Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Η 'Ήπειρος χάνει στρατόπεδα η Αλβανία φτιάχνει αεροδρόμια!

Και τώρα βάση των Τούρκων στο νότο.

Σε μια εποχή που η ακριτική Ήπειρος χάνει στρατιωτικές μονάδες, καθώς δρομολογείται το «λουκέτο» στο Κέντρο Εκπαίδευση Νεοσυλλέκτων Άρτας, ενώ αβέβαιο προβάλλει το μέλλον για τα στρατόπεδα Κόνιτσας και Φιλιατών, οι γείτονές μας Αλβανοί εκσυγχρονίζουν και ενισχύουν τις αεροπορικές τους υποδομές στα νότια της χώρας, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.


Συγκριμένα, η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε στρατιωτική - οικονομική συμφωνία συνεργασίας με την Τουρκία, στην οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, ο εκσυγχρονισμός από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας του στρατιωτικού αεροδρομίου της Κούτσοβας, ενός από τα τρία που διαθέτει η Αλβανία στην κεντρική - νότια περιοχή της.

Κοντά στη μεθόριο
Το αεροδρόμιο βρίσκεται αρκετά κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μπερατίου, νοτιοανατολικά του Ελβασάν και η συμφωνία αφορά την επέκτασή του μέχρι τα 3.500 μέτρα και την αναβάθμιση του συνόλου των ραδιοβοηθημάτων, ραντάρ προσέγγισης κλπ.!
Το κρίσιμο δε στοιχείο της πρόσφατης Αλβανο - τουρκικής συμφωνίας είναι, σύμφωνα με το σάιτ «defencenet», πως σε πρωτόκολλο που δεν κοινοποιήθηκε στην αλβανική Βουλή, προβλέπεται η χρήση του εν λόγω αεροδρομίου και από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις!

Βάση της Τουρκίας
Πρακτικά και από την στιγμή που η τουρκική παρουσία θα είναι μόνιμη στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, έχουμε να κάνουμε με μια τουρκική αεροπορική βάση, η οποία δυνητικά μπορεί, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιηθεί ως σημείο εξόρμησης ελικοπτέρων ομάδων ειδικών δυνάμεων για διενέργεια επιδρομών στα μετόπισθεν της κύριας ελληνικής αμυντικής γραμμής.
Δύο τουρκικά ελικόπτερα εφόδου μπορούν μέσα σε 30 λεπτά από την αεροπορική βάση της Κούτσοβα να φτάσουν  στα ενεργειακά πεδία της Δυτικής Μακεδονίας σε Κοζάνη, Φλώρινα ή και στην Ήπειρο, να αποβιβάσουν ομάδες κομάντο και να αποχωρήσουν με πλήρη ασφάλεια!

Οικονομική βοήθεια
Επίσης η αλβανική Βουλή προχθές ψήφισε την αποδοχή οικονομικής βοήθειας ποσού αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά υλικού και στρατιωτικού εξοπλισμού από την Τουρκία, επισκέψεις για θέματα υγείας, καθώς και για την εκπαίδευση προσωπικού στην Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: