Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα βήμα πριν την εξουσία... (ή τον γκρεμό)

   
Η διαμόρφωση «όρων εξουσίας» δεν περνάει μέσα από την σύναψη ετερόκλητων και αμφιβόλου ποιότητας συμμαχιών με πρόσωπα, τα οποία έχουν πρωταγωνιστήσει στο παρελθόν υπέρ της μνημονιακής πολιτικής ή με πρόσωπα αμφιβόλου ήθους και πολιτικής συμπεριφοράς, αλλά με τη συνεπή και χωρίς συμβιβασμούς πολιτική των ρήξεων και των ανατροπών

Δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση αν στις προσεχείς εθνικές εκλογές επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κ. Φώτης Κουβέλης. Η επιλογή αυτή, είναι απολύτως σίγουρο, ότι θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματος που βλέπουν με καχυποψία την προσέγγιση με τη ΔΗΜΑΡ στο πλαίσιο της πολιτικής των συμμαχιών. 

Ούτε βεβαίως  θα αποτελεί έκπληξη αν στα ψηφοδέλτια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπεριληφθούν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η κυρία Μιλένα Αποστολάκη,  που έχουν ταχθεί υπέρ της συνεργασίας τους με το ΣΥΡΙΖΑ, σε μία προσπάθεια «διεύρυνσης της κοινωνικής βάσης» του κόμματος, αν και η κίνηση αυτή θα ερμηνευθεί ότι σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς την διαδικασία απώλειας της ριζοσπαστικής πολιτικής του, κάτι που αποτελεί μόνιμο πεδίο αντιπαράθεσης.
 Η διαμόρφωση των όρων εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι η επιρροή του σε ευρύτατα κοινωνικά στρώματα συνεχώς αυξάνει λόγω της όξυνσης των κοινωνικών σχέσεων και της αδυναμίας διαχείρισης της κρίσης από το κυβερνών κόμμα, όπως έδειξε η περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, εκτιμάται ότι θα περάσει από «συμπληγάδες πέτρες».
 Το παιχνίδι, κατ΄ αρχάς,  γύρω από την προεδρική εκλογή δεν έχει κριθεί, αν και μοιάζει εντελώς απίθανο, υπό τις παρούσες συνθήκες, να καταστεί πράξη η βεβαιότητα που εκφράζει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ότι έχουν εξευρεθεί οι 180 ψήφοι για την εκλογή του νέου προέδρου από την παρούσα Βουλή.
 Οι συνθήκες ωστόσο ως την προεδρική εκλογή κάλλιστα μπορεί να έχουν διαφοροποιηθεί με δεδομένο ότι η συγκυβέρνηση επιδιώκει να αποδεχθούν οι Βρυξέλλες μία -μικρή έστω-, χαλάρωση του ασκούμενου ασφυκτικού οικονομικού ελέγχου, να μην υπάρξει η ανάγκη νέου προγράμματος προσαρμογής που συνεπάγεται ένα νέο μνημόνιο και κυρίως να επιτευχθεί μία  ευνοϊκή ρύθμιση για το χρέος.

Από την επίτευξη αυτών των στόχων εξαρτά το Μαξίμου την επιτυχία της «συστράτευσης» όσων αυτοπροσδιορίζονται, όπως υποστήριξε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, «στην ελληνική κοινωνία ως δεξιοί» και καταλαβαίνουν ότι το να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα είναι μια καταστροφή για τον τόπο», υπονοώντας βεβαίως ότι εκτός από τον κ. Γ., Καρατζαφέρη, θα πρέπει να επιστρέψουν στο «μαντρί» κι άλλα αποχωρήσαντα στελέχη όπως οι κ.κ. Βύρων Πολύδωρας,  Χρ. Ζώης ή, ακόμη και βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Τι κι αν βάλουμε κάτω όσα έχει γράψει ο κ. Γ. Καρατζαφέρης για τη ΝΔ, γράφουμε μία εγκυκλοπαίδεια, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Σκουρλέτης, την οποία θα βάλουμε μετά τους υπουργούς να την πουλήσουν στα τηλεπαράθυρα; Τι κι αν αντιδρούν τα κεντρώα στελέχη του κόμματος της ΝΔ, όπως ο κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, τα οποία υπενθυμίζουν την φράση του κ. Κ. Καραμανλή ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τα άκρα;

Η διασφάλιση των 180 ψήφων από την κυβερνώσα παράταξη για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, που θα της επιτρέψει να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσία,  σηματοδοτεί  τον υπέρ πάντων αγώνα. Γι΄ αυτό το λόγο παραμερίζονται τυχόν πικρίες του παρελθόντος, ανοίγουν ακόμη και τα.πορτοφόλια ώστε να εξαγοραστούν συνειδήσεις και ενεργοποιούνται «υπόγειες συμφωνίες».




Ήδη, ο πρώην γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Π. Μπαλτάκος, έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στο παρασκήνιο, έτσι ώστε ανάλογα με την εξέλιξη της δίκης των πρωτοπαλίκαρων της Χρυσής Αυγής, να προχωρήσει στην ίδρυση ακροδεξιού κόμματος, με στόχο τη συνεργασία με τη ΝΔ.

Κατόπιν όλων αυτών, είναι προφανές ότι η πρόκληση για το ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστια. Ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Πάνος Σκουρλέτης, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να «μποϊκοτάρει» τρόπον τινά τις διεργασίες για την εκλογή του νέου Προέδρου και η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υποβάλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόταση στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής. 

Ο κ. Π. Σκουρλέτης,  επισήμανε ότι αν εκλεγεί ο διάδοχος του κ. Κάρολου Παπούλια από την παρούσα Βουλή, η κυβέρνηση θα πάρει «πράσινο φως» για να συνεχίσει την πολιτική του Μνημονίου, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να εμποδίσει. Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε πως σε ό,τι αφορά το διά ταύτα, «προσωπική του άποψη είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να καταθέσει πρόταση».

 Ανεξαρτήτως, πάντως, από τη τακτική που θα τηρήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη διαδικασία της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η αξιοπιστία του απέναντι στην κοινωνία θα κριθεί στο βαθμό που θα μπορέσει να δώσει αξιόπιστες λύσεις, να παρουσιάσει ένα συνεκτικό και πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα και να διατηρήσει ζωντανή τη ριζοσπαστική πολιτική του.

Η διαμόρφωση «όρων εξουσίας» δεν περνάει μέσα από την σύναψη ετερόκλητων και αμφιβόλου ποιότητας συμμαχιών με πρόσωπα, τα οποία έχουν πρωταγωνιστήσει στο παρελθόν υπέρ της μνημονιακής πολιτικής ή με πρόσωπα αμφιβόλου ήθους και πολιτικής συμπεριφοράς, αλλά με τη συνεπή και χωρίς συμβιβασμούς πολιτική των ρήξεων και των ανατροπών, που  έχει φέρει το  κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  στο πρόθυρα της εξουσίας.
Η στρατηγική του κόμματος αναμένεται να αποσαφηνιστεί από τις προγραμματικές θέσεις του για τα μείζονα θέματα της φορολογίας, της αναπτυξιακής πολτικής, της ανεργίας και των «κόκκινων δανείων» που βαραίνουν χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτές, άλλωστε, θα είναι και οι τέσσερις θεματικές ενότητες τις οποίες θα παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση σε εκδηλώσεις που προγραμματίζει εγκαινιάζοντας έτσι την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος. Από τις «λύσεις» που θα δοθούν σ΄αυτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα θα κριθεί, εν πολλοίς, και η πορεία του κόμματος προς την εξουσία.
 Όπερ έδει δείξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: