Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Πως οραματίζομαι τον σύγχρονο Δήμο Πρέβεζας.


Της Ζωής Παλιούρα, οικονομολόγου,
Υποψήφιας Δημοτικής Συμβούλου Πρέβεζας με το ψηφοδέλτιο ''Δημοτική Ανατροπή'', του υποψηφίου Δημάρχου Βαγγέλη Ροπόκη.

Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα μου, ως υποψήφιας Δημοτικής Σύμβουλου Πρέβεζας, με το ψηφοδέλτιο ''Δημοτική Ανατροπή'' και υποψήφιο Δήμαρχο τον Βαγγέλη Ροπόκη, δήλωσα εγγράφως ότι: Με αστείρευτη όρεξη για δουλειά και διάθεση συμμετέχω για το αύριο με νέες ιδέες, όραμα και προτάσεις βγαλμένες από τους νέους που ζω μαζί τους την καθημερινότητα, ώστε να να διεκδικήσουμε, να αξιοποιήσουμε και να υλοποιήσουμε σημαντικές παρεμβάσεις που φέρνουν την Πρέβεζα, την νύμφη του Αμβρακικού, μπροστά στις εξελίξεις, που θα την αναδείξουν σε μιά πόλη που αξίζει να ζεις, σε μιά πόλη που αξίζουν να επισκεπτούν και να κάνουν τις διακοπές τους οι Ευρωπαίοι πολίτες.
Και ακόμη δήλωσα ότι: Νιώθω ως νέος άνθρωπος, ανταποκρινόμενη στην πρόκληση της συμετοχής των πολιτών στα κοινά, της συμμετοχής των νέων γυναικών, της συμμετοχής των γυναικών με ανήλικα παιδιά, όχι για το «βόλεμα», όχι για την υπεράσπιση του «παλιού συστήματος», αλλά τη γεμάτη πάθος επιθυμία μου για ένα Δήμο: Εκπαιδευτικό κέντρο, Πολιτιστικό προορισμό, Τουριστικό προορισμό, Πύλη είσοδου των Ευρωπαίων στη χώρα μας, Κόμβο στη βορειοδυτική Ελλάδα και στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια, Παραγωγικό, Ανθρώπινο, Τόπο να ζεις. Προσφέροντας έτσι τις δυνάμεις μου, μαζί με τους εκλεκτούς συνυποψήφιους μου της ''Δημοτική Ανατροπή'' στον αγώνα για την επίλυση τον προβλημάτων. Οραματίζομαι λοιπόν ένα Σύγχρονο Δήμο Πρέβεζας. Προσδιορίζω τα εξής χαρακτηριστικά για το Δήμο μας. 

Όπου:
Σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος με αναβαθμισμένη Ποιότητα Ζωής, που μεταφράζεται σε λειτουργικές γειτονιές, πράσινο, παιδικές χαρές, κυκλοφοριακό, προσβάσιμους χώρους σε ΑΜΕΑ, εκπόνηση γενικού πολεοδομικού σχεδιασμού και νέο πολεοδομικό για την πόλη της Πρέβεζας, του Παντοκράτορα, του Αγίου Θωμά, του Μύτικα, του Καναλίου και του Λούρου, φιλοζωική πολιτική, αξιοποίηση κενών και εγκαταλελειμμένων κτηρίων στην πόλη της Πρέβεζας (οι βιώσιμες επενδύσεις σε ακίνητα προϋποθέτουν βιώσιμη πόλη και το αντίστροφο).
Βασική προϋπόθεση της ποιότητας ζωής είναι η αισθητική, την οποία θεωρώ κοινωνικό και αναπτυξιακό αγαθό. Η αναβάθμιση της αισθητικής αρχίζει από το Δήμο που οφείλει να δώσει το καλό παράδειγμα και να το επιβάλλει όπου απαιτείται.
Σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος ενεργειακά αναβαθμισμένος. Ενδεικτικά αναφέρω: βιοκλιματικές παρεμβάσεις σε δημοτικά και σχολικά κτήρια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αντικατάσταση λαμπτήρων φωτισμού με LED, προσπάθεια αντικατάστασης δημοτικών οχημάτων με ηλεκτρικά, συνεργασία με τα ΚΤΕΛ για ανάλογους στόχους.
Σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος με συνετή και αναπτυξιακή διαχείριση των απορριμμάτων, της ύδρευσης και της αποχέτευσης.
Σύγχρονος Δήμος είναι αυτός που αξιοποιεί την υφιστάμενη περιουσία του, αναπτύσσοντάς την και εκμεταλλευόμενός την, με στόχο τη διασφάλιση τόσο της βιωσιμότητάς της, όσο και των απαραίτητων μελλοντικών επενδύσεων. Η αξιοποίηση των δημόσιων υποδομών, αλλά και η βελτιστοποίηση των υποστηρικτικών τουριστικών, κοινωνικών και λοιπών υπηρεσιών, θα αποτελέσει παράγοντα άμεσης και έμμεσης κινητοποίησης ιδιωτικών κεφαλαίων και συνολικής ενίσχυσης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον. Είναι ένας Δήμος που κατανοεί και στηρίζει την επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη της πόλης με την ενεργή συμμετοχή και τη συνεργασία δημόσιων οργανισμών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, κλαδικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα. Είναι ένας δήμος που διαμορφώνει το όραμα και συμβάλλει στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων που καθηλώνουν τις προσπάθειες των επιχειρήσεων για ανάπτυξη και εξωστρέφεια.
Σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος με σύγχρονη θεώρηση της τουριστικής ανάπτυξης. Αξιοποίηση των δυνατών σημείων ανάπτυξης του τουρισμού. Σε ένα σύγχρονο δήμο δεν χωρά η αποσπασματική θεώρηση και εφαρμογή επιμέρους στρατηγικών τουριστικής ανάπτυξης. Στόχος, η στενή συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού και η από κοινού στόχευση στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τουρισμού. Σε αυτή τη προσπάθεια ο Δήμος μπορεί να συμβάλλει άμεσα θέτοντας ως προτεραιότητα την βελτίωση των υποδομών τόσο σε επίπεδο εγκαταστάσεων, όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας ( π.χ. δωρεάν WIFI με μεγάλες ταχύτητες)
Σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος που αξιοποιεί την δυναμική του λιμανιού του. Το λιμάνι της Πρέβεζας και η μαρίνα, δημιουργούν και περαιτέρω προοπτικές για την ανάπτυξη της περιοχής, την μεγιστοποίηση της αξίας της γης όλων των κατοίκων του Δήμου και την εκμετάλλευση της περιουσίας του Δήμου.
Σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος που στηρίζει την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, υποστηρίζοντας αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς στην επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στις υπηρεσίες, αλλά και αποτελώντας ένα μοχλό πίεσης προς την κυβέρνηση. Πότε θα παρέχεται φθηνή ενέργεια στους επαγγελματίες της γης, που σήμερα δουλεύουν με το ακριβότερο ρεύμα της Ευρώπης; Σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος που καινοτομεί και συμβαδίζει με τις νέες εξελίξεις τόσο της τεχνολογίας όσο και της διακυβέρνησης. Η υιοθέτηση μοντέλων κυκλικής οικονομίας αποτελεί βασική συνιστώσα στην ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, στην ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και στην προώθηση συμμετοχικών μοντέλων διακυβέρνησης Σύγχρονος Δήμος είναι ένα Δήμος που γνωρίζει τα δυνατά του σημεία, στοχεύει στην ανάδειξή τους και τα αξιοποιεί προς όφελος των δημοτών του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εστίαση του Δήμου μας στην Γαλάζια Ανάπτυξη και Οικονομία, με έμφαση στον τομέα της αλιείας, του θαλάσσιου και θρησκευτικού τουρισμού, πέραν του συγκριτικών αναπτυξιακών τουριστικών πλεονεκτημάτων της Αρχαίας Νικόπολης, της Ναυμαχίας του Ακτίου, της Αρχαίας Κασσώπης και του Ιερού Βράχου του Ζαλόγγου και της έρευνας,
Σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος με σχέδιο δράσης για την κοινωνική του πολιτική. Η εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης για τον τομέα της Κοινωνικής Προνοίας αποτελεί βασική υποχρέωση ενός οργανωμένου Δήμου, ιδιαίτερα σε περιόδους όξυνσης των κοινωνικών προβλημάτων λόγω της οικονομικής κρίσης που συνεχίζεται στη χώρα. Ένα τέτοιο σχέδιο αποτυπώνει και αξιολογεί τις υπάρχουσες υποδομές στον προνοιακό τομέα (ποιες υπηρεσίες, σε ποιες κτηριακές υποδομές, πόσους απασχολούμενους, ποιες ειδικότητες, πόσα άτομα εξυπηρετούνται), θα υπογραμμίζει τις ανάγκες αλλά και θα σχεδιάζει τις υπηρεσίες που θα προσφέρει με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες. Βασικό πρόσταγμα της εποχής είναι η ανάγκη ευέλικτων υπηρεσιών πρόνοιας, προσβάσιμων σε όλους και με δυνατότητα εξυπηρέτησης αιφνίδιων αναγκών προνοίας (πχ πρόσφυγες, πυρκαγιές, πλημμύρες). Επιπλέον, σημειώνεται η ανάγκη ενσωμάτωσης στο σχέδιο καινοτόμων υπηρεσιών προνοίας που προέρχονται από επιτυχημένες πρακτικές, με μεγάλη κοινωνική αποδοχή και μηδαμινό κόστος. Πρ'επει να στοχεύουμε στην καλύτερη αξιοποίηση των υπαρχόντων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και τη βελτίωση των υποδομών και υπηρεσιών εκπαίδευσης. Βαρύτητα να δοθεί στις δράσεις για την τρίτη ηλικία καθώς και στις δράσεις για ΑμΕΑ, μέριμνα για ειδικές ομάδες πολιτών και μειονοτήτων .
Σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος που προάγει τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Οι μεγάλες δράσεις πολιτισμού και ψυχαγωγίας του Δήμου μας, χρειάζονται αναβάθμιση, εξωστρέφεια και διεθνοποίηση. Πρέπει να υποστηριχθούν εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν στην τοπική ιστορία, ώστε οι νέοι να αγαπήσουν τον τόπο τους Σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος που βελτιώνει συνεχώς την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στον πολίτη, για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών. Η Δημοκρατία χρειάζεται πολίτες ενημερωμένους και ενεργούς. Οι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν πολλούς τρόπους συμμετοχής και ελέγχου. Να μπορούν να καταθέτουν τις προτάσεις τους και στο διαδικτυακό τόπο του δήμου, λαμβάνοντας απάντηση σε εύλογο χρόνο. Αν οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν τις αρετές και τις προοπτικές της πόλης τους, τότε είμαι βέβαιη ότι η σημερινή πίεση για μικροπολιτική και ρουσφέτι θα αντικατασταθεί από την κοινωνική ζήτηση για ένα Δήμο που θα ασκεί δυναμική διαχείριση, σχεδιάζοντας και προβάλλοντας την πόλη, τις γνώσεις της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας. Επιτέλους, πρέπει να σταματήσει ο λαϊκισμός και η δημαγωγία.

Σύγχρονος Δήμος είναι ένας Δήμος που διεκδικεί με σχέδιο έναντι της κεντρικής διοίκησης, ακίνητα τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει σε όφελος της πόλης. Αυτά είναι μερικά ζητήματα που αφορούν όλους μας. Θα τα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις, αν μου δοθεί η δυνατότητα αυτή, ως Δημοτικής Συμβούλου του Δήμου μας και επιπρόσθετα αν δοθεί η δυνατότητα στην ''Δημοτική Ανατροπή'' να διοικήσει το Δήμο, από την θέση του Δημάρχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: