Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Περί οριζόντιων μέτρων και στοχευμένων παρεμβάσεων


Τον τελευταίο καιρό έχουμε εγκλωβιστεί σε μια ατέρμονη συζήτηση για το τι είναι μέτρα και τι όχι και ποια πρέπει να δεχθεί η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Χωρίς επίσημη ενημέρωση ακούμε για το τι ζητάνε οι δανειστές, τι δίνουμε εμείς και ποιες είναι «κόκκινες» γραμμές, αλλά επί της ουσίας δεν ξέρουμε τι μας γίνεται. Αν, βεβαίως, ρωτήσεις κάποιον τι είναι οριζόντιο μέτρο και τι όχι, πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε απαιτήσεις της τρόικας και πως όχι, θα ακούσεις διαφορετικές απαντήσεις. Ας ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, με βάση αυτές τις παρεμβάσεις που φαίνεται να ζητά η τρόικα, τι είναι μέτρο που δεν πρέπει να δεχθούμε και τι όχι.

Οριζόντιο μέτρο είναι για παράδειγμα η περικοπή μισθών και συντάξεων, ακόμη και των λεγόμενων «ευγενών» ταμείων. Διότι σ' αυτά συγκαταλέγεται π.χ. και το ΤΕΒΕ. Δηλαδή θα κόψεις συντάξεις από ανθρώπους που ήδη δεν μπορούν να ζήσουν; Αυτό είναι αν μη τι άλλο ανεπίτρεπτο και δεν πρέπει να γίνει δεκτό.

Οριζόντιο μέτρο που πλήττει τα λαϊκά στρώματα είναι οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα πληγούν για ένα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρο. Διότι τι να την κάνεις την αύξηση άμα κανείς δεν πληρώνει εισιτήριο και δεν μπορείς να πολεμήσεις τους τζαμπατζήδες; Και είναι πολλοί τέτοιοι, όχι επειδή δεν έχουν να πληρώσουν αλλά επειδή δεν γουστάρουν, κάνουν αντίσταση στο σύστημα έτσι.

Οριζόντιο μέτρο είναι η παράταση μέχρι το 2016 της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Διότι δεν είναι έκτακτη όταν επί μια πενταετία θα ισχύει. Είπαμε εντάξει τα πρώτα δύο χρόνια για να σωθεί η χώρα, όμως, αυτό καταντάει ξεφτίλα και μεγάλη κοροϊδία.

Καθολικό μέτρο είναι η αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας. Και μάλιστα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας. Εδώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, 1 εκατ. ιδιοκτήτες Ι.Χ. έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους γιατί δεν μπορούν να συντηρήσουν τα αυτοκίνητά τους, και θα επιβληθεί αύξηση στα τέλη; Πάλι ο κοσμάκης θα την πληρώσει που έχει ένα αυτοκινητάκι για να κάνει τη δουλειά του.
Οριζόντιο μέτρο είναι η κατάργηση του αφορολόγητου 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους. Έχουν το θεό τους όσοι σκέφτονται να καταδικάσουν ανθρώπους που ζουν με 400 ευρώ το μήνα σε νέα φτωχοποίηση; Το ίδιο συμβαίνει και με τα σενάρια κατάργησης αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες. Όποιος έχει ένα μπλοκάκι δηλαδή για να κάνει μια δουλίτσα των 400 ευρώ το μήνα, και με εισφορές στον ΟΑΕΕ, τώρα θα υποχρεούνται να πληρώσουν φόρους. Αυτό είναι άθλιο μέτρο.
Οριζόντια μέτρα επίσης είναι οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και σχολείων χωρίς πρόγραμμα, οι μειώσεις στις δαπάνες για υγεία και παιδεία που πλήττουν τον ήδη φτωχοποιημένο λαό. Οριζόντια μέτρα είναι να περικόπτεις τα εφάπαξ ανθρώπων που πράγματι τα δούλεψαν σκληρά. Οριζόντιο μέτρο είναι να πληρώνεις όλο και περισσότερα στα φαρμακεία, τα νοσοκομεία. Όλα αυτά πρέπει να αποφευχθούν.

Όμως, δεν είναι οριζόντια μέτρα οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη λειτουργία του κράτους. Πρέπει να μειωθεί το δημόσιο, αυτό το ξέρουμε όλοι και κανείς δεν τολμά να το πράξει. Έχουν απολυθεί πάνω από 800.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι και καμιά 500αριά επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι και για τους πρώτους δε μιλάμε καθόλου για τους δεύτερους κλαίμε με μαύρο δάκρυ.

Παρέμβαση είναι η πληρωμή φόρου για την ακίνητη περιουσία όλων των Ελλήνων, όχι όμως με τις αδικίες που έχει το προς διαβούλευση σχέδιο νόμου. Αν υπάρχουν διαρθρώσεις ώστε να μην πληρώνουν τα γνωστά υποζύγια του συστήματος, τότε μπορεί να αποτελέσει ένα μέτρο που θα αποδώσει πραγματικά και δεν θα δημιουργήσει μια νέα γενιά οφειλετών στις εφορίες.
Στοχευμένη παρέμβαση είναι η πλήρης απελευθέρωση επαγγελμάτων που τόσα χρόνια καταδυναστεύουν τον κόσμο. Αρκετά με την ασυλία των δικηγόρων επειδή έχουν εκπροσώπους στη Βουλή. Αρκετά και με τους φαρμακοποιούς που τσακώνονται για το αν το ποσοστό κέρδους τους θα πάει στο 15% από 23% κι ενώ πριν την κρίση ήταν πάνω από 35%.

Σωστό μέτρο είναι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών για συγκεκριμένους ιδιοκτήτες κι όχι για τους φτωχούς. Εκείνοι που αντικειμενικά δεν έχουν να πληρώσουν πρέπει να προστατευτούν. Όσοι όμως δεν πληρώνουν τα χρέη τους αν κι έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία πρέπει να τιμωρηθούν.

Στοχευμένη παρέμβαση είναι η περικοπή των δαπανών στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, ο εξορθολογισμός των δαπανών για την υγεία.
Υπάρχουν κι άλλα πολλά που πρέπει να μπουν στο τραπέζι προκειμένου να γίνουμε ένα σοβαρό κράτος που δεν θα είναι σπάταλο και θα εξυπηρετεί τον πολίτη που πληρώνει. Αν όλα αυτά τα θέσει η κυβέρνηση στην τρόικα και αυτή επιμείνει σε σκληρότερα μέτρα, τότε καλύτερα να πέσουμε μαχόμενοι παρά με τα χέρια ψηλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: