Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Με τιμοκατάλογο: Καθηγητής έπαιρνε φακελάκι για να περνάει τους φοιτητές



Τιμοκατάλογο με το χρηματικό ποσό που θα έπρεπε να περιέχει το φακελάκι, το οποίο θα έδιναν οι φοιτητές για να περάσουν το μάθημα, είχε συντάξει αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος παύθηκε οριστικά. Το ποσό που θα είχε μέσα το φακελάκι ήταν ανάλογο με τον βαθμό που ήθελαν να πάρουν οι φοιτητές.

Ο ακαδημαϊκός, τον οποίο οι συνάδελφοί του αποκαλούσαν «ψιλικατζή», ζητούσε 300 ευρώ για να βαθμολογήσει μάθημα με «8» και 250 ευρώ για το «6». Όποιος ήθελε «7» θα έβαζε στο φακελάκι 280 ευρώ, ενώ για «9» το ποσό των 350 ευρώ και για «10» το ποσό των 400 ευρώ.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο εν λόγω καθηγητής δεν σήκωνε παζάρια κι έτσι οι φοιτητές που δεν είχαν τα απαιτούμενα χρήματα απλώς δεν περνούσαν το μάθημα ή προφανώς πλήρωναν μέχρι το βαθμό που μπορούσαν.  Μάλιστα είχε και συνεργό που ουσιαστικά ήταν ο διαμεσολαβητής του.
Ο καθηγητής απολύθηκε οριστικά από το Πανεπιστήμιο. Από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για παθητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση και η ποινή επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο. Ο συνεργός του καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση.
Προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Ο καθηγητής τώρα ζητά την ακύρωση της απόλυσής του, ως παράνομης. Έχει μάλιστα προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Στην προσφυγή του υποστηρίζει ότι μετά την απόλυσή του δεν πληρώνεται, κάτι που σημαίνει την οικονομική καταστροφή του ίδιου και της οικογένειας του.
Ακόμη, επισημαίνει ότι τα εισοδήματα του κατά το περασμένο έτος, σύμφωνα με την φορολογική του δήλωση είναι λίγο κάτω από  τις 10.000 ευρώ, ενώ η σύζυγός του δεν έχει εισόδημα. Έχει ακόμη δανειακές υποχρεώσεις, δηλαδή, στεγαστικό και καταναλωτικό δάνειο.
Παράλληλα, όπως υποστηρίζει καλείται από το Πανεπιστήμιο να επιστρέψει το ποσό των 7.000 ευρώ περίπου, για το διάστημα που είχε τεθεί σε αυτοδίκαιη αποχή από τα καθήκοντα του μέχρι να αποφανθεί οριστικά το πειθαρχικό συμβούλιο των μελών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι το συνολικό εισόδημά του για το 2014 θα ανέλθει στα 1.500 ευρώ με συνέπεια να οδηγηθεί με απόλυτη μαθηματική ακρίβεια στην παντελή οικονομική καταστροφή και την εξαθλίωση της οικογένειας του και του ίδιου, αφού είναι αδύνατον με μηδενικά έσοδα να αντεπεξέλθει ακόμα και στα έξοδα διαβίωσης.
Τέλος σημειώνει ότι η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης που του επιβλήθηκε είναι αντίθετη στη συνταγματική αρχή της ισότητας, ενώ αναφέρει ότι δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία κλήσης του για απολογία ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου. Επίσης, υποστηρίζει ότι κλήθηκε να απολογηθεί για άλλο λόγο από αυτόν που τελικά καταδικάστηκε πειθαρχικά και θέτει και θέμα παραγραφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: