Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Το γήρας, η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία

olddmanjpg

Σε σημαντική απειλή για την παγκόσμια οικονομία καταδεικνύεται το οξύ δημογραφικό πρόβλημα που μεταφράζεται στην ολοένα και αυξανόμενη υπογεννητικότητα και στην παράλληλη «γήρανση» των κοινωνιών, ανά τον κόσμο. Με τις προβλέψεις να μιλούν για τετραπλασιασμό των υπερήλικων μέχρι το 2020 και συρρίκνωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, η ανάπτυξη τίθεται δικαιολογημένα εν αμφιβόλω.

Σύμφωνα με τον Moody's που σε έκθεσή του θίγει το πρόβλημα της ταχύτατης γήρανσης των κοινωνιών, «το δημογραφικό μέρισμα που οδήγησε στην οικονομική ανάπτυξη κατά το παρελθόν, θα μετατραπεί ουσιαστικά σε δημογραφικό φόρο που θα επιβραδύνει τελικά αυτήν την ανάπτυξη στις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, μέχρι το επόμενο έτος, το 60% των 112 χωρών που αξιολογεί θα είναι «γερασμένο» με τουλάχιστον 7% του πληθυσμού να είναι 65 ετών και άνω.

Ακόμη, σύμφωνα με τον οίκο, μέχρι το 2020, ο αριθμός των «γερασμένων» κοινωνιών ή εκείνων, των οποίων ο πληθυσμός που είναι ηλικίας 65 ετών και άνω θα υπερβαίνει το 20% (που τη δεδομένη στιγμή αφορά σε τρεις χώρες), θα είναι κάτι παραπάνω από τον τετραπλάσιο και θα φθάσει τις 13 χώρες, ενώ έως το 2030 ο αριθμός αυτός θα εκτιναχθεί στις 34 χώρες.



Όπως εκτιμάται, όλες οι χώρες, εκτός από ένα τμήμα στην Αφρική, μέχρι το 2030, θα έρθουν αντιμέτωπες με το πρόβλημα της βραδείας ανάπτυξης και τη μείωση των ανθρώπων που θα μπορούν να αποτελέσουν μέρος εργατικού δυναμικού, ενώ 16 χώρες θα δουν τον πληθυσμό σε αποδοτική ηλικία να μειώνεται κατά ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. Ακόμη, η γήρανση του πληθυσμού θα περιορίσει και τα ποσοστά αποταμίευσης των νοικοκυριών, κάτι που θα πλήξει και τις επενδύσεις.

Σημειωτέον πως δεν πρόκειται μόνο για πρόβλημα των ανεπτυγμένων αγορών, αφού πολλές αναδυόμενες αγορές «γερνούν» ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι οι ώριμες οικονομίες.

Ο πληθυσμός που είναι σε ηλικία εργασίας στην Κίνα αναμένεται να μειωθεί κατά 2,7% από το 2015 έως το 2030, ενώ χώρες όπως η Κούβα, η Ρωσία, το Χονγκ Κονγκ και η Κροατία αναμένεται να δουν πτώση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.

Στο πρόβλημα αναφέρεται και η HSBC που σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δεν είναι μόνο η Ιαπωνία, όπου οι πάνες που πωλούνται για τους ηλικιωμένους ξεπερνούν ήδη τις πάνες για τα μωρά». Ακολουθούν και άλλες περιοχές της Ασίας, όπως η Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν και η Σιγκαπούρη που αναμένεται να γεράσουν ακόμη πιο γρήγορα από την Ιαπωνία.
Όπως σχολιάζει η HSBC, την ώρα που ο δυτικός κόσμος έχει άφθονο χρόνο από την πλήρη βιομηχανοποίηση μέχρι την έναρξη της διαδικασίας της γήρανσης, στην Ασία δεν απομένει αρκετός χρόνος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: