Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Με αφορμή την πρόσφατη λεηλασία της φύσης και τη σύλληψη Αλβανών εμπόρων στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας. Οι θέσεις των ''Φίλων της Φύσης(Naturefriends Greece)'' για τα αρωματικά φυτά, την Ελληνική Χλωρίδα, και τους Οικοτόπους /Ενδιαιτήματα


Ανθέων 72,12461 – Mail: desk[παπάκι]nfgr[τελεία]org 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
4/8/2014

Οι θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece
για τα αρωματικά φυτά, την Ελληνική Χλωρίδα, και τους Οικοτόπους /Ενδιαιτήματα


Με αφορμή την πρόσφατη λεηλασία της φύσης και τη σύλληψη Αλβανών εμπόρων με 4,5 τόνους αρωματικών φυτών, που «συνέλεξαν» σε δυσπρόσιτες περιοχές της οροσειράς  Τσαμαντά/ Μουργκάνα (1806 υψόμετρο) στη Βορειοδυτική  Ήπειρο, οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece παρουσιάζουν εκτάκτως ένα τμήμα, των  υπό διαμόρφωση θέσεων της οργάνωσης για την Ελληνική Φύση:
  1. Η Ελληνική Χλωρίδα αποτελεί χρόνια τώρα αντικείμενο παράνομης εμπορίας στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή «αγορά». Ιδιαίτερα πολλά από τα ενδημικά φυτά της χώρας μας, βρίσκονται σε Βοτανικούς Κήπους του εξωτερικού και σε ιδιωτικές συλλογές (ερμάρια).   Ορισμένα από αυτά τα είδη  είναι καταγεγραμμένα στο Κόκκινο Βιβλίο/ Red Data Βook of Rare and Threatened Plants  (σπάνια και απειλούμενα είδη) ή προστατεύονται με  Διεθνείς Συμβάσεις (World Conservation Monitoring Centre (UNEP-WCMC – Σύμβαση της Βέρνης «Για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης» Ν.1135 ΦΕΚ 32/Α/83) και Ευρωπαϊκές οδηγίες (Παραρτήματα II και IV της οδηγίας 92/43 της Ευρωπαϊκής Ένωσης)
  2. Σύμφωνα με την μεταπτυχιακή διατριβή στο Τμήμα Βιολογίας ΑΠΘ της κας Βικτώριας Μεντέλη, για το «Ηλεκτρονικό Εμπόριο Φυτικών Ειδών», περισσότερα από 145 είδη βοτάνων και αρωματικών φυτών της ελληνικής φύσης, δηλαδή το 10% της ενδημικής Ελληνικής Χλωρίδας,  διακινείται  παράνομα μέσω Διαδικτύου. Υπογραμμίζουμε ότι ο νόμος  3937/2011 ΦΕΚ 60/Α/2011 για τη Διατήρηση της βιοποικιλότητας απαγορεύει την εμπορία ενδημικών φυτών.

  3. Δεν είναι τυχαία η οδηγία που εξέδωσε η Γενική Δ/νση Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος με θέμα «Προστασία αρωματικών-μελισσοτροφικών φυτών και φαρμακευτικών βοτάνων της  χώρας» σύμφωνα με την οποία υπογραμμίζει ότι «γινόμαστε αποδέκτες αναφορών δασικών υπηρεσιών και δημοσιευμάτων, σχετικά με την προστασία από τις δασικές υπηρεσίες των αρωματικών-μελισσοτροφικών φυτών και των φαρμακευτικών βοτάνων της χώρας» και αναφέρει ότι «Χρέος των δασικών υπηρεσιών της χώρας είναι να προστατέψουν τις εκτάσεις όπου φύονται τα ανωτέρω φυτά, εφαρμόζοντας τις σχετικές για το σκοπό αυτό διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, αλλά και τα ίδια τούτα τα φυτά, με την έκδοση δασικών απαγορευτικών διατάξεων προστασίας τους» (10/7/2013 – αρ.Πρωτ. οικ. 133581/3471).  [Πόσοι γνωρίζουν ότι το σαλέπι παρασκευάζεται από τους βολβούς της άγριας, σπάνιας και πανέμορφης ορχιδέας που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες;]
  4. Τα περισσότερα Δασαρχεία της χώρας έχουν εκδώσει «Δασικές Απαγορευτικές Διατάξεις» με τις οποίες εξειδικεύουν στις περιοχές τους τη δασική νομοθεσία και επιτρέπουν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις τη συγκομιδή συγκεκριμένων ειδών και ποσοτήτων για ατομική ή εμπορική χρήση. Υπενθυμίζουμε την αδικαιολόγητη επίθεση που δέχθηκε η ∆/ντρια  ∆ασών ∆ωδ/σου Μπαλατσούκα Αικατερίνη (∆ασολόγος MSc) με την έκδοση ΔΑΔ [18/6/2013 – Αρ.Πρωτ.3213/ Διαύγεια ΑΔΑ: ΒΕΖΔΟΡ1Ι-Β3Ξ] με την οποία α) Επικαλείται τη δασική νομοθεσία και άλλες υπηρεσιακές εγκύκλιους/ οδηγίες [15 συνολικά] β) Απαγορεύει, επιτρέπει και καθορίζει τους όρους συλλογής των φυτών που δεν προστατεύονται από διεθνείς ή άλλες συμβάσεις. Τέλος αναφέρει ότι η   τήρηση της ΔΑΔ ανατίθεται στα όργανα της ∆/νσης ∆ασών Δωδεκανήσου, της Ελληνικής Αστυνομίας, της ∆ηµοτικής Αστυνομίας και σε κάθε φιλόνοµο πολίτη».
  5. Οικότοποι, ενδιαιτήματα, προστασία εδαφών και η υποβάθμισή τους από μηχανοκίνητα μέσα. Σοβαρά προβλήματα στο γήινο  φλοιό οικοτόπων, δασών, βουνών, αιγιαλών κ.λπ. προκαλούν τα μηχανοκίνητα μέσα, ιδιαίτερα εκείνα που κυκλοφορούν εκτός των δασικών ή άλλων επίσημων δρόμων. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε αύξηση της κυκλοφορίας μηχανών εντούρο, «γουρούνων», τζιπ 4Χ4 σε δάση, αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα, λίμνες κ.λπ. με αποτέλεσμα να «οργώνουν» το έδαφος και να καταστρέφουν τους οικοτόπους της Ελληνικής χλωρίδας και πανίδας. Επιπρόσθετα με το θόρυβο που προκαλούν οι εξατμίσεις αναστατώνουν τη φυσική ζωή και ισορροπία και υποβαθμίζουν το τοπίο. Σημειώνουμε ότι η σύμφωνα με το Ν.3937/2011 για τη Βιοποικιλότητα,  Άρθρο 12 α, β « Δεν επιτρέπεται η κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως ενδεικτικά, μόνιμες ή εποχικές λίμνες και τέλματα και οι ακτές τους, ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες, ποτάμια, ρέματα και ρυάκια, δάση, λιβάδια, βοσκότοποι, οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, καθώς και σε μονοπάτια που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές.» Επίσης «Δεν επιτρέπεται η, μέσω της κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, αυτόβουλη δημιουργία νέων ή η επέκταση υφιστάμενων δρόμων σε δασικά, χορτολιβαδικά και παράκτια οικοσυστήματα.» Υπογραμμίζουμε την θετική ΔΑΔ του Δασαρχείου Αιγάλεω σύμφωνα με την οποία «απαγορεύεται  κάθε άλλη  πράξη  που  θίγει  τα δένδρα, τους θάμνους  και  το  έδαφος»  [ΔΑΔ 17/5/2012 ΑΔΑ: Β498ΟΡ1Κ-73Γ]  
  6. Ειδικότερα για την προστασία του εδάφους υπάρχει πλούσια νομολογία όπως π.χ. α) ο ν.1650/86 αρ.1 που αναφέρει ότι «με τις διατάξεις παρόντος νόµου επιδιώκονται η προστασία του εδάφους και η λήψη των αναγκαίων μέτρων ώστε οι χρήσεις του να γίνονται σύµφωνα  µε τις φυσικές ιδιότητές του και την παραγωγική του ικανότητα» β) το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειοφόρου Ανάπτυξης ΦΕΚ 128/1/2008 και ιδιαίτερα το άρθρο 10 «Διατήρηση, προστασία και ανάδειξη του εθνικού φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, διατήρηση και ανάδειξη της ποικιλομορφίας της υπαίθρου, καθώς και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων».

Οι ΦτΦ/NFGR θεωρούν ότι η προστασία της βιοποικιλότητας, του Φυσικού Περιβάλλοντος και του τοπίου, είναι υποχρέωση της πολιτείας, η οποία δείχνει κακά παραδείγματα όπως π.χ. προωθώντας ή και ψηφίζοντας  τους πρόσφατους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους για τα δάση, τον αιγιαλό, το ρυθμιστικό Αθήνας – Αττικής, τον τουρισμό και την πολεοδόμηση. Η προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος επαφίεται στον «πατριωτισμό των Ελλήνων» και γι αυτό απαιτείται ενημέρωση, εκπαίδευση, συντονισμός και κοινή δράση των πολιτών καθώς και στήριξη των δασαρχείων και όσων κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece http://www.nfgr.org ιδρύθηκε το 2008 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμμετέχουν στους GREEN10/G10.
www.romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: