Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024

Απίστευτο!!!! “Με 1,07 ευρώ στο πρόβειο γάλα στην Κρήτη, δεν θα μείνει ούτε τρίχα”

Δεν θα μείνει ούτε τρίχα… ζώου αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον της αιγοπροβατοτροφίας στην Κρήτη κρούει ο Γρύλλος Παπαδάκης, πρόεδρος στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Μυλοποτάμου, ο οποίος δήλωσε στο Agronewsbomb: “Το παιχνίδι που παίζεται στην Κρήτη σε βάρος των κτηνοτρόφων είναι πολύ άσχημο. Αλλού οι τιμές που δίνονται στους κτηνοτρόφους, στην ηπειρωτική χώρα, στη Λέσβο κ.λπ. είναι 1,50 και 1,60 ευρώ το κιλό και στην Κρήτη, έχουν αρχίσει και δίνουν τιμές μέχρι και 1,07 στο πρόβειο γάλα. Φανταστείτε δηλαδή τι θα γίνει με το γίδινο, που με αυτά τα δεδομένα θα πάει στα 60 λεπτά. Εμείς είμαστε έτοιμοι για πόλεμο, πρέπει να μας ακολουθήσουν στον πόλεμο αυτό όσοι κτηνοτρόφοι έχουν αντοχές. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Είναι και οι επιδοτήσεις κομμένες και απλήρωτες. Υποφέρουμε ως κτηνοτρόφοι, είμαστε σε απόγνωση και για τα νοικοκυριά μας. Καλύτερα να τα σφάξουμε, να μην υπάρχει ούτε τρίχα από ζώο παρά να δίνουμε τον κόπο μας τζάμπα σε κάποιους. Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε μια συνάντηση με τον περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη για το θέμα αυτό και περιμένουμε να δούμε και τον ίδιο τον Λ. Αυγενάκη για να του εκθέσουμε την κατάσταση”.

Πάνε να πάρουν το γίδινο με 60 λεπτά και στο σούπερ μάρκετ έχει 4 ευρώ

Στα κάγκελα όμως είναι οι κτηνοτρόφοι και για έναν ακόμα λόγο. Γιατί όπως λένε ενώ κάποιοι θέλουν να πάρουν “τσάμπα” τα προϊόντα τους, την ίδια ώρα στο ράφι του σούπερ μάρκετ οι τιμές ανεβαίνουν. “Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γίδινο γάλα. Με τιμή 1,07 που δίνουν στο πρόβειο, το γίδινο πάνε να το πάρουν στα 60 λεπτά. Όμως στο μάρκετ το γίδινο φθάνει να πωλείται και 4 ευρώ”, τονίζει ο ίδιος.

Στα ύψη οι ζωοτροφές

Οι κτηνοτρόφοι όμως της Κρήτης έχουν να παλέψουν και τον εφιάλτη της ακρίβειας στις ζωοτροφές. Για παράδειγμα τα τριφύλλια τα πληρώνουν στην Κρήτη οι κτηνοτρόφοι ακόμα και 69 λεπτά το κιλό, κάτι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό πολλές μονάδες.

https://agronewsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: