Τρίτη 29 Απριλίου 2014

"Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές" στις 3 και 4 Μαΐου 2014 από την ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας στο πλαίσιο συμμετοχής της σε εορτασμό πανελλήνιας δράσης

"Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές" στις 3 και 4 Μαΐου

Η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας στο πλαίσιο συμμετοχής της στον εορτασμό της πανελλήνιας δράσης «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που διοργανώνει η Διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σας ενημερώνει ότι το Σάββατο 03 και την Κυριακή 04 Μαΐου διοργανώνει δράσεις στην Πρέβεζα και την Άρτα αντίστοιχα.

Οι «πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» εφαρμόστηκαν πιλοτικά το 2012 και μετά την ευρεία αποδοχή τους από το κοινό καθιερώθηκαν ως θεσμός που έχει ως στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και της ιστορικής παράδοσης του κάθε τόπου, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, την ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων κοινωνικών ομάδων πολιτών και την προαγωγή της τουριστικής ανάπτυξης μέσα από εκδηλώσεις που ποικίλλουν και εναρμονίζονται με το εκάστοτε φυσικό περιβάλλον και την κατά τόπους ιστορική και πολιτιστική παράδοση.

Με τη συνεργασία και την υποστήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αράχθου και του Δήμου Αρταίων, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά, διαμορφώθηκε ένα πρόγραμμα με εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και ομιλίες, που υπογραμμίζουν την άρρηκτη και διαχρονική σχέση μεταξύ των ιστορικών μνημείων και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας. Συγκεκριμένα τις δύο ημέρες του εορτασμού θα λάβουν χώρα οι ακόλουθες εκδηλώσεις.:




Σάββατο 03.05.2014 ~ Πρέβεζα: «Οι αγροικίες στη ρωμαϊκή εποχή» -Ιερά Μονή Αγίας Πελαγίας
Το απόγευμα του Σαββάτου 03.05.2014, μετά το πέρας του εορταστικού εσπερινού στο καθολικό της Μονής της Αγίας Πελαγίας Καστροσυκιάς (19:45), χοροστατούντος του σεβασμιότατου μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ. Χρυσοστόμου, θα πραγματοποιηθεί από τις αρχαιολόγους της Εφορείας κ.κ. Πολυξένη Μπάρκα και Αθανασία Κεραμάρη ξενάγηση στις αρχαιότητες της ρωμαϊκής περιόδου, οι οποίες αφορούν σε οικοδομικό συγκρότημα των ρωμαϊκών χρόνων, με πολλά αρχιτεκτονικά μέλη εντοιχισμένα στα κτίρια της Μονής.
Επίσης, θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά από την Προϊσταμένη της Εφορείας κ. Χριστίνα Μερκούρη στον αγροτικό τρόπο ζωής των Ρωμαίων εποίκων, αρκετοί από τους οποίους είχαν εγκατασταθεί στην εξοχή ανεγείροντας πλούσιες επαύλεις. Ο αγροτικός τρόπος ζωής αποτελούσε μια πρακτική, που είχε διαδοθεί ευρύτατα σε όλη την Ιταλία στη διάρκεια των τελευταίων αιώνων της Δημοκρατίας και στη συνέχεια, στα χρόνια της Ηγεμονίας, σε όλες τις επαρχίες του Ρωμαϊκού κράτους και συναντάται συχνά στον ευρύτερο χώρο της Νικόπολης.
Πληροφορίες: κ.κ. Μπάρκα και Κεραμάρη, τηλ. 26820-89890




Κυριακή 04.05.2014 Άρτα - ΚΠΕ Κόπραινας Ημερίδα: «Ένα πρωινό στον Αμβρακικό»
Την Κυριακή 04 Μαΐου 2014 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Ένα Πρωινό στον Αμβρακικό» στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Αράχθου στην Κόπραινα Άρτας στις 10:30π.μ.
Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από εκπροσώπους του ΚΠΕ Αράχθου για τη δραστηριότητα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, για τον Αμβρακικό κόλπο και τα υδρόβια πουλιά, καθώς και ομιλία από την κα Χριστίνα Μερκούρη, Προϊσταμένη της ΛΓ΄ ΕΠΚΑ, σχετικά με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες από την εν λόγω περιοχή. Θα ακολουθήσει παρουσίαση του προγράμματος «Ένα Πρωινό στον Αμβρακικό». Στη συνέχεια, μετά από ένα μικρό διάλειμμα, θα ακολουθήσει περιβαλλοντική εκδρομή με επίσκεψη στο Φάρο της Κόπραινας και παρατήρηση της Ορνιθοπανίδας.

Έναρξη ημερίδας: 10:30π.μ.
Λήξη ημερίδας: 13:30μ.μ.
Για την διευκόλυνση όσων ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και δεν διαθέτουν μεταφορικό μέσο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Αρταίων πούλμαν για τη μεταφορά προς και από το ΚΠΕ Κόπραινας.
Σημείο εκκίνησης: Δημαρχείο Άρτας
Ώρα συνάντησης: 10:00π.μ.
Πληροφορίες: κ. Παπαστράτου, τηλ. 26810-71700/21191

Δεν υπάρχουν σχόλια: