Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Το κρυφό σχέδιο για το ασφαλιστικό. «Μπλόκο» στις πρόωρες συντάξεις και ...μοντέλο ΙΚΑ στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία. Στον αέρα 350.000 ασφαλισμένοι. Ανατροπές έρχονται και για όσους είναι ασφαλισμένοι πριν από το 1983.

Το κρυφό σχέδιο για το ασφαλιστικό

Το νέο ασφαλιστικό, με μειώσεις συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης,  μείωση των εισφορών και περικοπές παροχών άνοιξε για τα καλά.

Η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων δεν επιτρέπει επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, ούτε πολιτική διαπραγμάτευση με την Τρόικα.


Οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών δείχνουν ότι η κυβέρνηση «φοβάται» το ασφαλιστικό, ενώ δεν έχει αποφασίσει τι θέλει να κάνει, αφού όλα τα σημάδια οδηγούν σε δραστικές παρεμβάσεις για τις οποίες ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσει.

Το έλλειμμα βέβαια, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων, υπονομεύει κάθε υπόσχεση και δείχνει το δρόμο των περικοπών.

Με στόχο την κάλυψη αυτού του  δημοσιονομικού κενού, η κυβέρνηση πειραματίζεται μεταξύ σεναρίων περικοπής των συντάξεων περίπου 250.000 ασφαλισμένων στα λεγόμενα ευγενή ταμεία, και το πρώην ΤΕΒΕ   και άλλων, που βάζουν μπλόκο στη συνταξιοδότηση, πριν από το 62ο έτος, σε περίπου 350.000 ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ, Τράπεζες, δημόσιο αλλά και ΙΚΑ.

Και βέβαια, υπάρχουν στην ατζέντα μέτρα που ήδη προβλέπονται από το Μνημόνιο. Σε αυτά, περιλαμβάνεται οι περικοπές σε εφάπαξ και επικουρικές, η μείωση των εισφορών στα ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών και η συνακόλουθη μείωση των συντάξεων, η παρέμβαση στον ΟΑΕΕ προκειμένου να εξευρεθούν 600 εκατ. ευρώ, η μείωση των εισφορών κατά 3,9 μονάδες έως το τέλος του 2016 και η περικοπή του ΕΚΑΣ, τουλάχιστον για όσους είναι κάτω των 65.

 Κυβερνητικοί παράγοντες, πάντως, επισημαίνουν πως οι όποιες αλλαγές θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες ομάδες και δεν θα υπάρχουν οριζόντια μέτρα.

«Μπλόκο» στις πρόωρες συντάξεις και... μοντέλο ΙΚΑ στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία προβλέπει το σχέδιο για το ασφαλιστικό που είναι στο τραπέζι για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό σε αυτά. Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκονται οι μητέρες ανηλίκων και ένα τμήμα των «παλαιών» ασφαλισμένων, ενώ διασώζονται τα βαρέα και ανθυγιεινά.

Καθοριστικές για την έκταση των αλλαγών θα είναι οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, καθώς αυτήν τη στιγμή υπάρχει μία «μαύρη τρύπα» 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πως οι όποιες αλλαγές θα είναι στοχευμένες σε συγκεκριμένες ομάδες και δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα.

Η συζήτηση έχει ανοίξει για τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων και περίπου 350.000 άτομα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι απειλούνται με αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης έως 12 έτη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα στοχευμένες παρεμβάσεις θα υπάρξουν στα ευγενή ταμεία (φορείς ΔΕΚΟ και τραπεζών) όπου θα καθιερωθούν ενιαίοι κανόνες με το ΙΚΑ ενώ αλλαγές αναμένονται και στον ΟΑΕΕ όπου ασφαλισμένοι θα "μεταφερθούν" για να καλυφθεί το οικονομικό κενό.

Παρεμβάσεις θα υπάρξουν και στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, με την έκταση των αλλαγών να εξαρτάται από το ύψος των ελλειμμάτων.

Σε ότι αφορά τους ασφαλισμένους πριν το 1983 (κατά κύριο λόγο δημόσιοι υπάλληλοι και ασφαλισμένοι στα ειδικά ταμεία) η βασική πρόταση που εξετάζεται προβλέπει οι ανατροπές να αφορούν ένα τμήμα των παλιών σφαλισμένων που έχει ως και 25 χρόνια ασφάλισης. Ωστόσο αν δεν συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα χρήματα δεν αποκλείεται να μη γλιτώσουν και όσοι αποχωρούν με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Για ποιους χτυπά η καμπάνα
Στο «κρυφό σχέδιο» για το ασφαλιστικό  δεν είναι άλλο, από σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας για μητέρες με ανήλικα παιδιά.

Ανατροπές έρχονται και για όσους είναι ασφαλισμένοι πριν από το 1983, ασφαλισμένους δηλαδή που δεν είχαν θίξει όλες οι προηγούμενες παρεμβάσεις.
 Φαίνεται πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει να σώσει τους ασφαλισμένους με Βαρέα και Ανθυγιεινά, ενώ το τελικό μοντέλο για τους ασφαλισμένων των πρώην ταμείων ΔΕΚΟ και Τραπεζών θα είναι το μοντέλο ΙΚΑ.
Το ΙΚΑ άλλωστε είναι και το μοντέλο που θα επικρατήσει στο μέλλον, ως το βασικό ταμείο κύριας σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους.

Έξτρα εισφορά για πρόωρη συνταξιοδότηση
Tην επιβολή «έξτρα» εισφοράς στις συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται πρόωρα -σε ηλικίες κάτω των 62 ετών ή των 67 ετών (που έχουν θεσμοθετηθεί ως γενικά όρια συνταξιοδότησης από την 1/1/2013)- με «πλαφόν», ανάλογα με τις κλίμακες των ποσών κύριας σύνταξης και την ηλικία των συνταξιούχων, φέρεται να επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

H επιβολή μιας νέας εισφοράς στις συντάξεις των πρόωρα συνταξιοδοτούμενων θα είχε «άμεσο δημοσιονομικό όφελος», αν λάβουμε υπόψη μας, ότι αντίστοιχες εισφορές έχουν ήδη νομοθετηθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής και του Mνημονίου και ήδη παρακρατούνται.

 Πατήστε επάνω στις φωτογραφίες για να διαβάσετε αναλυτικά:



Δεν υπάρχουν σχόλια: