Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Γιατί η διατροφή του Ιπποκράτη έγινε διεθνής τάση;"Η τροφή να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακο η τροφή σου"
Όσο κι αν έχει γραφτεί και ειπωθεί αυτή η φράση-κλειδί του Ιπποκράτη, ελάχιστα κατανοητή παραμένει η μεγάλη και συμπυκνωμένη της αλήθεια.

Η σύγχρονη, κυρίαρχη τάση στην πρόληψη και τη θεραπεία των ασθενειών δεν αναζητά τις αιτίες αλλά προσπαθεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Όμως, η έντονη τοξίνωση από την κακή διατροφή και το μολυσμένο περιβάλλον οδηγεί τον οργανισμό μας σε χρόνια φλεγμονή, η οποία αποτελεί τη βάση για την εξέλιξη των ασθενειών.
Η "Ιπποκράτειος διατροφή" είναι ένα ολοκληρωμένο διατροφικό σύστημα που βασίζεται στις αρχές του μεγάλου Έλληνα γιατρού για την πρόληψη και τη θεραπεία μέσω των τροφών, αλλά και στη σοφία της ελληνικής παράδοσης. Χάρη στη μεγάλη αποτελεσματικότητά της, κερδίζει διαρκώς έδαφος και διεθνή αναγνώριση στο χώρο της εναλλακτικής, ολιστικής θεραπευτικής. Στηρίζεται στην κατανάλωση των ζωντανών, πλήρων, ανεπεξέργαστων τροφών όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα βότανα και ορίζει με σαφήνεια το τι δεν πρέπει αλλά και το τι πρέπει να τρώμε.

Η εφαρμογή της:
- Καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες που τον φορτώνει ο σύγχρονος τρόπος ζωής.
- Προστατεύει την υγεία από αυτοάνοσες και φλεγμονώδεις παθήσεις -που έχουν πλέον πάρει διαστάσεις επιδημίας- καταπολεμώντας τις αιτίες τους και όχι μόνο τα συμπτώματα.
- Αδυνατίζει, οδηγώντας σε γρήγορη, υγιεινή και μόνιμη απώλεια του περιττού βάρους.
- Βελτιώνει εντυπωσιακά την ποιότητα ζωής, καταπολεμώντας αλλεργίες, πονοκεφάλους, προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος, διαταραχές ύπνου και αρθριτικούς πόνους.
- Χαρίζει υγεία, ζωντάνια, δύναμη κι ευεξία!
Για την πρόληψη και τη διατήρηση της υγείας δεν αρκεί μόνο να αποφεύγουμε τις επιβαρυντικές τροφές αλλά έχει σημασία το τι τρώμε. Η Ιπποκράτειος διατροφή στηρίζεται στον κανόνα ότι τα προβλήματα στην υγεία δημιουργούνται τόσο επειδή τρώμε λάθος τροφές όσο και επειδή δεν τρώμε τις σωστές. Βέβαια η υιοθέτηση αυτής της διατροφής σημαίνει ότι πρέπει να συνδυαστεί με τακτική άσκηση και μια γενικότερη θετική στάση ζωής.


Τα «Όχι» και τα «Ναι» της Ιπποκράτειου διατροφής
«Όχι»
Αυγά, γάλα, γαλακτοκομικά, βιομηχανοποιημένες τροφές, αλλαντικά, ψάρια, θαλασσινά, τουρσιά, ζάχαρη, άσπρο αλεύρι. αλκοόλ, ξίδι, καφές, μαύρο τσάι
«Ναι»
Φρούτα, λαχανικά, ωμοί ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, όσπρια, ρύζι (κατά προτίμηση καστανό ή μπασμάτι), πατάτες (κατά προτίμηση ψητές στο φούρνο με τη φλούδα), ζυμαρικά (100% ολικής άλεσης και λίγα), ψωμί (100% ολικής άλεσης και λίγο), τυρί κίτρινο, μηλόξιδο, αφεψήματα από βότανα και μυρωδικά.
Χρήσιμες συμβουλές στις αγορές των τροφίμων.
* Διαβάζετε πάντα τα συστατικά
* Όσο περισσότερα τα συστατικά τόσο πιο επεξεργασμένη και επικίνδυνη είναι η τροφή
* Μην εμπιστεύεστε τα ονόματα των προϊόντων. Για παράδειγμα ένα αρτοσκεύασμα «ολικής άλεσης» μπορεί να περιέχει λιγότερο από 15% αλεύρι ολικής άλεσης
* Αποφύγετε τα προϊόντα με την ετικέτα light και όσα ισχυρίζονται ότι είναι υποκατάστατα
* Φροντίστε όσο το δυνατόν περισσότερο τα τρόφιμα σας να προέρχονται από το μανάβικο
* Προτιμήστε τα βιολογικά λαχανικά
* Αν τρώτε κρέας μειώστε τις μερίδες και γενικά αγοράζετε καλής ποιότητας κρέας
Συμβουλές για την κατανάλωση.
* Καταναλώστε όσα περισσότερα φρούτα μπορείτε, κατά προτίμηση εποχής και ένα είδος τη φορά
* Τρώτε ωμούς ξηρούς καρπούς
* Αποφύγετε το μαγειρεμένο λάδι, τα τουρσιά, συμπληρώματα διατροφής και τροφές στις οποίες είστε εθισμένοι
* Τρώτε αργά και πάντα στο τραπέζι
* Πίνετε χυμούς λαχανικών και φρούτων
* Αντί για γλυκό προτιμήστε ταχίνι με μέλι (πάντα με μέτρο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: