Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Δυσάρεστες «τραπεζικές» εκπλήξεις για κατόχους εργατικών κατοικιών στην Πρέβεζα


Ένα έγγραφο του ΟΑΕΔ, το οποίο σας παρουσιάζουμε , φέρνει μπροστά σε δυσάρεστες «τραπεζικές» επλήξεις κατόχους εργατικών κατοικιών στην Πρέβεζα.
Το παρακάτω έγγραφο, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται πως ο ΟΑΕΔ ως καθολικός διάδοχος του ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας), καλεί τους κατόχους εργατικών κατοικιών (Αγίου Γεωργίου) από το 1960 και μετά (πολλοί δεν βρίσκονται εν ζωή) για την τακτοποίηση οφειλής. «Η καθυστερημένη καταβολή των δόσεων είναι λογικό να δημιουργήσει τις προβλεπόμενες συνέπειες», τονίζει το έγγραφο και παραπέμπει σε Εθνική και Alpha Bank.
Σύμφωνα με κάτοικο του οικισμού του Αγίου Γεωργίου, αυτό μάλλον απευθύνεται στους αποθανόντες και μη κατόχους εργατικών κατοικιών όλης της Ελλάδας. Και κάπως έτσι είναι τα πράγματα.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν αρχίσει να αποστέλλονται από τη διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), η οποία έχει αναλάβει από το 2012 τις τύχες του OEK, ατομικές ειδοποιήσεις σε όσους έχουν λάβει στεγαστική συνδρομή, αλλά έχουν πάψει να εξυπηρετούν κανονικά τις δόσεις τους. Στις επιστολές αυτές αναφέρεται πως οι «ασυνεπείς» δανειολήπτες πρέπει να ταχτοποιήσουν τις οφειλές τους (μπορείτε να δείτε και το σχετικό έγγραφο, που παρουσιάζουμε).

20141111 190349

Σε διαφορετική περίπτωση, θα ληφθούν όλα τα νόμιμα μέσα εναντία τους, τα τελευταία εκ των οποίων είναι η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός, σημειώνουν στελέχη του πρώην ΟΕΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλης πολιτικής εφημερίδας. Οι ειδοποιήσεις αυτές όμως πουθενά δεν ανέφεραν το ακριβές ύψος του χρέους.
«Κάτι τέτοιο θα κόστιζε περισσότερο στον ΟΑΕΔ» ήταν η απάντηση μελών της διοίκησης του στο ερώτημα των στελεχών του πρώην ΟΕΚ «γιατί οι επιστολές δεν ανάφεραν το ύψος της οφειλής», σύμφωνα με το Capital.gr.
Το 71% των δανειοληπτών του πρώην ΟΕΚ δεν πληρώνει κανονικά τις δόσεις για τα δάνεια που έχει λάβει από τον οργανισμό. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 63.900 δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ επί συνόλου 90.000. Με άλλα λόγια σχεδόν τρία στα τέσσερα δάνεια -δηλαδή κατά πολύ περισσότερα από εκείνα των εμπορικών τραπεζών (περίπου ένα στα τρία) που έχει δώσει ο ΟΕΚ είναι «κόκκινα».
Από τον ΟΕΚ, παραδέχονται πως και προ κρίσης υπήρχε ένα σημαντικό ποσοστό δανειοληπτών που δεν ήταν «συνεπές» στην εξόφληση των δόσεων του προς τον ΟΕΚ παρά το εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο δανεισμού (1 - 1,5%), αλλά αυτό γιγαντώθηκε κατά τα τελευταία χρόνια.
Την ίδια στιγμή, το 60% των δανείων, το επιτόκιο των οποίων επιδοτεί ο πρώην ΟΕΚ, δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση που ψηφίστηκε την 25η Οκτωβρίου. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 58.000 δάνεια επί συνόλου σχεδόν 94.000 .
Αν κανείς προσθέσει τα «κόκκινα» δάνεια που έχει δώσει ο πρώην ΟΕΚ  (σ.σ. 63.900) και  τα «κόκκινα» δάνεια που το επιτόκιο των οποίων επιδοτεί ο ίδιος οργανισμός αλλά δεν μπορούν να υπαχθούν στην τελευταία ρύθμιση (58.000) τότε προκύπτει πως το σύνολο των «κοκκινων» και. μη - ρυθμίσιμων δανείων στα οποία εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα ο ΟΕΚ  ανέρχεται σε σχεδόν 122.000 επίς συνόλου περίπου 184.000.


Κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου σημειώνουν πως οι περισσότεροι οικιστές εκείνης της περιόδου δεν εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις του (μηνιαία δόση αποπληρωμής), γι' αυτό έγινε νομοθετική ρύθμιση με την οποία καθορίστηκε ένα ποσό εφάπαξ για τον καθένα. Πλήρωσαν και έγιναν ιδιοκτήτες των σπιτιών τους με μετεγγραφή στα υποθηκοφυλακεία και ακολούθως τα μεταβίβασαν στα παιδιά τους με γονικές παροχές ή τα πούλησαν.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι όταν διεκδικούσαν την αναθεώρηση του σχεδίου του οικισμού τους απευθύνθηκαν στον ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) και πήραν την απάντηση ότι «ο ΟΕΚ δεν έχει καμία σχέση μαζί τους, είναι ιδιοκτήτες των σπιτιών τους και να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του Δήμου τους»
Σημειώνουν επίσης κάτοικοι του Αγίου Γεωργίου, πως επειδή οι κάτοχοι των κατοικιών έχουν πεθάνει η αναστάτωση προκλήθηκε στου φυσικούς κληρονόμους, οι οποίοι με το έγγραφο αυτό που τους κοινοποιείται έμειναν κυριολεκτικά άναυδοι.
Βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μία προσπάθεια της Κυβέρνησης να απομυζήσει χρήματα από απλούς λαϊκούς ανθρώπους; Ο επόμενος μήνας θα δείξει.
Σύμφωνα πάντως με τον Σύλλογο Υπαλλήλων του ΟΕΚ: «Δημοσιεύτηκε τελικά με αρκετά μεγάλη καθυστέρηση και μετά από απαίτηση δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών ο νόμος για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων του πρώην ΟΕΚ (άρθρο 55 Ν.4305/2014, ΦΕΚ Α 237/31-10-14).
Η ρύθμιση αυτή είναι κατώτερη των προσδοκιών μας, έχει σημαντικές ασάφειες και επιπρόσθετα θα υπαχθεί σε αυτή μόνο ένα μέρος των δανειοληπτών.
Πιο συγκεκριμένα, η ρύθμιση προβλέπει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, μετά από διαπραγμάτευση του δανειολήπτη με την τράπεζα, και συνέχιση της επιδότησης του επιτοκίου».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: