Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

O ''περίφημος'' Αντιδήμαρχος Φιλιατών Πανάρας Σωτηρίου, που αποκάλεσε τους απόδημους Ηπειρώτες ''τουρίστες'' , τώρα τα γυρίζει. Και έτσι, ενόψει δημοτικών εκλογών, για την ψήφο των... ''τουριστών'' και τις αδελφότητες ερωτεύτηκε και αγάπησε!


Για την ψήφο των.."τουριστών" και τις αδελφότητες αγάπησε και τους απόδημους εξαίρει!

Ο λόγος για τον αντιδήμαρχο Φιλιατών Παναγιώτη Σωτηρίου, ο οποίος πριν λίγο καιρό, μεσούντος του θέρους, είχε στραφεί συλλήβδην εναντίον των αποδήμων.

Μάλιστα τότε τους είχε αποκαλέσει τουρίστες και διατύπωσε την άποψη πως ως τέτοιοι δεν μπορούσαν να έχουν άποψη για τον τόπο τους. 

Βέβαια οι αντιδράσεις που ακολούθησαν ήταν πολλές κι ακόμη περισσότερες οι αποδοκιμασίες για τον αντιδήμαρχο.

Έτσι δυό μήνες μετά αναγκάζεται να βάλει νερό στο κρασί του. Κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο λοιπόν, καθώς έχουν ψήφο και οι... "τουρίστες", προσπαθεί να αναθεωρήσει και να ανασκευάσει. Αν πείθει και σε ποιο βαθμό θα το κρίνουν οι ίδιοι οι απόδημοι οι οποίοι και έμπειροι είναι και γνώση έχουν.

Αυτή τη φορά ο κ. Σωτηρίου προσπαθεί να ανασκευάσει τη δήλωσή του απαντώντας σε έγγραφη διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Μουργκάνας:

Η επιστολή προς την Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, που απέστειλε ο Αντιδήμαρχος Φιλιατών κ. Παναγιώτης Σωτηρίου, αναφέρει τα εξής:

"Αγαπητή κα Πρόεδρε
Το έργο και η προσφορά των αδελφοτήτων των αποδήμων είναι γνωστή και αναγνωρισμένη από όλους όσους εμπλέκονται με τα κοινά και δραστηριοποιούνται σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο .
Κανείς δεν αμφισβητεί την προσφορά και το ρόλο των ενώσεων των αποδήμων ανά τον κόσμο και την συμβολή αυτών στην ανάπτυξη των πατρογονικών τους περιοχών
Πρέπει όμως να δεχτούμε ότι κάποιοι, κατά καιρούς ,εκπρόσωποι τους από λάθος ,από απειρία, από άγνοια της υφισταμένης κατάστασης ή του ρόλου τους μπορεί να παρεκτρέπονται και να εμφανίζονται ως αντιπολιτευόμενοι ,μηδενίζοντας το έργο και την καθημερινή παρουσία του Δήμου σε κάθε Τοπική Κοινότητα . 
Αυτές τις καταστάσεις ήθελα να καυτηριάσω με τη δήλωση μου και σε καμία περίπτωση να στραφώ εναντίον των Αδελφοτήτων ή πολύ περισσότερο εναντίον των αποδήμων.
Κλείνοντας θέλω να τονίσω πως θεωρώ τις Αδελφότητες μας , πηγή ελπίδας και άξιο συμπαραστάτη των προσπαθειών του Δήμου μας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής αλλά και την ανάπτυξη των χωριών μας." 



Η επιστολή της Ομοσπονδίας Αποδήμων Μουργκάνας προς τον Αντιδήμαρχο Παν. Σωτηρίου


Αθήνα, 24η Οκτωβρίου 2013                                                                                                                                                   
Με αφορμή την αντιπαράθεση μεταξύ του Αντιδημάρχου Φιλιατών κ.Σωτηρίου και του Προέδρου της Αδελφότητας Κρυονερίου, αλλά και τα σχόλια που ακολούθησαν, η Ομοσπονδία Μουργκάνας έχει να παρατηρήσει τα εξής:

1. Οι Αδελφότητες των αποδήμων Ηπειρωτών (και των χωριών της Μουργκάνας) δημιούργηθηκαν πριν από πολλές 10ετίες (μερικές πριν την απελευθέρωση της Ηπείρου από τους Τούρκους) από μια εσωτερική ανάγκη να επικοινωνούν μεταξύ τους στα ξένα, να αλληλοβοηθιούνται και προπαντός να συνεισφέρουν α φ ι λ ο κ ε ρ δ ώ ς ότι μπορούσαν για τη βελτίωση συνθηκών ζωής της γενέτειράς τους. Είναι πολλά τα έργα υποδομής που έγιναν και γίνονται με δική τους δαπάνη από το υστέρημά τους.
2. Η αγωνία, η ανησυχία, η λαχτάρα και η βαθειά τους επιθυμία να θέλουν τα χωριά τους να προκόψουν τους ωθεί σε ορισμένες περιπτώσεις να εκφράζονται με υπερβολή και να απαιτούν από τους φορείς εξουσίας περισσότερα πράγματα απ΄όσα ίσως αυτοί μπορούν να κάνουν και να διαφωνούν σε άλλες περιπτώσεις με την ιεράρχηση των αναγκών, τις οποίες μερικές φορές θεωρούν άδικες. Δεν σημαίνει ωστόσο ότι νομιμοποιούνται όσοι διαφωνούν μαζί τους να αντιδρούν με τρόπο που οξύνει και δυναμιτίζουν τις σχέσεις καλής συνεργασίας μεταξύ τους, που είναι απαραίτητες και αναγκαίες για την επίτευξη των κοινών στόχων.
3. Οι Αδελφότητες των αποδήμων ΔΕΝ αντιπολιτεύονται, δεν ανταγωνίζονται, δεν διεκδικούν μερίδιο τοπικής εξουσίας, αλλά συμπαραστέκονται, προτείνουν και διεκδικούν λύσεις, συμμετέχουν στις προσπάθειες που καταβάλλονται και στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στα χωριά τους.
4. Οι απόδημοι ΔΕΝ είναι τουρίστες στον τόπο τους. Αλήθεια ποιός τουρίστας νοιάζεται για τον τόπο που επισκέπτεται - όσο κι΄αν του αρέσει - αγωνίζεται και παρεμβαίνει για να γίνουν εκεί πράγματα που εκείνος θα ήθελε να έχει ο ξένος τόπος ;
Τέτοιες θέσεις, τέτοιες απόψεις και χαρακτηρισμοί πληγώνουν!. Πολλές πληγές έχει ο τόπος μας. ας μη του κάνουμε κι΄άλλες.
5. Οι απόδημοι με τη δράση τους τις 10ετίες που πέρασαν καθιερώθηκαν στην κοινή λαϊκή συνείδηση σαν φορείς προσφοράς!!



Μεμονωμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιοι ξεστράτησαν και θέλησαν να κινηθούν με σκοπιμότητα, ξένη από τον άδολο πατριωτισμό των αποδήμων, απομονώθηκαν πολύ γρήγορα από το κίνημα της αποδημίας και δεν βρήκαν ποτέ έδαφος ν΄αναπτυχθούν.

Οι απόδημοι θα συνεχίσουν τη δράση τους στο δρόμο που άνοιξαν οι πρωτεργάτες και ιδρυτές της οργανωμένης αποδημίας και οι χιλιάδες συμπατριώτες απόδημοι που με την ανεκτίμητη προσφορά τους έβαλαν γερές βάσεις για την αδιάκοπτη και πάντα θετική πορεία της.

Ειδικά τώρα στα δύσκολα χρόνια που ζούμε οι Αδελφότητες είναι περοσσότερο αναγκαίες να υπάρχουν και να δρουν ποιό δυναμικά, πάντα σε συμπόρευση με τις τοπικές κοινωνίες, με κοινή δράση, με πνεύμα συνεργασίας, αλληλοϋποστήριξης και αλληλοκατανόησης.

   Η Πρόεδρος                                Η Γεν.Γραμματέας
Ζωή Ντρούκα                                     Εύη Μάχου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Παντού τα ίδια μ' αυτά τα λαμόγια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εδώ τους απόδημους μας τους αποκάλεσαν πανηγυριτζήδες (δηλ. ότι ερχονται στον τόπο καταγωγής τους μόνο για τα πανηγύρια. Όσοι ψηφίζουν στο τόπο καταγωγής τους να το θυμιθούν αυτό στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές!