Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Ως 20 λεπτά κάτω το αιγοπρόβειο γάλα στα τιμολόγια Δεκεμβρίου παρά τη μείωση της παραγωγής

Αρνητικές εκπλήξεις για χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφους από τις τιμές που κόβουν γαλατάδες και τοπικά τυροκομεία σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Με την πλάτη στον… τοίχο βρίσκονται χιλιάδες αιγοπροβατοτρόφοι της χώρας, καθώς βλέπουν τις τιμές στο γάλα, που παραδίδουν να πέφτει μήνα με το μήνα. Την ίδια ώρα βέβαια, που οι εξαγωγές της Φέτας πάνε πολύ καλά, ενώ και οι τιμές των τυροκομικών στα ράφια, παραμένουν σε δυσθεώρητα για το μέσο καταναλωτή επίπεδα.

Όπως πληροφορείται το Agronewsbomb τα πρώτα τιμολόγια που πήραν στα χέρια τους από γαλακτοβιομηχανίες αλλά και τοπικά τυροκομεία οι κτηνοτρόφοι σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, είναι κάτω 10-20 λεπτά από εκείνα του Νοεμβρίου. Έτσι ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές που δίνονταν στους παραγωγούς έφθαναν και τα 1,63 με 1,65 για το μήνα Νοέμβριο, ένα μήνα μόλις μετά, έχουν πέσει στα επίπεδα του 1,40 με 1,50.

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση σε νησιά όπως η Κρήτη, όπου οι τιμές πλέον για το πρόβειο δεν ξεπερνούν τα 1,20 με 1,30 ευρώ το κιλό.

Οι κτηνοτρόφοι αναζητούν τρόπους αντίδρασης και οργάνωσης ενώ πολλοί πλέον σκέφτονται μετά και τις τραγικές πληρωμές, πολύ σοβαρά ακόμα και αλλαγή επαγγέλματος. Το οξύμωρο είναι πως και τα κοπάδια έχουν μειωθεί πολύ, αλλά και οι αποδόσεις σε γάλα ειδικά τους τελευταίους μήνες.

https://agronewsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: