Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Στέφανος Μάνος: Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τι συμβαίνει με τον ΕΝΦΙΑ. Προκάλεσε καταστροφή 600 δις ευρώ στην ακίνητη περιουσία!


Αν κρίνω από όσα διαβάζω, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να "διορθώσει" τα λάθη του ΕΝΦΙΑ και να αποστείλει νέα εκκαθαριστικά το Σεπτέμβριο. Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει με τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο. Το μόνο που ίσως υποψιάζονται είναι ότι χάνουν ψήφους...

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας ΕΣΤΙΑ της 9/8 παρατίθεται το ακόλουθο συγκλονιστικό στοιχείο: Το 2008, η συνολική αξία του συνόλου των ακινήτων εκτιμήθηκε σε 1 τρις ευρώ. Εκτιμάται ότι σήμερα η αξία αυτή έχει μειωθεί στα επίπεδα των 350-400 δις ευρώ. Η κύρια αιτία της ραγδαίας πτώσης της αξίας, είναι η εγκληματικά ασυνάρτητη φορολογία των ακινήτων που καταστρέφει την αξία τους.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να εισπράξει το 2014, με τον ΕΝΦΙΑ, περί τα 3 δις ευρώ προκάλεσε μέχρι σήμερα την καταστροφή περιουσίας αξίας 600-650 δις ευρώ. Το εθνικό εισόδημα 3 και πλέον ετών! Θύματα όλοι σχεδόν οι πολίτες, που έχασαν τη δουλειά τους, είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και να εξατμίζεται η περιουσία τους. Θύμα και το ίδιο το κράτος που δεν μπορεί να πουλήσει τη δική του ακίνητη περιουσία. Διότι ποιος θα αγοράσει ακίνητα (αν δεν δοθούν σε εξευτελιστική τιμή);

Η υπερφορολόγηση ξεκινά από την άρνηση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να απολυθούν οι χιλιάδες υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Επειδή οι υπεράριθμοι πρέπει να πληρωθούν, πρέπει να επιβληθούν φόροι. Πιο πολλοί φόροι, μικρότερη οικονομική δραστηριότητα, ανεργία. Λιγότεροι εργαζόμενοι, άρα πιο πολλοί φόροι ανά εργαζόμενο. Φαύλος κύκλος.

Τι πρέπει να γίνει;
1. Καθορισμός αντικειμενικών αξιών κοντά στην πραγματικότητα. Αποκλείεται να γίνει η δουλειά γρήγορα και σωστά από το Υπ. Οικονομικών. Να ανατεθεί σε διεθνή οίκο real estate με τρίμηνη προθεσμία ολοκλήρωσης. Ο προσδιορισμός αντικειμενικών αξιών κοντά στην πραγματικότητα αλλού θα οδηγήσει σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών και αλλού σε μείωση. Με αυτό το τρόπο θα αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη. Ενώπιον του νόμου έχουν όλοι ίσες υποχρεώσεις ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

2. Άμεση κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που, σε συνδυασμό με τις "παλαβές" αντικειμενικές αξίες προκαλεί επίσης "παλαβές" στρεβλώσεις.

3. Οι φόροι στην ακίνητη περιουσία να μετατραπούν σε ανταποδοτικό τέλος υπέρ των Δήμων με ταυτόχρονη κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων. Οι δήμοι θα αποκτήσουν την οικονομική τους αυτοτέλεια και παράλληλα θα δίνουν λογαριασμό στους δημότες τους για το που πάνε τα λεφτά τους. Οι δημότες θα έχουν λόγο για το τι γίνεται στο δήμο τους.

Η άρνηση της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να απολυθούν οι χιλιάδες υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι έχει όμως και άλλες καταστρεπτικές συνέπειες. Επειδή το κράτος μας δεν μπορούσε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και δεν ήθελε να περιοριστεί (για να μη θιγεί η κομματική πελατεία) κατέφυγε στο PSI που φέσωσε τράπεζες, ταμεία, ομολογιούχους και προμηθευτές. 500.000 μικρομέτοχοι έχασαν τα λεφτά που είχαν επενδύσει σε τραπεζικές μετοχές. Τα ταμεία έχασαν τα αποθεματικά τους. Τώρα οι τράπεζες χρειάζονται ξανά κεφάλαια επειδή τα ακίνητα που τους έχουν δοθεί σε εγγύηση χορηγήσεων έχασαν μεγάλο μέρος της αξίας τους.

Κάπου διάβασα ότι ένα μεγαλοστέλεχος της ΝΔ αποφάνθηκε ότι "Η υπόθεση του ΕΝΦΙΑ έκανε κακό στην κυβέρνηση". Δεν φαίνεται να καταλαβαίνει ότι έκανε τεράστιο κακό στην οικονομία και στους πολίτες.

Σχολιασμός: Οι τοποθετήσεις του Στέφανου Μάνου έχουν πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είτε συμφωνεί είτει διαφωνεί κανείς μαζί τους, καθότι δε μασάει ποτέ τα λόγια του. Έχουμε επανειλημμένως εκφράσει τη διαφωνία μας με την άποψη του Μάνου για απολύσεις του Δ.Τ. κατά συρροή (200 χιλιάδες είχε αναφέρει), εντούτοις, αυτή είναι η άποψή του, την οποία παραθέτει στο κείμενο ως οικονομικό ισοδύναμο (ή ως εμμονή;). Ως προς την υπόθεση του ΕΝΦΙΑ, έχει δίκιο στα περισσότερα σημεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια: