Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Ανακοίνωση της Πανηπειρωτικής για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21

Γιορτάζουμε φέτος τη συμπλήρωση 200 χρόνων αφότου ξεκίνησε η ελληνική επανάσταση. Οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία, την πολιτική ελευθερία και την κοινωνική προκοπή. Έναν αγώνα που διδάσκει πως τα εθνικά ιδανικά και οι μεγαλειώδεις αξίες της ελευθερίας, δημοκρατίας και δικαιοσύνης κατακτώνται και νοηματοδοτούνται με αγώνες και θυσίες. 

Η Ήπειρος, όπως σε όλα τα ιστορικά γεγονότα που συνθέτουν το εθνικό μεγαλείο, συνεισέφερε ουσιαστικά. Η συνεισφορά της αναφέρεται στην πνευματική αναγέννηση, στην προετοιμασία και τη διεξαγωγή του αγώνα. Στην Ήπειρο διατηρήθηκε και έμεινε άσβηστη η φλόγα της ελληνικής παιδείας που στέριωσε τον νεοελληνικό διαφωτισμό.

Ήπειρος! Πατρίδα ιερή και μαρτυρική. Σέλτσο, Σούλι, Ζάλογγο, Πάργα, Τζουμέρκα, Πέτα. Τόποι, σημεία και σηματωροί αγωνιστικότητας και εθνικής αξιοπρέπειας. 

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του ’21 εκπέμπει ένα ακατάλυτο δίδαγμα. Το ανάστημα που όρθωσε ο λαός μας, πριν από 200 χρόνια, ήταν η πιο ουσιαστική και αποφασιστική στάση και έκφραση του δικαιώματος, που έχει κάθε λαός, να επιλέγει ο ίδιος το δρόμο που θα πορευτεί. Να χαράσσει το δρόμο του και να τον διαβαίνει. Ελεύθερος. Κι αυτή η ελευθερία δεν χαρίζεται, Κατακτάται. 

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Ηπειρώτες/σσες απανταχού γης, σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Χρόνια Πολλά Ελλάδα μας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: