Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Στην εξαγορά της πρώην Veterin του Λαυρεντιάδη προχώρησε η ΔΩΔΩΝΗ

Μετοχικό βήμα στην εταιρεία παραγωγής κτηνιατρικών φαρμάκων, Provet, απέκτησε η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη με τους μετόχους της να προχωρούν στην εξαγορά της πρώτης.

Η βιομηχανία που είχε αποκτήσει κατά το παρελθόν ο επιχειρηματίας, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και έφερε αρχικά την ονομασία Veterin, αποτελεί πλέον μία ακόμα από τις επενδύσεις της Lime Capital Partners, ρωσικού επενδυτικού βραχίονα ο οποίος διατηρεί παρουσία στη χώρα μας και μέσω της εταιρείας σνακ, Unismack.

Η επιχείρηση αντιμετώπισε σημαντικά οικονομικά προβλήματα ακολουθώντας την διαδρομή του συνόλου των επιχειρήσεων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Έτσι, παρά το γεγονός ότι διατηρούσε κυρίαρχη θέση στον τομέα της παραγωγής, εμπορίας και διανομής κτηνιατρικών φαρμάκων τόσο για παραγωγικά ζώα όσο και για κατοικίδια, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην κατά την τελευταία δεκαπενταετία.

Γνώριμα πρόσωπα στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Provet

Στη διοίκηση της Provet συμμετέχουν πλέον τόσο ο διευθυντής επενδύσεων της Lime Capital, Nikolay Chekalkin με καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, όσο και ο αντιπρόεδρος της Δωδώνη, Γιάννης Βιτάλης, ο οποίος διατηρεί τη θέση του προέδρου. Επιπλέον συμμετέχει και το μέλος του δ.σ. της Δωδώνη, Dmitry Razorenov, ο οποίος είναι managing partner και διευθυντής της Strategic Initiatives Capital Partners στην οποία υπάγεται η Lime Capital Partners.

H εταιρεία που κατά το παρελθόν υπήρξε εισηγμένη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών ως Veterin, εντάχθηκε στις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα με σκοπό την εξυγίανσή της και την εύρεση επενδυτή, ο οποίος θα της έδινε μία ακόμα επιχειρηματική ευκαιρία. Προς αυτή την κατεύθυνση, το φθινόπωρο του 2020 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων ενέκρινε την αίτηση εξυγίανσης και ταυτόχρονα την μεταβίβαση της επιχείρησης στη Lime Capital Partners και συγκεκριμένα ποσοστού 88,7% των μετοχών της Provet.

Διατηρεί εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 15.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο καθώς και γραφεία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Στην Αθήνα βρίσκονται τα logistics, το εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης των προϊόντων της καθώς και το εργοστάσιο παραγωγής. Πρόκειται για μία επιχείρηση με έντονα εξαγωγικό εκτόπισμα κατά το παρελθόν και την παρουσία της να εντοπίζεται σε περισσότερες από 30 χώρες, ενώ κατέχει περισσότερα από 120 εμπορικά σήματα.

Η διαρκώς καθοδική πορεία των τελευταίων ετών – Διαγραφές οφειλών και δανείων για τον νέο επενδυτή

Τα τελευταία χρόνια λόγω της ιδιαίτερα πιεσμένης κατάστασης στην οποία βρισκόταν, η Provet έχανε διαρκώς έδαφος και στον τομέα των πωλήσεων, ενώ το 2019 ο τζίρος της μειώθηκε κατά 15% σε σύγκριση με το 2018, δηλαδή από τα 2,1 εκατ. ευρώ στα 1,7 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της προήλθε – κατά 96% - από τις πωλήσεις φαρμάκων στη διάρκεια του 2019. Με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης δημιουργήθηκε νέα εταιρεία, στην οποία συμμετέχει ο νέος επενδυτής, ήτοι η Lime Capital Partners, ευνοούμενη από την διαγραφή των μη βιώσιμων υποχρεώσεων και την εκκαθάριση της παλιάς εταιρείας. Να σημειωθεί ότι το σύνολο των υποχρεώσεων της ήταν 140,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 34,3 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσε σε δάνειο της Provet και 106,4 εκατ. ευρώ - το οποίο μειώθηκε σε 2,5 εκατ. ευρώ - σε δάνειο της Rovinvest. To υπολειπόμενο ποσό καλείται να πληρώσει ο νέος επενδυτής σε βάθος δεκαετίας.

Να σημειωθεί ότι η Provet διατηρούσε και υποχρέωση προς την Bayer Animal Health, ύψους 743 χιλ. ευρώ, η οποία διαγράφηκε κατά 97% και το υπόλοιπο των 22 χιλ. ευρώ μεταφέρθηκε στη νέα εταιρεία. Επιπλέον διαγράφηκε ποσό 972 χιλ. ευρώ από προσαυξήσεις, εκ συνολικού ποσού 2,4 εκατ. ευρώ, το οποίο επίσης καλείται να πληρώσει ο νέος επενδυτής σε 180 μηνιαίες δόσεις. Να θυμίσουμε ότι η Rovinvest ήταν η εταιρεία του Σοφοκλή Ρόβη, στην οποία ο Λαυρεντιάδης μεταβίβασε τις μετοχές εταιρειών του το 2010, μεταξύ των οποίων και η Provet Α.Ε.

 https://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: