Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα... Ταξίδι στο άγνωστο βλέπουν στο Οικονομικών


Μορατόριουμ 4 μηνών, χωρίς υφεσιακά μέτρα, είναι το μεγαλύτερο «κέρδος» της συμφωνίας που επετεύχθη με τους πιστωτές και που εγκρίθηκε από το Eurogroup,  σχολιάζουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ. Την ίδια στιγμή όμως ξεκαθαρίζουν πως «είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά». Και τούτο διότι, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το χρηματοδοτικό ζήτημα, καθώς και μια σειρά άλλων αποφάσεων όπως ο ΕΝΦΙΑ, το πρωτογενές πλεόνασμα κτλ. 


Από αύριο πάντως ξεκινά η «μάχη» για το χρηματοδοτικό κενό, εξηγώντας ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και για τον επόμενο μεγάλο στόχο πλήρους καταγραφής των μεταρρυθμίσεων στο τέλος Απριλίου, και βεβαίως, για τη συμφωνία της επόμενης ημέρας μετά το τέλος του Ιουνίου, οπότε λήγει το τετράμηνο μορατόριουμ (λήγει την 1η Ιουλίου). Για τη συνέχεια έκαναν λόγο για την "άλλη όχθη, αυτή που η κυβέρνηση ονομάζει ως συμβόλαιο για την Ευρώπη. Ούτε να τους δεσμεύσουμε, ούτε να μας δεσμεύσουν θέλουμε".

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο ΕΝΦΙΑ οδεύει αύριο προς την κυβερνητική επιτροπή με στόχο να μην συνεχιστεί ο συγκεκριμένος φόρος και το 2015, "αλλά χωρίς να υπάρξουν αποφάσεις που θα είναι αντίθετες με αυτό που θέλουν οι εταίροι". Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι έκαναν σαφές ότι η όποια νομοθέτηση θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που θα συμφωνούν και οι εταίροι, κάτι που ισχύει και για τα κόκκινα δάνεια.

Σε ό,τι αφορά το σημερινό Eurogroup, σημείωσαν πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία. "Εχουμε περάσει το σκόπελο. Η στρατηγική που ακολουθήσαμε ήταν διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο με τη λογική της ΄γέφυρας΄ κάτι που είχε θεωρηθεί αρχικά απαράδεκτο από ορισμένους εταίρους".

Κερδίσαμε μερικές εβδομάδες
Οι ίδιοι κύκλοι, μιλώντας για τα κέρδη της συμφωνίας με τους πιστωτές υπογράμμισαν "έχουμε κερδίσει μερικές εβδομάδες".

Η διαδικασία πάντως, όπως διευκρίνισαν, δεν αφορά το χρηματοδοτικό κενό. «Δεν αποτελεί νομικό σταθμό, ο  νομικός σταθμός θα έρθει τον Απρίλιο (σημ με την εξειδίκευση της συμφωνίας)» σημείωσαν χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η εν λόγω διαδικασία θα ξεκινήσει από σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί. «Έχουμε μία σειρά από ζητήματα που πρέπει να αποφασίσουμε ως κυβέρνηση,  με το Eurogroup, με τους θεσμούς».  Πραγματοποιήσαμε ένα βήμα μόνο,  «αλλά είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Όλα τα  υπόλοιπα ήταν προς την λάθος.».

Τα οφέλη σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ 
Σχολιάζοντας τα "οφέλη" που απορρέουν από τη συμφωνία οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρθηκαν σε: 

* Διαχωρισμό της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο

* Κατά τη διάρκεια του τετράμηνου μορατόριουμ ακυρώνεται στην ουσία το email Χαρδούβελη το οποίο έκανε λόγο για μειώσεις συντάξεων, επιβολή ΦΠΑ στα νησιά, κλπ.

* Στα μελλοντικά «κέρδη» κατέγραψαν την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος από το Eurogroup για πιο ελαστικό πρωτογενές πλεόνασμα. 

* Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους υποστήριξαν ότι υπάρχει αποδοχή σχετικής αναφοράς στο ελληνικό αίτημα παράτασης της σύμβασης. Η αναφορά «στη βάση αυτής της επιστολής» μας κάνει να πιστεύουμε ότι έχει πολιτικογραφηθεί και τουλάχιστον ο ένας θεσμός νομίζουμε ότι θα μας βοηθήσει».

Στα αρνητικά ανέφεραν το γεγονός ότι "δεν έχουμε χρηματοδότηση για αναπτυξιακά μέτρα,  δεν έχουμε καν συζητήσει ακόμη την χρηματοδότηση αυτή".

Η υπόθεση του ΟΠΑΠ έχει κλείσει 
Σχολιάζοντας το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και ιδιαίτερα την περίπτωση του ΟΠΑΠ οι ίδιες πηγές τόνισαν πως αυτή η υπόθεση έχει κλείσει. "Η υπόθεση του ΟΠΑΠ έχει κλείσει, καθώς υπάρχει νομικό δεδομένο". Για τις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη σημείωσαν πως θα σεβαστούν τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο. «Δίνει κάποιες δυνατότητες στην δική μας πλευρά, θα παραμείνουμε απόλυτα πιστοί για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και των ιδιωτών".

Φορολογικό
Αναφερόμενοι στο φορολογικό σκέλος των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στους πιστωτές οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι υπάρχει αναφορά πως «περιορίζουμε τις απαλλαγές και ακυρώνουμε μη λελογισμένες μειώσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι εξομοιώνουμε τον ΦΠΑ».

Επισημαίνουν παράλληλα πως στο Eurogroup ήταν ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης πως στο τετράμηνο θα υπάρχει μορατόριουμ αμφίρροπο. Σε αυτό το πλαίσιο συμπλήρωσαν πως «το κείμενο έπρεπε να γραφεί με έναν τρόπο νομικίστικο, αλλά που να αφήνει την ασάφεια ώστε να προχωρήσουμε τους 4 μήνες στην βάση αποφυγής μονομερών ενεργειών».

Υπογράμμισαν πως οι θεσμοί δεν θα έρθουν στην Αθήνα, τονίζοντας παράλληλα πως η τρόικα διαχωρίζεται από τους θεσμούς. «Προφανώς θα μας επιτηρούν, αλλά δεν θα υπάρχει μνημόνιο σε email» σημείωσαν.

Για την χρηματοδότηση, ανέφεραν  ότι υπάρχουν κάποιες ιδέες ακόμη και για την έκδοση εντόκων μεγαλύτερης αξίας, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις.

Εργασιακό
Για το εργασιακό υπογράμμισαν πως «δεν περιμέναμε ότι θα μπορούσαμε να το εντάξουμε στην επιστολή» είπαν, συμπληρώνοντας πως "όταν είδαμε ότι μπορούσαμε να βάλουμε αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις,  το πράξαμε.  Το ίδιο για τα κόκκινα δάνεια και για τις δόσεις. Φοβόμασταν ότι θα υπήρχε  ρήξη αρχικά".

"Να επιδείξουμε ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας" 
Θα πρέπει να επιδείξουμε ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας τους επόμενες 4 μήνες «σε 3 - 4 πράγματα που πρέπει να γίνουν και μπορούν να γίνουν όπως είναι όπως η  διαφθορά, η  φοροδιαφυγή, η αναδιάρθρωση του δημοσίου κτλ" σημείωσαν οι ίδιες πηγές. 

Επέμεναν παράλληλα, ότι δεν θα γίνουν αναφορές σε ποσά. «Είναι σαν αρχαιολογικός τόπος» είπαν  «αν δηλώσεις τι θα βρεις είσαι ανόητος».

Αιτιολόγησαν τα θολά σημεία της λίστας ως  «δημιουργική ασάφεια», τονίζοντας πως στόχος τους δεν είναι η σύγκρουση. 

Αν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς τη ρήξη δεν διαπραγματεύεσαι 
Σχετικά με τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Γ. Βαρουφάκης,  ως υπουργός και ως Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ είχε εντολή σε αυτές τις διαπραγματεύσεις "να πορευτεί με στόχο την συμφωνία,  συμφωνία μέσα από  μία  διαπραγμάτευση ενός εναντίον 18 που μοιραία αποτελεί ένα  συμβιβασμό. Αν δεν είναι κάποιος διατεθειμένος να διανοηθεί τη ρήξη δεν διαπραγματεύεται". 

Και συμπλήρωσαν: αυτό ήταν το λάθος των προηγούμενων, έλεγαν ότι στην τελική, στο παρά 5 θα τα αποδεχτώ όλα.  «Εμείς θέλαμε να μην υπάρξει ρήξη χωρίς να πάψουμε να την διανοούμαστε». Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε σημειωσαν, "πως πήγαμε στο σημερινό Eurogroup με στόχο να τα βρούμε". 

Δεν έχουμε στόχο να συγκρουόμαστε
Για την τοποθέτηση της κας Λαγκάρντ κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι  επανεμφανίσθηκε  η λέξη μνημόνιο.  "Εμείς έχουμε δεσμευθεί ότι αυτό το κείμενο έχει τελειώσει για εμάς. Εχουμε επίσης δεσμευθεί σε αυτή τη δημιουργική ασάφεια. Δεν έχουμε στόχο να συγκρουόμαστε. Απαιτήσαμε στα  κείμενα που υπογράφουμε ότι δεν δεσμευόμαστε από αυτό", τόνισαν χαρακτηριστικά. 

Της Δήμητρας Καδδά 

Δεν υπάρχουν σχόλια: