Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Γονιδιακός μηχανισμός κάνει κάθε πρόσωπο διαφορετικό

(Πηγή: flowcomm / Flickr)

Ακόμα και το πιο όμορφο πρόσωπο έχει διαμορφωθεί από άχρηστο DNA

Οι επιστήμονες, μετά από χρόνια, άρχισαν να κατανοούν γιατί το πρόσωπο ενός ανθρώπου είναι τόσο διαφορετικό από το πρόσωπο ενός άλλου. 


Χρησιμοποιώντας ποντίκια για την επιστημονική τους μελέτη, οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Axel Visel του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», βρήκαν πως χιλιάδες μικρές περιοχές του DNA και μάλιστα αυτού που έως τώρα θεωρείτο άχρηστο (το οποίο αποτελεί το 98% του συνολικού DNA, αλλά δεν κωδικοποιεί πρωτεΐνες, γι' αυτό θεωρείται «άχρηστο»), καθορίζουν την ανάπτυξη των διαφορετικών χαρακτηριστικών του κάθε προσώπου. 

Επιπλέον, αποδεικνύεται πως ανεπαίσθητες αλλαγές στο γενετικό υλικό μπορούν να τροποποιήσουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων. 

Παρόλο που η μελέτη βασίστηκε σε ποντίκια, οι ερευνητές δήλωσαν ότι το ανθρώπινο πρόσωπο πιθανότατα αναπτύσσεται με τον ίδιο μηχανισμό και ελπίζουν ότι η έρευνά τους θα βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς δημιουργούνται τα εκ γενετής κρανιοπροσωπικά ελαττώματα, που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Η διεθνής επιστημονική ομάδα βρήκε πάνω από 4.000 μικρού μεγέθους περιοχές στο άχρηστο αυτό DNA των ποντικιών, που φαίνεται να παίζουν το δικό τους ρόλο στην εμφάνιση του προσώπου. Αυτές οι περιοχές λειτουργούν ως «διακόπτες» των γονιδίων, ενεργοποιώντας και απενεργοποιώντας τα. Εξέτασαν όμως και τι συμβαίνει όταν αφαιρεθούν τρεις από αυτούς τους γενετικούς διακόπτες. 

«Στα έμβρυα των ποντικιών μπορούμε να δούμε πού ακριβώς ενεργοποιεί κάθε διακόπτης το γονίδιο που ελέγχει, καθώς το πρόσωπο αναπτύσσεται», ανέφερε ο Visel. «Τα ποντίκια έδειχναν φυσιολογικά αλλά είναι δύσκολο για έναν άνθρωπο να προσέξει τις διαφορές στα πρόσωπά τους χωρίς να κάνει τομογραφία κεφαλιού.» 

Πάντως, οι επιστήμονες βρίσκονται ακόμα στην αρχή, όσον αφορά στην κατανόηση των πολύπλοκων διαδικασιών που καθορίζουν το πρόσωπο. Γι' αυτό, είναι απίθανο στο άμεσο μέλλον να χρησιμοποιηθεί η ανάλυση του DNA για να προβλεφθεί η ακριβής εμφάνιση ενός εμβρύου ή να επιχειρηθεί από τους γονείς η μεταβολή κάποιων γενετικών χαρακτηριστικών, προκειμένου να αλλάξει κατά βούληση το πρόσωπο του μωρού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: