Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Εκπτώσεις από αύριο με φανταστικά λεφτά...


Αρχίζει η ενδιάμεση φθινοπωρινή εκπτωτική περίοδος, αλλά οι προοπτικές για την αγορά δεν διαφαίνονται αισιόδοξες.


Εκπτώσεις ξεκινούν τα εμπορικά καταστήματα από αύριο 1η Νοεμβρίου 2013 και μέχρι τις 9 Νοεμβρίου 2013. Για πρώτη φορά εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 4177/2013, ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων τέσσερις εκπτωτικές περιόδους το χρόνο και άνοιγμα των καταστημάτων τουλάχιστον επτά Κυριακές το χρόνο, κάτι που έχει δυσαρεστήσει την πλειοψηφία των εργαζομένων, οι οποίοι εξήγγειλαν απεργιακές κινητοποιήσεις την Κυριακή 3η Νοεμβρίου, καθώς και τους μικρομεσαίους εμπόρους. 


Αντίθετα, υπέρμαχοι του μέτρου είναι οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και φυσικά η πολιτική ηγεσία, η οποία πιστεύει ότι θα ενταθεί ο ανταγωνισμός και θα πέσουν οι τιμές προς όφελος των καταναλωτών.

Μπορεί βέβαια οι περίοδοι των εκπτώσεων να αυξήθηκαν, όπως και ο αριθμός των ημερών που τα καταστήματα θα μένουν ανοιχτά, αλλά το θέμα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ξοδέψει. Οπότε την Κυριακή μπορεί να περάσει από τα καταστήματα και να φανταστεί ότι αγοράζει ωραία ρούχα και ό,τι τραβάει η ψυχή του με φανταστικά λεφτά.

Σύμφωνα πάντως με τον νέο νόμο, εκπτώσεις επιτρέπονται πλέον τέσσερις φορές το χρόνο και διακρίνονται:
α) σε τακτικές εκπτώσεις: από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
β) σε ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους: το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου και Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη φθινοπωρινή ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος θα ξεκινά την 1η Νοεμβρίου 2013 και θα λήγει στις 10 Νοεμβρίου. Όμως οι 10 ημέρες των εκπτώσεων όπως αναφέρονται στο νόμο είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες, άρα φέτος τελευταία ουσιαστικά ημέρα των εκπτώσεων είναι το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013, κι αυτό γιατί δεν μπορεί τα καταστήματα να είναι ανοικτά δύο συνεχόμενες Κυριακές.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου 2013. Το επιτρεπόμενο ωράριο της Κυριακής είναι από τις 11 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.

Οι υπόλοιπες Κυριακές που μπορούν να είναι ανοικτά όλα τα καταστήματα είναι η πρώτη Κυριακή της εκπτωτικής περιόδου του Μαΐου, οι δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και η Κυριακή των Βαΐων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: