Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Συναγερμός στην κυβέρνηση για τα άδεια κρατικά ταμεία

sunagermos-stin-kubernisi-gia-ta-adeia-kratika-tameia






Πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ μέχρι τον Ιούνιο.


Σήμερα και αύριο, το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου, θα είναι στραμμένο στις τράπεζες. Όχι τόσο για να διαπιστωθεί αν συνεχίζεται το .ρεύμα επιστροφής καταθέσεων που ξεκίνησε από την Τρίτη - τα στοιχεία έδειξαν ότι γύρισαν 700 εκατ. ευρώ σε μια ημέρα- αλλά για να φανεί ποια είναι προσέλευση για την καταβολή φόρων.
Αύριο λήγουν δύο προθεσμίες: η τελευταία δόση για τον ΕΝΦΙΑ από την οποία το δημόσιο περιμένει να εισπράξει πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ αλλά και η προθεσμία για την πληρωμή του ΦΠΑ (τελευταίου τριμήνου 2014 για τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες ή Δεκεμβρίου για τις μεγάλες επιχειρήσεις). Ο Φεβρουάριος, ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να είναι ελλειμματικός. Το ζήτημα είναι αν η «τρύπα» στον προϋπολογισμό θα ανοίξει ακόμη περισσότερο (και πόσο) αυξάνοντας έτσι τον «πονοκέφαλο» για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Τα μηνύματα για την πορεία των εσόδων δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά 

Τα μηνύματα για την πορεία των εσόδων δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά. Η αβεβαιότητα για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και η πρόωρη εξαγγελία για ρύθμιση όλων των υποχρεώσεων σε 100 δόσεις με ελάχιστο ποσό 20 ευρώ ανά μήνα - σε συνδυασμό με «κούρεμα» οφειλών - αποθάρρυνε τους φορολογούμενους από το να εκπληρώσουν, τουλάχιστον μέχρι τώρα τις υποχρεώσεις τους οπότε όλα θα «παιχτούν» σήμερα και αύριο.

Για τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει 4,14 δισεκατομμυρίων ευρώ τη στιγμή που τα έξοδα θα φτάσουν στα 5,496 δισεκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένο ότι ο Ιανουάριος, όπως ανακοινώθηκε χθες, έχει κλείσει με υστέρηση -έναντι του στόχου κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ- το «άνοιγμα» από το πρώτο κιόλας δίμηνο μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δυστυχώς για το υπουργείο Οικονοικών, όλο το 4μηνο της παράτασης είναι γεμάτο από ελλείμματα. Η πορεία, εσόδων-εξόδων, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό, έχει ως εξής:
1.      Για τον Ιανουάριο υπήρχε πρόβλεψη να δημιουργηθεί πλεόνασμα 1,286 δισ. ευρώ, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε καθώς το πλεόνασμα έκλεισε περίπου στα 300 εκατ. ευρώ.
2.      Για τον Φεβρουάριο, υπήρχε πρόβλεψη για συνολικό έλλειμμα μόλις 70 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο όμως, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να φτάσει στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
3.      Για τον Μάρτιο, υπήρχε πρόβλεψη το συσσωρευμένο έλλειμμα να φτάσει στα 2,11 δισ. ευρώ και τώρα θα φτάσει ακόμη και στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ εκτός και οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προλάβουν να ενεργοποιήσουν άμεσα τη ρύθμιση των 100 δόσεων
4.      Τον Απρίλιο η «τρύπα» (δηλαδή η διαφορά των δαπανών από τα έξοδα), διευρύνεται ακόμη περισσότερο στα 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν δεν κλείσουμε το «άνοιγμα» του διμήνου, τότε η αξιολόγηση των «θεσμών» θα γίνει με δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξεως των 4-4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με προοπτικές να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο Μάιο και Ιούνιο ξεπερνώντας ακόμη και τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το άνοιγμα στα έσοδα, ενδέχεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τον Μάιο 

Το άνοιγμα στα έσοδα, ενδέχεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο τον Μάιο καθώς ακόμη και η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει με τον ΕΝΦΙΑ του 2015 ο οποίος κανονικά θα έπρεπε να ξεκινήσει να εισπράττεται από τον συγκεκριμένο μήνα. Καθυστέρηση δύο μηνών στην είσπραξη (Μαίου και Ιουνίου), θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό άνοιγμα 700 εκατ. ευρώ. Επίσης, μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται μέχρι στιγμής στις προετοιμασίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2015 καθώς δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία συγκέντρωσης των στοιχείων από τους εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αν στο δημοσιονομικό κενό του πρώτου εξαμήνου, προστεθεί και ο λογαριασμός από τις χρηματοδοτικές ανάγκες, ο «λογαριασμός» ανεβαίνει ακόμη περισσότερο. Μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει να λαμβάνει περί τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Ιούνιο ενώ ξεχωριστός είναι ο λογαριασμός των εντόκων γραμματίων.


Φλαμπουράρης: Αν δεν βρεθεί 1.4 δισ θα ζητήσουμε παράταση αποπληρωμής 
 Λύσεις μπροστά στον δημοσιονομικό γκρεμό αναζητεί η κυβέρνηση με τον υπουργό Επικρατείας Ανδρέα Φλαμπουράρη να δηλώνει το πρωί της Πέμπτης στο Mega πως αν δεν συγκεντρωθούν τα 1,4 δισ. ευρώ  που απαιτούνται για την αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ θα ζητηθεί δίμηνη παράταση.
«Δεν θα γίνει πιστωτικό γεγονός, δεν τους συμφέρει ούτε αυτούς ούτε εμάς» ανέφερε ο κ. Φλαμπουράρης. 

Πως θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις ρωτά η Ν.Μπακογιάννη τον Βαρουφάκη
Απαντήσεις σχετικά με την αποπληρωμή των οικονομικών της υποχρεώσεων  της χώρας ζητεί με ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομικών, η Ντόρα Μπακογιάννη .Και συγκεκριμένα πως θα θα πληρωθούν οι υποχρεώσεις ύψους 7,27 δις ευρώ που αφορούν κυρίως δανειακές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ (1,6 δις ευρώ) και λήξεις έντοκων γραμματίων (4,6 δις ευρώ) τον Μάρτιο.
16 δισ ευρώ έφυγαν από τις τράπεζες το δίμηνο Δεκέμβρίου- Ιανουαρίου 
Την οικονομική ασφυξία επιτείνει η γενικευμένη απόσυρση καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες που το δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου έφτασε τα 16 δις ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: