Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Με μειωμένη διαθεσιμότητα αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα οι μονάδες, σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση

Δεν πρέπει να επαναληφθούν άστοχες δηλώσεις και... αυτογκόλ, περί ενδεχόμενου κλεισίματος σφαγείων και μειωμένης ζήτησης. Την επόμενη εβδομάδα κληρώνει για Ιταλία, ενώ η ζήτηση είναι σε υψηλά επίπεδα.

Να μην επαναληφθούν τα περσινά λάθη που οδήγησαν μια αρκετά μεγάλη μερίδα κτηνοτρόφων σε... ξεπούλημα της παραγωγής τους, λίγο πριν το Πάσχα ευελπιστεί ο δυναμικός αυτός παραγωγικός κλάδος της χώρας ενόψει των εορτών. Οι κτηνοτρόφοι - όπως και ο υπόλοιπος κόσμος - αναμένει επιτέλους λήξη των λοκντάουν, ώστε να κάνει Πάσχα στο χωριό, γεγονός που θα σημάνει και κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης, καθώς όλος ο κόσμος θα θέλει να γιορτάσει το Πάσχα δεόντως. Σημειωτέον ότι το διάστημα από την επόμενη εβδομάδα και μετέπειτα θεωρείται κρίσιμο και για το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση Ελληνικών αμνοεριφίων από Ιταλία, δεδομένου ότι το Πάσχα των Καθολικών εορτάζεται στις 4 Απριλίου.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Τουρκοχωρίτης, ιδιοκτήτης κτηνοτροφικών και πτηνοτροφικών μονάδων από τα Βάγια Βοιωτίας «προς το παρόν υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό και το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στις εορτές του Πάσχα. Εφόσον ανοίξει η εστίαση κι ο κόσμος πάει στο χωριό του να κάνει γιορτές κανονικά, είναι δεδομένο πως θα κινηθεί καλά η αγορά. Προσωπικά, είμαι προετοιμασμένος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έχουμε κρατήσει ως μονάδα αρνάκια να μεγαλώσουν κανονικά, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουμε την παραγωγή μας σε μαγαζιά της περιοχής. Οι δε τιμές στα αρνάκια που δίνουμε είναι στα 6,5 ευρώ το κιλό αυτή την περίοδο, δηλαδή είμαστε καλά, αν και οι ζωοτροφές παραμένουν στα ύψη και τα έξοδα είναι πολλά».

Ο κ. Θωμάς Στεριάτος από το χωριό Καραϊσκάκης Αιτωλοακαρνανίας τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την περίοδο οι τιμές για τα σφάγια αμνοερίφια είναι στα επίπεδα των 4,5 - 5 ευρώ το κιλό. Ευελπιστούμε να μη γίνουν όπως πέρσι λάθη και άστοχες δηλώσεις περί κλεισίματος σφαγείων και τα λοιπά, ώστε να υπάρξει ζήτηση. Επίσης, ελπίζουμε να αρθούν οι περιορισμοί καθώς έτσι λένε τώρα οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι. Αυτό θα σημάνει τόνωση της ζήτησης. Βέβαια και πέρσι έστω και με το λοκντάουν υπήρχε ζήτηση, αλλά δημιουργήθηκε τέτοιο κλίμα, που πολλοί συνάδελφοί μας φοβήθηκαν και πούλησαν σε πολύ χαμηλές τιμές τα αμνοερίφια. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβεί φέτος που και οι ζωοτροφές είναι στα ύψη, σε καμιά περίπτωση».

Ο κ. Γιάννης Κιτσουκάκης, πρόεδρος των κτηνοτρόφων Δράμας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «για το Πάσχα είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για ζήτηση εκ μέρους των καταναλωτών. Όμως, από την επόμενη εβδομάδα, θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με την ζήτηση για Ελληνικά αμνοερίφια από Ιταλία. Οι γείτονές μας ζητούν κυρίως αμνοερίφια μικρά, σε κάθε περίπτωση κάτω των 8 κιλών, δηλαδή στα 6-7 κιλά. Στην Ελλάδα, οι έμποροι κινούνται νωρίς φέτος και αγοράζουν ζώντα κυρίως ζώα, για να έχουν μετέπειτα το προβάδισμα στην αγορά και να πιέσουν τις τιμές. Αυτή την περίοδο οι τιμές είναι στα 2,90 ευρώ το κιλό για ζων βάρος και στα 4,80 ευρώ το κιλό σφάγιο, σε επίπεδα δηλαδή υψηλότερα από πέρσι. Οι μονάδες, όμως, δυσκολευόμαστε να κρατήσουμε ζώα, ιδίως αυτά που έχουν γεννηθεί Δεκέμβριο-Ιανουάριο, καθώς το Πάσχα, δηλαδή στις 2 Μαΐου, αυτά θα ζυγίζουν πολλά κιλά, άνω των 15-16 και θα φεύγουν δύσκολα. Τώρα όμως, που είναι μικρά, υπάρχει ζήτηση».

Ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «αυτές τις ημέρες άρχισαν μαζικές σφαγές αμνοεριφίων. Τα αμνοερίφια αυτά προορίζονται για εξαγωγή στην Ιταλία, για το Πάσχα των Καθολικών που είναι ένα μήνα νωρίτερα από το δικό μας. Όμως, ενώ υπάρχει ζήτηση, οι τιμές δεν έχουν ανέλθει όσο θα έπρεπε και δεν περνούν σήμερα τα 4,50 ευρώ το κιλό. Τα αποθέματα σε αρνάκια των μονάδων και η διαθεσιμότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή. Αυτό οφείλεται στην αβεβαιότητα λόγω πανδημίας, στο γεγονός ότι υπήρχε ροή σφαγών όλο το προηγούμενο διάστημα και επίσης στο γεγονός ότι οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι λόγω της αλματώδους αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών, δεν είχαν περιθώριο να κρατάνε αρνιά για το Πάσχα».

Ο κ. Γιώργης Γαβαλάς, τέλος, με καταγωγή από το Ηράκλειο της Κρήτης δεν έκρυψε την ανησυχία του για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα λόγω του κορονοϊού, κάνοντας λόγο για πολύ χαμηλές τιμές την συγκεκριμένη χρονική περίοδο της τάξης των 4 ευρώ το κιλό στα σφάγια. Όπως λέει εν τέλει ο κ. Γαβαλάς, ζήτηση υπάρχει, αλλά χαμηλή αυτή την περίοδο, όμως τώρα παρατηρείται το φαινόμενο οι χασάπηδες να αγοράζουν ζώντα ζώα και να τα εκτρέφουν οι ίδιοι, καθώς οι παραγωγοί αδυνατούν να ανταποκριθούν στο τσουχτερό πλέον κόστος παραγωγής.

Μπίκας Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: