Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Όχι Βαγγέλη Βενιζέλο, δεν υπάρχει κανένα προοδευτικό πρόσημο, στη σώνει και ντε κυβερνητική σταθερότητα.


«Τα πράγματα είναι βαριά, δύσκολα, υπάρχει διακύβευμα και στοίχημα» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε διευρυμένη συνεδρίαση του Τομέα Υγείας του κόμματος σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, σημειώνοντας ότι «η χώρα πρέπει να βγει όρθια και σταθερή» από τη θεσμική αλλά και πολιτική διαδικασία των αυτοδιοικητικών και ευρωπαϊκών εκλογών.

«Το στοίχημα των εκλογών είναι η κυβερνητική σταθερότητα όχι μιας κυβέρνησης δικομματικής, αλλά η κυβερνητική σταθερότητα μιας κυβέρνησης που διαχειρίζεται τις εθνικές υποθέσεις» τόνισε για να υπογραμμίσει ότι το στοίχημα της κυβερνητικής σταθερότητας είναι η δημοκρατική παράταξη, η Ελιά, το ΠΑΣΟΚ που συμμετέχει σε αυτήν, το ΠΑΣΟΚ «που αγωνίζεται, ούτε κρύβεται, ούτε υποστέλλει τις σημαίες του, που συσπειρώνει όλες τις δυνάμεις και διαμορφώνει μια πλατφόρμα ακόμα μεγαλύτερης συσπείρωσης, με δυναμική στην οποία θα πρέπει αν δεν πειστούν, να πιεστούν να ενταχθούν όλοι όσοι ισχυρίζονται ότι ανήκουν στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».

«Το στοίχημα της χώρας, της σταθερότητας, της συνέχειας και της ολοκλήρωσης της εθνικής στρατηγικής, κρίνεται στην Ελιά, στο ΠΑΣΟΚ, στη δημοκρατική παράταξη» σημείωσε. Για να προσθέσει ότι «όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό δεν έχει αίσθηση των συσχετισμών και των ρόλων».
Υπογράμμισε επίσης ότι αυτό συνιστά και στοιχείο ιστορικής δικαίωσης, «γιατί άλλοι προσχώρησαν εκ των υστέρων στη δική μας στρατηγική και είναι κρίμα αν εμείς ως παράταξη, ενώ είμαστε ο εγγυητής της σταθερότητας, μερικές φορές δημιουργούμε την αίσθηση ότι αμφισβητούμε τη σταθερότητα, λόγω μιας εσωτερικής αμφιβολίας και αμφιθυμίας, όταν οι άλλοι με πολλή μεγάλη απλότητα ήταν αντιμνημονιακοί».
«Πρέπει να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε και τώρα αποδίδει καρπούς και αυτό που αποδίδει καρπούς δείχνει τι σημαίνει προοδευτικό πρόσημο» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, σε μια αναφορά του που μαζί με άλλες έγιναν αντιληπτές ως έμμεση απάντηση στη δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου περί της αναγκαιότητας να υπάρξει ξεκάθαρα προοδευτικό πρόσημο.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση «θα θέλαμε να είναι πραγματικά οικουμενική, ενωτική και να διαθέτει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε εφικτό» για να επισημάνει πως όταν άλλοι μιλούσαν για αυτοδυναμία και κατάληψη εξουσίας δια της εφόδου, «εμείς μιλούσαμε πάντα για συνεργασία όλων των υπεύθυνων φιλκοευρωπαϊκών δυνάμεων και θέλαμε όλους, και τη ΔΗΜΑΡ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό ζητούσαμε και τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012» οπότε και αυτό επετεύχθη εν μέρει, με τη συμμετοχή της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ, όπως πρόσθεσε.
Εν συνεχεία εξήγησε τους λόγους για τους οποίους παρέμεινε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, παρά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και υπενθύμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ όντας η απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή το 2009 αναζήτησε τη συνεργασία με τη ΝΔ και την αναζήτησε από τον Ιούνιο του 2011 για να την πετύχει, συμβιβαζόμενο σε πολλούς όρους που έθετε η ΝΔ, τον Νοέμβριο του 2011, με τη συμμετοχή πλέον του ΛΑΟΣ».


Συνεχίζοντας στο ίδιο πλαίσιο είπε: «Φανταστείτε πόσο πιο καθαρό και προοδευτικό από πλευράς προσήμου ήταν το σχήμα που διαμορφώθηκε το 2012 σε σχέση με το σχήμα του Νοεμβρίου του 2011».
Πρόσθεσε δε ότι ήταν εσφαλμένη επιλογή να σηκώσει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ μόνη της το βάρος της κρίσης και πως η πρότασή του να ζητηθεί πλειοψηφία 180 βουλευτών θα καθάριζε το τοπίο και θα στερούσε από τη ΝΔ την ευκολία μιας αντιμνημονιακής φάσης.
Ερωτηθείς σχετικά με τον κ. Παπανδρέου, σε άτυπη σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους μετά την ομιλία του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν με ενοχλεί τίποτα» ότι κοιτάμε το έθνος, τον τόπο, την οικονομία και τους πολίτες και πως γι' αυτά αγωνιζόμαστε, καθώς επίσης και πως όλα τα άλλα είναι αστεία και δεν έχουν σημασία.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε αισιόδοξος ότι «θα διαψεύσουμε κάθε πρόγνωση, ότι η χώρα θα μείνει όρθια, η παράταξη θα οδηγηθεί προς την ολοκληρωμένη συνεργασία και την αναζωπύρωση και την αναγέννησή της» και πως «οι ευρωεκλογές θα είναι η αφετηρία για θετικές εξελίξεις για τον τόπο και τον λαό».
Σχολιασμός: Ξεκάθαρη ομολογία από τον Βενιζέλο. Η "Ελιά" συγκροτήθηκε για να διαφυλάξει την κυβερνητική σταθερότητα, άρα να κρατήσει σώνει και ντε τον Σαμαρά Πρωθυπουργό και τον Βενιζέλο Αντιπρόεδρο. Επίσης ομολογία είναι ότι στόχος της "Ελιάς" στις ευρωεκλογές είναι η κυβερνητική σταθερότητα και  όχι η ανάδειξη μιας προοδευτικής ατζέντας στο πλαίσιο της Ε.Ε., μιας ατζέντας που ίσως ξεβαλτώσει και δώσει στην εγχώρια σοσιαλδημοκρατία ένα εφαλτήριο εκκίνησης. Ατζέντα για τον Βενιζέλο είναι μονάχα η διαφύλαξη της κυβερνητικής σταθερότητας και είναι απογοητευτικό που δεν έχει να ψελλίσει τίποτε επί της ουσίας για τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και τον ρόλο της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 
Όσον αφορά το σκέλος του βάρους των ευθυνών που σήκωσε το ΠΑΣΟΚ από το 2009 και έπειτα δύο παρατηρήσεις: Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012 δεν πορεύτηκε με ατζέντα πρόωθησης της συμβολής του στην αποφυγή της χρεοκοπίας, αλλά με την υποβολή συγγνώμης εκ μέρους του Βενιζέλου, στην προσπάθεια το να κερδίσει έστω κι ένα κουκί παραπάνω. Μόνο όταν ο ίδιος μπήκε άμεσα στο παιχνίδι της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ μίλησε ακομπλεξάριστα για την συμβολή του ΠΑΣΟΚ, δίχως να επιφυλλάσει βεβαίως προσωπικές αναφορές στον πρωθυπουργό του οποίου ήταν Υπουργός και Αντιπρόεδρος. Και από την άλλη τον βλέπεις να περνά με τόση ελαφρότητα το τι έγινε τον Νοέμβρη του 2011, που πραγματικά σε κάνει να σφίγγεις τις γροθιές και τα χείλη.
Ο Βενιζέλος τα έκανε όλα καλώς. Θεμιτό που έριξε τον Παπανδρέου το 2011, θεμιτό που πούλησε την ΔΗΜΑΡ με αφορμή την ΕΡΤ το 2013, όλα καλώς τα εποίησε με την "Ελιά" το 2014, και φυσικά πρίμα τηρεί και την προγραμματική συμφωνία με τον Σαμαρά, η οποία καλύπτει τον κάθε Μπαλτάκο. Όχι Βαγγέλη, αν και θεωρείς ότι όλος ο κόσμος είσαι εσύ, αν αθροίσεις τον κόσμο που έχεις πλήξει με τις επιλογές και τις συμπεριφορές σου, τότε θα καταλάβεις γιατί η ενότητα της κεντροαριστεράς δεν περνά από τον πλέον αντιδημοφιλή μετά τον Μιχαλολιάκο πολιτικό αρχηγό.
Και για να τελειώνουμε, δεν είναι σε καμία περίπτωση προοδευτικό να ευαγγελίζεσαι την διατήρηση μιας άνευ όρων κυβερνητικής σταθερότητας. Αντίθετα είναι η αποθέωση της συντήρησης και της ιδεολογικής υποστολής της σημαίας..

Δεν υπάρχουν σχόλια: