Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Μεγάλη απάτη με δάνεια... από Βουλγαρία και Ρουμανία


Επιτήδειοι ζητούν από τα θύματα 1.000 ευρώ για να μεσολαβήσουν στην έγκριση του ποσού - ανεξαρτήτως- «Τειρεσία» - και μετά εξαφανίζονται


Την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά από το κλείσιμο της στρόφιγγας των δανείων και τη δραματική οικονομική κατάσταση πολιτών που αναζητούν πάση θυσία μετρητά εκμεταλλεύεται κύκλωμα που διαφημίζει μέσω αγγελιών ότι μπορεί να εξασφαλίσει δάνεια από Βουλγαρία και Ρουμανία. 
Όπως αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, τα μέλη του κυκλώματος ζητούν από τα θύματά τους περίπου 1.000 ευρώ για να μεσολαβήσουν προκειμένου να εγκριθεί το δάνειο «ανεξαρτήτως "Τειρεσία"» και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Σε κεντρικά σημεία του κέντρου της Αθήνας, όπως η οδός Βουκουρεστίου στο Σύνταγμα, έχουν τοιχοκολληθεί αγγελίες που διαφημίζουν τα «τραπεζικά δάνεια για ελεύθερους επαγγελματίες, δημοσίους υπαλλήλους, ιδιώτες, νέες-παλιές επιχειρήσεις, από Βουλγαρία-Ρουμανία με επιτόκιο 5,7% για τα καταναλωτικά».

Ανυποψίαστοι πολίτες, άνθρωποι που έχουν στερεύσει από χρήματα και θέλουν να καλύψουν βασικές τους ανάγκες αλλά και επιχειρηματίες, τηλεφωνούν και παίρνουν πληροφορίες από τους υπεύθυνους της. επιχείρησης. «Σε ένα μήνα θα έχει εγκριθεί το δάνειό σας. Νόμιμα και αξιόπιστα. Θα σας κοστίσει 1.000 ευρώ η μεσολάβηση. Στείλτε μας σε φαξ τα δικαιολογητικά», είπε σε τηλεφώνημα του «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Γ.Π., ο οποίος συστήθηκε ως υπεύθυνος. 
Τα ποσά που ζητούν οι πολίτες, τα οποία το κύκλωμα υπόσχεται ότι μπορεί να εξασφαλίσει, αρχίζουν από 20.000 ευρώ και φτάνουν τις 200.000 ευρώ. Δύο από τα θύματα της απάτης, που ήδη έχουν υποβάλλει μηνύσεις μέσα στον Απρίλιο και έχουν δώσει καταθέσεις στα τοπικά Αστυνομικά Τμήματα της περιοχής τους περιγράφουν τα όσα έζησαν χωρίς να επιθυμούν να δημοσιευτεί το όνομά τους γιατί, όπως λένε, το κύκλωμα έχει τα πλήρη στοιχεία τους και φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα. 

Μαρτυρίες
«Είχα ανάγκη από χρήματα και καμία τράπεζα στην Ελλάδα δεν μου έδινε δάνειο. Είδα την αγγελία στην οδό Βουκουρεστίου. Αφού πήρα αρχικά πληροφορίες από έναν κύριο που σήκωσε το τηλέφωνο, κατόπιν έκλεισα ραντεβού με μία Ελληνίδα σε καφετέρια στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί της έδωσα 800 ευρώ. Την ίδια μέρα έστειλα όλα τα δικαιολογητικά με φαξ σε αριθμό που μου έδωσε. Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε, τα λεφτά μου τα έφαγαν και δάνειο προφανώς δεν είδα. Είχα ζητήσει 20.000 ευρώ καταναλωτικό. Δεν σας μιλάω με σκοπό να πάρω πίσω τα χρήματά μου. Αυτό ξέρω ότι δεν θα γίνει ποτέ, αλλά για να μην εξαπατήσουν ακόμα περισσότερο κόσμο», λέει ένα από τα θύματα, του οποίου η κατάθεση αναμένεται να συμπεριληφθεί σε δικογραφία μαζί με άλλες καταγγελίες. 
Ο δεύτερος άνδρας που έχει υποβάλει μήνυση σε Αστυνομικό Τμήμα της δυτικής Αττικής έμαθε για την. εταιρία που εξασφαλίζει δάνεια από «στόμα σε στόμα». Ένας γνωστός τού έδωσε το τηλέφωνο και εκείνος πίστεψε ότι θα βρει έτσι τρόπο να δανειοδοτηθεί με 200.000 ευρώ.

«Πάτησαν πάνω στην ανάγκη μου για μετρητά. Μου είπαν ότι δεν παίζει ρόλο αν το όνομά μου βρίσκεται στις λίστες του "Τειρεσία". Μου ζήτησαν 1.200 ευρώ για τη μεσολάβηση. Τους τα έδωσα. Ζήτησα να πάω στα γραφεία τους και μου απάντησαν ότι είναι καλύτερα να βρεθούμε σε καφέ. Εκεί μου εξήγησε μία κυρία ότι η εταιρία της έχει διασυνδέσεις στα τραπεζικά συστήματα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και πως η έγκριση του δανείου είναι βέβαιη. Η συνάντηση έγινε πριν από 8 μήνες. Τώρα τους παίρνω τηλέφωνο και δεν απαντούν», περιγράφει το θύμα. Προσθέτει δε ότι «αναγκαστικά πήγα και δήλωσα κλοπή της αστυνομικής μου ταυτότητας, καθώς δεν ξέρω πού μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν οι επιτήδειοι. Η Αστυνομία πρέπει να δώσει ένα τέλος σε αυτή την ιστορία». 


Απάτη με δάνεια από Βουλγαρία και Ρουμανία - Ζητούν 1000 ευρώ για την διαμεσολάβηση και γίνονται καπνός

Συλλήψεις σύντομα

Πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής αναφέρουν ότι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο εξαπατήθηκε γυναίκα από την Κεφαλλονιά, όπως και πολλοί άλλοι πολίτες. Η ΕΛ.ΑΣ. έχει, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στη διάθεσή της την πραγματική ταυτότητα των εμπλεκομένων και θεωρείται θέμα χρόνου να υπάρξουν εξελίξεις. «Εγκέφαλοι» θεωρούνται ένας άνδρας και μία γυναίκα που φέρονται να έχουν βασικές γνώσεις στα οικονομικά και καλή πειθώ, ενώ άγνωστο παραμένει πόσοι είναι οι συνεργοί τους και ποιος ο ρόλος τους.

Παρέχουν και υπηρεσίες... μεσίτη
Εκτός από τραπεζικά δάνεια, το κύκλωμα διαφημίζει ότι λειτουργεί ως «μεσιτικό γραφείο» και ως εταιρία παροχής διευκολύνσεων για γρήγορη διευθέτηση συντάξεων. Έτσι, στις αγγελίες του τονίζει με έντονα γράμματα ότι «όλες τις ώρες μπορείτε να επικοινωνείτε για πωλήσεις-ενοικιάσεις ακινήτων Ελλάδος και εξωτερικού, μισθώσεις επαγγελματικών χώρων, διευθέτηση συντάξεων όλων των Ταμείων με γρήγορες διαδικασίες. Σοβαρότητα και συνέπεια». 
Στο ίδιο πλαίσιο φέρονται να εισέπρατταν προκαταβολές (για παράδειγμα την καταβολή ενός ενοικίου ή το 2% επί του συνολικού ποσού της αγοράς ενός ακινήτου) και στη συνέχεια εξαφανιζόντουσαν. 

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: