Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Οι περιπέτειες του «μαυρογάϊδαρου»


«Ο πατριωτισμός είναι το έσχατο καταφύγιο των ηλιθίων» έγραφε κάποτε ο Σάμουελ Τζόνσον, επιφανής εργάτης της αγγλοσαξωνικής διανόησης, μέγιστος λεξικογράφος και συγγραφέας. Αναπαύεται στο νεκροταφείο του Αββαείου του Γουέστμίνστερ, αιωνία του η μνήμη. Στην ελληνική εκδοχή ωστόσο όπου τα πάντα προσλαμβάνουν και διαστάσεις συνωμοτικού αλλά και υποκοσμιακού χαρακτήρα, ο πατριωτισμός μπορεί και να είναι το έσχατο καταφύγιο των λαμογιών.


Ο Σάμουελ Τζόνσον απεβίωσε νωρίς, το 1784, οπότε δεν είναι σε θέση να αναλύσει το φαινόμενο «ελληνικός πατριωτισμός και μίζες σε εξωχώριες εταιρείες από αμυντικούς εξοπλισμούς». Ο σύγχρονος λοιπόν παρατηρητής είναι υποχρεωμένος να αυτοσχεδιάσει.



Η Βουλή ερευνά την υπόθεση εργασίας σύμφωνα με την οποία γνωστός πολιτικός, γνωστού «πατριωτικού» κόμματος με σαφείς εθνικιστικές και νέο - ορθόδοξες τάσεις, πολύ κοντά στην Εκκλησία και το σύνθημα «Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια», ανάχωμα στις αυθεντικές ακροδεξιές παραφυάδες αλλά και με συμμετοχή, έστω με ημερομηνία λήξης, στην μνημονιακής περιόδου διακυβέρνηση του τόπου, έλαβε μεγάλα ποσά ως ανταμοιβή που κατατέθηκαν σε δικές του offshores για «πατριωτικές υπηρεσίες». Η συγκεκριμένη «συναλλαγή» αφορά κατά τους κοινοβουλευτικούς αρμοδίους, την αγορά ελικοπτέρων.


Αν δεν απατά η μνήμη πρόκειται για τον ίδιο «πατριώτη» όστις επισκεπτόμενος τον υπουργό άμυνας (τότε ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος) ,του συνέστησε επίμονα «να παραλάβει τα δύο υποβρύχια», (πρόκειται για την γνωστή ιστορία) αναγκάζοντας τον υπουργό να απαντήσει «μου είναι αδύνατον να κάνω κάτι τέτοιο». Τότε βρίσκονταν εν εξελίξει οι γνωστές εμπλοκές με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τους επενδυτές, τους Γερμανούς κλπ.

Ο γνωστός πολιτικός, ιδιοκτήτης ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού παρακαλώ με σφραγίδες και χαρτιά, χωρίς να αναφερθεί επί του προκειμένου, αναλώθηκε σε λογύδριο περί στόχευσης του από πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους χωρίς να αναφερθεί ούτε για μία στιγμή στην ταμπακιέρα, δηλαδή τις μίζες και τις δύο εξωχώριες εταιρείες.

Ο σύγχρονος παρατηρητής είναι υποχρεωμένος να παρακολουθήσει τους ελιγμούς ενός «πατριώτη», μαχητικού χριστιανο-ορθόδοξου, φλύαρου καθοδηγητή για την επανακατάκτηση της «Κόκκινης Μηλιάς» αλλά ταυτόχρονα και παραλήπτη μίζας, ιδιοκτήτη, αν και αρχηγός κόμματος και βουλευτής, offshore εταιρειών, διακινητή «μαύρου χρήματος», ο οποίος απέκρυψε έστω από το υφιστάμενο και «αμαρτωλό» Πόθεν Έσχες, τις παράνομες αμοιβές του.

Η κατάληξη της έρευνας του παρατηρητή θα προκαλούσε ανατριχίλα στον μακαρίτη Άγγλο διανοούμενο. Ο Σάμουελ Τζόνσον ερμήνευσε την υποκριτική συμπεριφορά ενός Ευρωπαίου σε περιβάλλον Διαφωτισμού καταλήγοντας στο αυτονόητο συμπέρασμα πώς πατριωτισμός και ηλιθιότητα συμβαδίζουν. Στην βαλκανική πραγματικότητα ο πατριωτισμός και η λαμογιά συμβαδίζουν επίσης. Ο Άγγλος διανοούμενος αν ζούσε θα έπρεπε να καταλήξει για το εάν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, ο πατριωτισμός, η λαμογιά και η ηλιθιότητα αποτελούν τα τρία απαραίτητα συστατικά της εξίσωσης που επιλύει το μέγιστο πρόβλημα του σύγχρονου ελληνικού πατριωτισμού . Ότι δηλαδή κάθε απώλεια του είναι κέρδος για την ανθρωπότητα.

*Υπενθύμιση: Στα παλαιά αλβανικά η λέξη «Jafer» σημαίνει άλογο. Στα Αραβικά σημαίνει γάϊδαρος. Στην αραβική υφίσταται μία φράση - ανέκδοτο. «Είδα τον Τζαφέρ, καβάλα στο τζαφέρ που έτρωγε τζαφέρ να περνά το τσαφέρ» που σημαίνει «Είδα τον Τζαφέρ καβάλα στον γάϊδαρο που έτρωγε μαϊντανό να περνά το γιοφύρι». Στα αραβικά λοιπόν οι λέξεις Τζαφέρ (όνομα), γάϊδαρος και μαίντανός είναι ίδιες. Η λέξη «Καρά» στα τουρκικά σημαίνει μαύρος. Μεταξύ λοιπόν του μαύρου χρώματος, του γαϊδάρου, του μαϊντανού και του προσώπου, οι συνειρμοί είναι απόλυτα δικοί σου αγαπητέ αναγνώστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: