Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Σε τροχιά διάσπασης το ΠΑΣΟΚ. Νεολαίοι που πρόσκεινται στον πρώην Πρωθυπουργό καλούν σε συγκέντρωση-απάντηση στον Ε. Βενιζέλο στη Θεσσαλονίκη

papandreou-thumb-large

  Θ. Μωραϊτης και Φ. Σαχινίδης τάσσονται υπέρ του Γ. Παπανδρέου και ζητούν αλλαγή ηγεσίας 

Αναταράξεις στο ήδη υπό κατάρρευση οικοδόμημα του ΠΑΣΟΚ  προκαλεί η κίνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου να ζητήσει τη διεξαγωγή συνεδρίου του κόμματος, θέτοντας ανοιχτά ζήτημα ηγεσίας της παράταξης. Βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματος εμφανίζονται διχασμένοι, ενώ όλα δείχνουν ότι η διάσπαση είναι προ των πυλών, εν αναμονή και τελικής σύγκρουσης του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Σε αυτό το πλαίσιο, μήνυμα προς τον κ. Γιώργο Παπανδρέου να περιφρουρήσει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και να μην κινηθεί διασπαστικά απηύθυνε ο κ. Παναγιώτης Ρήγας, επισημαίνοντας: «Πιστεύω ότι ο Παπανδρέου δεν θα θελήσει να ακυρώσει τη σημαντική προσφορά του ΠΑΣΟΚ και του ιδίου, προχωρώντας σε κινήσεις διασπαστικές και αποσταθεροποιητικές». Ωστόσο, απαντώντας στο εάν υπάρχουν σκέψεις για διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, είπε «δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις του Βενιζέλου. Άλλοι έκαναν διαγραφές. Όποιος αποφασίσει να φύγει.. καλώς. Η διάσπαση δεν θα προέλθει από την επίσημη ηγεσία». Ο  γραμματέας της ΚΟ μιλώντας στο ΒΗΜΑFMυποστήριξε ότι ο Γ. Παπανδρέου «έχει διάθεση για ρεβανσισμό».

Στο. αντίπαλο στρατόπεδο ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, συντάχθηκε στη «γραμμή» του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας συνέδριο του κόμματος με το όνομά του και όχι ως Δημοκρατική Παράταξη, θέτοντας επίσης ζήτημα ηγεσίας.
Ο κ. Σαχινίδης αναφέρει στη δήλωσή του ότι «η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά φωνή οι πολίτες, που μας έχουν στηρίξει και εμπιστευτεί, αλλά τώρα έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τις τρέχουσες διεργασίες».

Η δήλωση του Φίλιππου Σαχινίδη έχει ως εξής:
«Το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε για δεκαετίες το μεγαλύτερο μέρος των προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών της χώρας.
Το 2010 προέταξε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, αναλαμβάνοντας μόνο του ευθύνες που δεν του αναλογούσαν.
Όπως έχω, κατ" επανάληψη, τονίσει τα τελευταία δύο χρόνια, τα διδάγματα της κρίσης επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας μέσα από ένα ανοικτό συνέδριο, όπου θα επανεξεταστούν θέσεις, προγράμματα και πρόσωπα.
Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά φωνή οι πολίτες, που μας έχουν στηρίξει και εμπιστευτεί, αλλά τώρα έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τις τρέχουσες διεργασίες.
Δίνει προοπτική για την επόμενη μέρα των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, σέβεται τις προτεραιότητες της χώρας και ανταποκρίνεται στην ανάγκη χάραξης ενός οδικού χάρτη για την περίοδο μετά την κρίση»

Ανάλογες θέσεις διατύπωσε, εξάλλου, και ο κ. Θάνος Μωραΐτης, που είπε ότι η πρόταση Παπανδρέου είχε έναν σκοπό, το πώς δηλαδή θα κινηθούν οι διαδικασίες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα  νεολαίοι του κόμματος που πρόσκεινται στον πρώην Πρωθυπουργό ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικά το παρόν στις πολιτικές εξελίξεις. Ετσι, ανήρτησαν στο διαδίκτυο βίντεο κάλεσμα σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Βελλίδειο την ερχόμενη Παρασκευή.

Η ομάδα «Δίκτυο αυτοοργάνωσης», η οποία φέρεται να αποτελείται από υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου μέσω Facebook καλούν όσους το επιθυμούν να παραβρεθούν την Παρασκευή στις 19:30 στο Βελλίδειο για ένα, όπως λένε, ξεκίνημα από τη Θεσσαλονίκη.
Το κάλεσα συνοδεύεται και από  ένα βιντεάκι το οποίο καλεί τη δημιουργία ενός δικτύου σ΄ ολόκληρη την Ελλάδα απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές

Δείτε το video


Ολόκληρο το κείμενο κείμενο-πρόσκληση που ανήρτησαν στην σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook έχει ως εξής:
«Πάμε από τη βάση, λοιπόν, κάνοντας το Ξεκίνημα από την Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, ώρα 19:30, στο Βελλίδειο -εκεί, θα τα πούμε όλα αναλυτικά.
Πάμε να εξηγήσουμε τα σημερινά πολιτικά αδιέξοδα, να περιγράψουμε το ιδεολογικό μας στίγμα, να μιλήσουμε για τα πολιτικά μας οράματα.
Πάμε να αμβλύνουμε τις κοινωνικές ανισότητες, να αλλάξουμε τους θεσμούς, τις νοοτροπίες, τις πρακτικές.
Πάμε να επαναθεσμοθετήσουμε την εξουσία, να ανακατανείμουμε τον πλούτο, να επαναθεμελιώσουμε αρχές και αξίες.
Πάμε να υποστηρίξουμε τη διαφάνεια, την αξιοκρατία, τη λογοδοσία, να χτίσουμε την «μεταπελατειακή» Ελλάδα.
Πάμε να ανακτήσουμε τη χαμένη μας έκφραση, να βρούμε τα αδρανή ή απογοητευμένα κοινωνικά ρεύματα και τάσεις και να γίνουμε ένα.
Πάμε να μιλήσουμε για συμμετοχή, για συλλογική ευθύνη, για δημοκρατία.
Πάμε να εξηγήσουμε πώς μπορεί αυτό να γίνει πράξη.
Πάμε να γίνουμε το παράδειγμα για όλους αυτούς που έχουν βάλει την προσωπική τους επιβίωση πάνω από την παράταξη και τη χώρα.
Πάμε να δώσουμε τη μάχη στην κοινωνία, όχι ο καθένας μόνος του, αλλά όλοι μαζί, συντονισμένα, συγκροτημένα, παντού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Πάμε να ξαναβγούμε στους δρόμους, με όχημα τις δυνατότητές μας,
Πάμε να δημιουργήσουμε μία κινηματική πλατφόρμα δικτύωσης, από τη βάση, εκεί όπου παράγεται πάντα η πολιτική.
Πάμε να ανάψουμε πολλές μικρές φωτιές ελπίδας, αφήνοντας τους εαυτούς μας πίσω και βάζοντας μπροστά την άποψή μας.
Πάμε να σηκώσουμε τις ιδέες μας ψηλά».

 facebook_15

Δεν υπάρχουν σχόλια: