγριότητα των καιρικών φαινομένων σε παλιότερες και δύσκολες εποχές.Άντεξες σε ποικίλες αντιξοότητες στο πέρασμα των χρόνων για να..πέσεις - κυριολεκτικά - από την αδιαφορία!! (αν δεν σε δολοφόνησαν).

Πώς να γινόταν αλλιώς, που δεν είχες στόμα να μιλήσεις και να πεις ότι «γέρασες» και οι αντοχές σου εξασθενούσαν μέρα με την μέρα, ότι ήθελες συντήρηση και στήριξη, ήθελες βοήθεια πλέον για να συνεχίσεις να ζεις και να υπάρχεις;  Αλλά ποιος ν' ακούσει και να νοιαστεί για ξεχασμένες αξίες παρωχημένων εποχών;Ποιός είχε τη βούληση αλλά και την ευαισθησία να συλλάβει μηνύματα από το παρελθόν; Μηνύματα εκείνων των ταπεινών μαστόρων από τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας και των Τζουμέρκων, που για το μεράκι τους και μόνον έστησαν αυτό το γεφύρι, σύμβολο μιας περιοχής και μιας εποχής, «ανάπαμα» των ψυχών τους στην αιωνιότητα; Βλέπεις τις προτεραιότητες στην εποχή μας τις ορίζει ένας .θεός! Αυτός που φθείρει συνειδήσεις, γκρεμίζει ιδανικά και αξίες, μαγαρίζει το πνεύμα, αλλοιώνει το ήθος και τελικά αλλοτριώνει τον άνθρωπο!( 

Ας μας συγχωρήσουν οι αρμόδιοι φορείς - όποιοι κι αν είναι αυτοί, τοπικές αρχές, υπουργοί πολιτισμού ή όποιοι άλλοι - αλλά είμαστε σίγουροι ότι εκφράζουμε τη διάχυτη εντύπωση που επικρατεί στην κοινωνία των απλών ανθρώπων. Είναι αυτή η κοινωνία μέσα στην οποία ζυμώνεται και δοκιμάζεται κάθε αλήθεια με το αλάνθαστο λαϊκό κριτήριο. Αυτό που ωριμάζει σ' ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και αμφιβολίας με λίπασμα την αμετροέπεια των πολιτικών όλων των βαθμίδων - πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - και υπόστρωμα τα ισχυρά διαπλεκόμενα συμφέροντα).

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων, με δεδομένη την ευαισθησία των μελών του σε θέματα που σχετίζονται με το φυσικό, ιστορικό, πολιτιστικό και ανθρωπολογικό περιβάλλον, εκφράζει την βαρύτατη θλίψη του για το γεγονός. Νιώθουμε σαν να ξεκόλλησε ένα κομμάτι απ' τον εαυτό μας, με όποια οδύνη συνεπάγεται κάτι τέτοιο, γιατί κάθε φορά που ο Σύλλογος οργάνωνε αναβάσεις στις κορυφές των Τζουμέρκων και της Ν. Πίνδου, φροντίζαμε ώστε η πορεία να περιλαμβάνει και επίσκεψη στο γεφύρι της Πλάκας. Αν και πιστεύουμε ότι η ζημιά έγινε και η Ιστορία πληγώθηκε με την καταστροφή του πρωτότυπου, θεωρούμε ότι η ανακατασκευή αυτού του μνημείου θα συμπληρώσει το πάζλ της ιστορίας του τόπου και θα βοηθήσει στην συνέχιση της ιστορικής μνήμης στις νεότερες γενιές

Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια: