Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Στο Βασιλικό Πωγωνίου, γιορτάστηκαν τα 300 χρόνια από την γέννηση του Πατροκοσμά!


Σπουδαία υπήρξε η πνευματική και εθνική προσφορά και δράση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Ήπειρο, στα χωριά της οποίας όχι μόνο δίδαξε και μετέδωσε το λόγο του Θεού, αλλά διατύπωσε και ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές προφητείες του.

Με αφορμή λοιπόν την συμπλήρωση 300 ετών από τη γέννηση του Πατροκοσμά, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή εορταστικές εκδηλώσεις στο Βασιλικό Πωγωνίου, όπου υπάρχει και παρεκκλήσι του Αγίου, αλλά και Μουσείο αφιερωμένο σ' εκείνον, το οποίο μάλιστα περικλείει και τον πλάτανο που «χτύπησε» ο Πατροκοσμάς, προφητεύοντας πως ο τόπος θα απελευθερωθεί όταν κλείσει η πληγή στο συγκεκριμένο δέντρο!

Οι εκδηλώσεις
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι Βασιλικιώτες και επισκέπτες του χωριού, το οποίο, σημειωτέον, αποτελεί γενέτειρα του αειμνήστου Πατριάρχη Αθηναγόρα του Α'. Την διοργάνωση είχε ο Σύλλογος «Ο ιερομάρτυς Πατροκοσμάς» με την στήριξη της Μητρόπολης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης. 
Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία με Αρτοκλασία προεξάρχοντος του Πρωτοσύγγλου της Μητρόπολης Κονίτσης κ. Ιωήλ, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο. Ακολούθησε ημερίδα στην κεντρική Πλατεία του χωριού. Εισηγήσεις έκαναν ο π. Δημήτριος Αργυρός, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς, με θέμα «Η τιμή του Αγίου Κοσμά εν Ηπείρω και η αγιοκατάταξη από το Οικουμενικό Πατριαρχείο», ο κ. Παύλος Παπανότης, φιλόλογος, με θέμα «Ο Πατροκοσμάς και τα Τσαραπλανά», ο κ. Μιχαήλ Παντούλας, φιλόλογος - πρώην βουλευτής, με θέμα «Κοσμάς ο Αιτωλός: Τα εικονογραφικά», ο κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., με θέμα «Ιστορικές πληροφορίες στα κείμενα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού» και ο κ. Μιχαήλ Τρίτος, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., με θέμα «Εκπληρωμένες προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού». 
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου Στ. Βιρβίλης και ο Πρόεδρος του συλλόγου «Ο Νεομάρτυς Πατροκοσμάς» κ. Μιχαήλ Πεκλάρης. Όλοι τους αναφέρθηκαν στη μεγάλη προσφορά του Πατροκοσμά στην αναστολή του εξισλαμισμού, στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και στην ίδρυση σχολείων.


BASILIKO PATROKOSMAS 1-11 8 14

Έκθεση φωτογραφίας
Στο χώρο της εκδήλωσης λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας εικόνων του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού τις οποίες συγκέντρωσε με μεγάλη επιμέλεια από όλο το βαλκανικό χώρο και κυρίως από την Αλβανία, ο φιλόλογος και πρώην βουλευτής  Μιχαήλ Παντούλας. Αυτές οι σπάνιες φωτογραφίες του Αγίου ανήκουν στην Ενορία Περιβλέπτου Ιωαννίνων, η οποία τις παραχώρησε για την πραγματοποίηση της έκθεσης. Θα εκδοθούν πολύ σύντομα σε ειδικό λεύκωμα.

Οι δύο προφητείες
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο χωριό Βασιλικό Πωγωνίου ο Άγιος Κοσμάς έκανε δύο εντυπωσιακές προφητείες. «Το ποθούμενο θα έρθη όταν θα ρθουν δυο Πασχαλιές μαζί». Η προφητεία αυτή εκπληρώθηκε το 1912, όταν απελευθερώθηκε η Ήπειρος από τον τουρκικό ζυγό. «Τα βάσανα είναι ακόμη πολλά. Θυμηθείτε τα λόγια μου, προσεύχεσθε, ενεργείτε και υπομένετε στερεά. Έως ότου να κλείσει αυτή η πληγή του πλατάνου, το χωριό σας θα ναι σκλαβωμένο και δυστυχισμένο». Η πληγή του πλατάνου έκλεισε το 1912, όταν απελευθερώθηκε η Ήπειρος. Το αιωνόβιο δέντρο, που σχετίζεται με την προφητεία αυτή του Πατροκοσμά που την έκανε το 1778 στο Βασιλικό, έχει τοποθετηθεί στο Μουσείο του Αγίου Κοσμά, που χτίστηκε δίπλα από παρεκκλήσι του Αγίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: